Космет: Повријеђена четири српска дјечака

Групу српске деце појурила је једна особа, притом млатарајући дрветом на коме је био ексер. Последњи младић у групи који није успео да побегне, убоден је ексером у леђа.

Србија 25.10.2015 | 00:52
Космет: Повријеђена четири српска дјечака

У селу Горње Кусце, у општини Ново Брдо на Косову и Метохији у суботу вече повређена су четири дечака српске националности, старости између 12 и 16 година.

Вест о инциденту потврдио је портпарол Косовске полиције за регион Гњилана, Исмет Хашани. "Дошло је до свађе између две групе младића, а најмање једно лице је повређено и пребачено у болницу у Грачаници. Он је, према извештају лекара, ван животне опасности.

Косовска полиција покренула је поступак, а један седамнаестогодишњи младић је ухапшен, док регионалне јединце истражују више детаља", рекао је за РТК2 Хашани.

До напада је дошло када су се српска деца враћала кући, а инцидент се догодио на улазу у село Горње Кусце, у којем живе Албанци.

Групу српске деце појурила је једна особа, притом млатарајући дрветом на коме је био ексер. Последњи младић у групи који није успео да побегне, убоден је ексером у леђа. Он је хитно пребачен на хирургију Клиничко-болничког центра у Грачаници, одакле је транспортован у болницу у Митровици.

Ово село у Косовско-поморавском крају, удаљено је три километра од Гњилана и насељено је претежно становништвом српске националности.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије најоштрије је у суботу осудила напад на српске дечаке у селу Горње Кусце у општини Ново Брдо, истичући да очекује, не само да починиоци буду кажњени, већ и да албански политички чиниоци у покрајини престану да подгревају анимозитете према српској заједници.

"Овакви инциденти последица су атмосфере мржње која природно има тенденцију да се претвори у насиље. Зато је обавеза албанских политичара на Косову и Метохији да коначно почну да стварају нови систем вредности, по стандардима који владају у савременим европским друштвима", наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Како се у саопштењу додаје, "не постаје се Европа потписивањем споразума са ЕУ, већ неговањем вредности на којима модерна Европа почива".

"Они који се старају о безбедности на Косову и Метохији морају да чувају српску децу као да су њихова, а читава српска заједница мора да у периоду политичких напетости у Приштини добије појачану заштиту", наведено је у саопштењу.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић најоштрије је осудио инцидент у Горњем Кусцу.

„Овакав и слични инциденти доводе у питање демократију и владавину права на Косову, стварају атмосферу неспокојства и безакоња", навео је Стојановић у саопштењу достављеном Тањугу.

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић најошšтрије је осудио вечерšњи напад на четворицу дечака.

"Вечераšњи напад на српске дечаке уплаšшио је меšтане Горњег Кусца а изазвао је и немир код свих нас јер ствара утисак недостатка безбедности.

Овекве инициденте морамо спречити и не смемо дозволити да се дешавају, јер утичу не само на опстанак Срба на Косову већ и на изградњи међусобног поверења", наводи се у саопштењу министра Јевтића.

Један малолетни Албанац (17) ухапшен је због инцидента у којем је један српски дечак повређен, изјавио је регионални портпарол Косовске полиције Исмет Хашани.

Хашани је у изјави Тањугу навео да се за осталим учесницима инцидента интезивно трага и да је регионална истражна јединица Косовске полиције обавила увиђај и започела истрагу.

"У сукобу између две групе младих једно лице је повређено, не знамо тачан мотив сукоба и истрага би требало да покаже шта се заправо догодило", рекао је Хашани.

Извор: Курир

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Телбиз

25.10.2015 06:25

А сто их је појурила та особа? Та млада дјеца данас од 14 па до 16 година нај висе проблеме праве. Гдје су Им тате И маме сто не васпитавају децу па их неце старји јурит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

телбиз идио*е

25.10.2015 12:21

То су сиптари.. они су такви.. разлика измедју нас је сто ви каменујете насег премијера сто нам дјецу гањате мотикама .. ви сте ви.. а Бог це вам судити. Дзаба лазете за сребреницу дзаба негирате јасеновац дзаба прогласавате независности ( све вас стављам у исту капу јер је управо то тако )

Name

кукавице и издајице политичари

25.10.2015 07:01

У кога се наши политичари уздају да им чува србе и српство, а они нас лично издали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре телбиз

25.10.2015 13:23

Трк у Сирију такве балване као тебе ови из Исил тразе

ОДГОВОРИТЕ