Нереално је да примимо 2-3 милиона избјеглица

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да свеобухватни одговор Европе на мигрантску кризу не сме да се преломи преко леђа Србије, Бугарске и Румуније. Борисов: Затварамо границе ако то учине Немци.

Србија 24.10.2015 | 16:50
Нереално је да примимо 2-3 милиона избјеглица

Бугарска, Србија и Румунија спремне су да затворе своје границе уколико то учине Немачка и Аустрија како би спречиле долазак избеглица, изјавио је данас бугарски премијер Бојко Борисов.

"Наше три земље су спремне, ако Немачка и Аустрија затворе своје границе, да не дозволе да наше земље постану тампон зона. Ми смо спремни да затворимо своје границе", казао је, према Ројтерсу, Борисов, после састанка са премијерима Србије и Румуније.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер сазвао је за недељу Самит у Бриселу, са жељом, како је рекао, да се група лидера ЕУ договори о краткорочним мерама за решавање кризе миграната на западном Балкану.

У Софији је данас одржан трилатерлани састанак премијера Србије Александра Вучића са премијерима Бугарске и Румуније, Бојком Борисовом и Виктором Понтом.

Теме састанка, чији домаћин је бугарски премијер, су економска и политичка сарадња, као и сарадња по питању мигрантске кризе, у оквиру Крајовске тројке, коју чине Србија, Бугарска и Румунија, саопштила је раније владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Прес служба бугарске Владе такође је у сусрет састанку најавила да ће тројица премијера разговарати о мигрантској кризи и њеном утицају на балканске државе, као и питањима сарадње у области инфраструктуре и енергетике.

 

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да свеобухватни одговор Европе на мигрантску кризу не сме да се преломи преко леђа Србије, Бугарске и Румуније, јер није реално да три балканске државе приме два или три милиона избеглица.

"Није нама проблем да их региструјемо и да направимо веће прихватне центре, ништа нам није проблем, али, ако неко мисли да је могуће да ми будемо место на којем ће да буде два или три милиона избеглица то није реално. И наше три земље су се договориле да такав сценарио не могу да прихвате", рекао је Вучић после састанка Крајовске тројке у Софији.

Он је истакао да ће Србија увек гледати на изблеглице на најлепши могући начин

"Србија хоће да прихвати терет, Србија је спремна да прихвати и већи терет него што га данас има, а има вероватно већи од свих транзитних земаља. Али, извините, постојаће ствари које ми нисмо у ситуацији да урадимо", рекао је Вучић.

Он је поновио да ће својим одлукама Крајовска тројка практично пратити политику и одлуке Немачке и Аустрије.

"Ми тиме пратимо оно што ће да раде европске земље", нагласио је Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија жели темељнију институционализацију Крајовске групе, у којој је са Бугарском и Румунијом, и још ближу сарадњу са тим земљама, како би стабилност све три земнље појединачно, од етничке до економске, била додатно оснажена.

Вучић је након трилатералног састанка са премијерима Бугарске и Румуније, Бојком Борисовом и Виктором Понтом, рекао да се у Србији са великим интересовањем гледа на рад Крајовске групе и на оно што та група треба да представља у будућности.

"Желим пре свега да кажем да Србија улаже много напора и желела би и темељнију институционализацију Крајовске групе и најближе односе са Бугарском и Румунијом. Сматрамо бугарски и румунски народ веома блиским нашем српском народу и грађанима Србије", истакао је Вучић.

Поручио је и да је уверен да економска сарадња три земље, која је добра, може да буде још боља, као и да пријатељски односи могу да буду подигнути на још виши ниво.

"Све ово што радимо, састанци, сусрети, пријатељство је последица наше жеље да по сваку цену сачувамо стабилност у Бугарској, Румунији и Србији. Стабилност је приоритет у свакој од наших земаља, од етничке до економске стабилности", напоменуо је премијер Србије.

Додао је и да ће свака од тих земаља, упркос тешкој кризи, а у Србији и фискалним реформама, имати позитиван тренд раста економија у овој години.

Како каже, у Румунији ће тај тренд бити највећи, али да ће у годинама пред нама тај тренд бити још виши у свим земљама.

У Софији се данас, како је навео, разговарало о енергетици, начину добијања гаса...

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цуј сада,

24.10.2015 16:13

Казе није реално, ма није могуце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

24.10.2015 17:13

Ако је чист...спреман сам рацку на пањ ставити...Боже које глупости лупа овај човјек???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

24.10.2015 20:28

Мени га је доста од прошлогодишњих избора! Лагао је. Подржао је Додика против Савеза за промјене. Не одобравам што политичари из Савеза за промејен иду код Вучића.