Nerealno je da primimo 2-3 miliona izbjeglica

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da sveobuhvatni odgovor Evrope na migrantsku krizu ne sme da se prelomi preko leđa Srbije, Bugarske i Rumunije. Borisov: Zatvaramo granice ako to učine Nemci.

Srbija 24.10.2015 | 16:50
Nerealno je da primimo 2-3 miliona izbjeglica

Bugarska, Srbija i Rumunija spremne su da zatvore svoje granice ukoliko to učine Nemačka i Austrija kako bi sprečile dolazak izbeglica, izjavio je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

"Naše tri zemlje su spremne, ako Nemačka i Austrija zatvore svoje granice, da ne dozvole da naše zemlje postanu tampon zona. Mi smo spremni da zatvorimo svoje granice", kazao je, prema Rojtersu, Borisov, posle sastanka sa premijerima Srbije i Rumunije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker sazvao je za nedelju Samit u Briselu, sa željom, kako je rekao, da se grupa lidera EU dogovori o kratkoročnim merama za rešavanje krize migranata na zapadnom Balkanu.

U Sofiji je danas održan trilaterlani sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Bugarske i Rumunije, Bojkom Borisovom i Viktorom Pontom.

Teme sastanka, čiji domaćin je bugarski premijer, su ekonomska i politička saradnja, kao i saradnja po pitanju migrantske krize, u okviru Krajovske trojke, koju čine Srbija, Bugarska i Rumunija, saopštila je ranije vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Pres služba bugarske Vlade takođe je u susret sastanku najavila da će trojica premijera razgovarati o migrantskoj krizi i njenom uticaju na balkanske države, kao i pitanjima saradnje u oblasti infrastrukture i energetike.

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da sveobuhvatni odgovor Evrope na migrantsku krizu ne sme da se prelomi preko leđa Srbije, Bugarske i Rumunije, jer nije realno da tri balkanske države prime dva ili tri miliona izbeglica.

"Nije nama problem da ih registrujemo i da napravimo veće prihvatne centre, ništa nam nije problem, ali, ako neko misli da je moguće da mi budemo mesto na kojem će da bude dva ili tri miliona izbeglica to nije realno. I naše tri zemlje su se dogovorile da takav scenario ne mogu da prihvate", rekao je Vučić posle sastanka Krajovske trojke u Sofiji.

On je istakao da će Srbija uvek gledati na izbleglice na najlepši mogući način

"Srbija hoće da prihvati teret, Srbija je spremna da prihvati i veći teret nego što ga danas ima, a ima verovatno veći od svih tranzitnih zemalja. Ali, izvinite, postojaće stvari koje mi nismo u situaciji da uradimo", rekao je Vučić.

On je ponovio da će svojim odlukama Krajovska trojka praktično pratiti politiku i odluke Nemačke i Austrije.

"Mi time pratimo ono što će da rade evropske zemlje", naglasio je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija želi temeljniju institucionalizaciju Krajovske grupe, u kojoj je sa Bugarskom i Rumunijom, i još bližu saradnju sa tim zemljama, kako bi stabilnost sve tri zemnlje pojedinačno, od etničke do ekonomske, bila dodatno osnažena.

Vučić je nakon trilateralnog sastanka sa premijerima Bugarske i Rumunije, Bojkom Borisovom i Viktorom Pontom, rekao da se u Srbiji sa velikim interesovanjem gleda na rad Krajovske grupe i na ono što ta grupa treba da predstavlja u budućnosti.

"Želim pre svega da kažem da Srbija ulaže mnogo napora i želela bi i temeljniju institucionalizaciju Krajovske grupe i najbliže odnose sa Bugarskom i Rumunijom. Smatramo bugarski i rumunski narod veoma bliskim našem srpskom narodu i građanima Srbije", istakao je Vučić.

Poručio je i da je uveren da ekonomska saradnja tri zemlje, koja je dobra, može da bude još bolja, kao i da prijateljski odnosi mogu da budu podignuti na još viši nivo.

"Sve ovo što radimo, sastanci, susreti, prijateljstvo je posledica naše želje da po svaku cenu sačuvamo stabilnost u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Stabilnost je prioritet u svakoj od naših zemalja, od etničke do ekonomske stabilnosti", napomenuo je premijer Srbije.

Dodao je i da će svaka od tih zemalja, uprkos teškoj krizi, a u Srbiji i fiskalnim reformama, imati pozitivan trend rasta ekonomija u ovoj godini.

Kako kaže, u Rumuniji će taj trend biti najveći, ali da će u godinama pred nama taj trend biti još viši u svim zemljama.

U Sofiji se danas, kako je naveo, razgovaralo o energetici, načinu dobijanja gasa...

Izvor: Novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cuj sada,

24.10.2015 16:13

Kaze nije realno, ma nije moguce!

ODGOVORITE
Name

spartak

24.10.2015 17:13

Ako je čist...spreman sam racku na panj staviti...Bože koje gluposti lupa ovaj čovjek???????

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

24.10.2015 20:28

Meni ga je dosta od prošlogodišnjih izbora! Lagao je. Podržao je Dodika protiv Saveza za promjene. Ne odobravam što političari iz Saveza za promejen idu kod Vučića.