Kosmet: Povrijeđena četiri srpska dječaka

Grupu srpske dece pojurila je jedna osoba, pritom mlatarajući drvetom na kome je bio ekser. Poslednji mladić u grupi koji nije uspeo da pobegne, uboden je ekserom u leđa.

Srbija 25.10.2015 | 00:52
Kosmet: Povrijeđena četiri srpska dječaka

U selu Gornje Kusce, u opštini Novo Brdo na Kosovu i Metohiji u subotu veče povređena su četiri dečaka srpske nacionalnosti, starosti između 12 i 16 godina.

Vest o incidentu potvrdio je portparol Kosovske policije za region Gnjilana, Ismet Hašani. "Došlo je do svađe između dve grupe mladića, a najmanje jedno lice je povređeno i prebačeno u bolnicu u Gračanici. On je, prema izveštaju lekara, van životne opasnosti.

Kosovska policija pokrenula je postupak, a jedan sedamnaestogodišnji mladić je uhapšen, dok regionalne jedince istražuju više detalja", rekao je za RTK2 Hašani.

Do napada je došlo kada su se srpska deca vraćala kući, a incident se dogodio na ulazu u selo Gornje Kusce, u kojem žive Albanci.

Grupu srpske dece pojurila je jedna osoba, pritom mlatarajući drvetom na kome je bio ekser. Poslednji mladić u grupi koji nije uspeo da pobegne, uboden je ekserom u leđa. On je hitno prebačen na hirurgiju Kliničko-bolničkog centra u Gračanici, odakle je transportovan u bolnicu u Mitrovici.

Ovo selo u Kosovsko-pomoravskom kraju, udaljeno je tri kilometra od Gnjilana i naseljeno je pretežno stanovništvom srpske nacionalnosti.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije najoštrije je u subotu osudila napad na srpske dečake u selu Gornje Kusce u opštini Novo Brdo, ističući da očekuje, ne samo da počinioci budu kažnjeni, već i da albanski politički činioci u pokrajini prestanu da podgrevaju animozitete prema srpskoj zajednici.

"Ovakvi incidenti posledica su atmosfere mržnje koja prirodno ima tendenciju da se pretvori u nasilje. Zato je obaveza albanskih političara na Kosovu i Metohiji da konačno počnu da stvaraju novi sistem vrednosti, po standardima koji vladaju u savremenim evropskim društvima", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se u saopštenju dodaje, "ne postaje se Evropa potpisivanjem sporazuma sa EU, već negovanjem vrednosti na kojima moderna Evropa počiva".

"Oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju da čuvaju srpsku decu kao da su njihova, a čitava srpska zajednica mora da u periodu političkih napetosti u Prištini dobije pojačanu zaštitu", navedeno je u saopštenju.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović najoštrije je osudio incident u Gornjem Kuscu.

„Ovakav i slični incidenti dovode u pitanje demokratiju i vladavinu prava na Kosovu, stvaraju atmosferu nespokojstva i bezakonja", naveo je Stojanović u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić najošštrije je osudio večeršnji napad na četvoricu dečaka.

"Večerašnji napad na srpske dečake uplaššio je meštane Gornjeg Kusca a izazvao je i nemir kod svih nas jer stvara utisak nedostatka bezbednosti.

Ovekve inicidente moramo sprečiti i ne smemo dozvoliti da se dešavaju, jer utiču ne samo na opstanak Srba na Kosovu već i na izgradnji međusobnog poverenja", navodi se u saopštenju ministra Jevtića.

Jedan maloletni Albanac (17) uhapšen je zbog incidenta u kojem je jedan srpski dečak povređen, izjavio je regionalni portparol Kosovske policije Ismet Hašani.

Hašani je u izjavi Tanjugu naveo da se za ostalim učesnicima incidenta intezivno traga i da je regionalna istražna jedinica Kosovske policije obavila uviđaj i započela istragu.

"U sukobu između dve grupe mladih jedno lice je povređeno, ne znamo tačan motiv sukoba i istraga bi trebalo da pokaže šta se zapravo dogodilo", rekao je Hašani.

Izvor: Kurir

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Telbiz

25.10.2015 06:25

A sto ih je pojurila ta osoba? Ta mlada djeca danas od 14 pa do 16 godina naj vise probleme prave. Gdje su Im tate I mame sto ne vaspitavaju decu pa ih nece starji jurit.

ODGOVORITE
Name

telbiz idio*e

25.10.2015 12:21

To su siptari.. oni su takvi.. razlika izmedju nas je sto vi kamenujete naseg premijera sto nam djecu ganjate motikama .. vi ste vi.. a Bog ce vam suditi. Dzaba lazete za srebrenicu dzaba negirate jasenovac dzaba proglasavate nezavisnosti ( sve vas stavljam u istu kapu jer je upravo to tako )

Name

kukavice i izdajice političari

25.10.2015 07:01

U koga se naši političari uzdaju da im čuva srbe i srpstvo, a oni nas lično izdali.

ODGOVORITE
Name

Re telbiz

25.10.2015 13:23

Trk u Siriju takve balvane kao tebe ovi iz Isil traze

ODGOVORITE