Видео: Борба легенде којој се и Бајерн извињавао!

У данима подсећања на све што је Јохан Кројф био, остао и урадио, поново се прича и о његовом "опроштајном мечу", који то није био.

Фудбал 24.10.2015 | 23:40
Видео: Борба легенде којој се и Бајерн извињавао!

Најбољи холандски фудбалер у историји Јохан Кројф (68) болује од рака плућа и пред њим је тежак период.

Човек без чијег играчког и тренерског утицаја вероватно не бисмо познавали фудбал у каквом данас уживамо добија поруке подршке са свих страна света. Колеге, навијачи, медији... Сви су уз њега у великој бици.

Троструки освајач Златне лопте, троструки шампион Европе (све наступајући за Ајакс), најбољи ученик "оца тоталног фудбала" Ринуса Михелса и идејни творац "Ла Масије"... Све је то Јохан Кројф.

Освајач четири титуле Примере као тренер Барселоне, коју је 1992. водио и ка титули првака Европе, творац Барселоне какву данас познајемо, предводник репрезентације Холандије на Мундијалу 1974, на којем је играла у финалу...

Све то, тек између осталог, стоји крај имена Јохана Кројфа, о коме је Јирген Клинсман рекао:

"Барселона није створена у последњих неколико година. Не, стил игре који сада гаји Барса створен је раних деведесетих, кроз Кројфов тренерски рад. Требало је да прође 20 година да бисмо то видели и да бисмо почели да се дивимо".

У данима Кројфове борбе, препричавају се бројне анегдоте из богате каријере фудбалског дива. Једна од занимљивијих односи се на његов опроштајни меч, Ајакс - Бајерн.

Био је 7. новембар 1978. и утакмица је била одиграна пред 63.000 гледалаца на Олимпијском стадиону у Амстердаму, који од 2005. није у употребној функцији.

За госте је изабран велики Бајерн, ривал "копљаника" из година када су под Кројфом низали освојене титуле шампиона Европе и уносили их у музеј 1971, па 1972, па и 1973.

Међутим, опроштај није протекао како је било планирано.

Немачки шампион гневан је изашао на терен, решен да победи и понизи противника, који је меч схватио као ревију. Било је неколико разлога за такав приступ Бавараца - мало (више) старих рана (пораз од Ајакса 4:0 1973), мало нервозе због дочека, на којем их нико није сачекао на аеродрому, као и негостољубиви пријем на стадиону.

Епилог:

Ајакс - Бајерн 0:8, уз три поништена гола гостију.

Док су Холанђани хтели да се забаве, Немци су били решени да им напуне мрежу до врха. Погледајте како је то изгледало:

"Била је грешка управе што је одабрала Бајерн за ривала у тој утакмици. Они су урадили све што су могли да победе те вечери. Изашли су само да нас 'покољу' и да победе Кројфа. То ми је било смешно", памти и данас Пит Шрејверс, тадашњи фудбалер Ајакса.

Карл Хајнц Румениге постигао је три гола, Пол Брајтнер још три, а Герд Милер два.

"Играли су са пеном у устима. Стриктно су нас чували као да је био меч Купа шампиона. А заправо и није било утакмице. Боље да смо угостили неки енглески тим, који би све то лепше схватио. Они би се једноставно играли, као и ми, било би завршено резултатом 4:4 или 5:5 и онај ко одлази у пензију добио би аплауз. Тако би то и требало да буде... У једном тренутку сам хтео и да одустанем, да се склоним одатле", сећа се Шрејверс.

Баварци су урадили шта су хтели и упропастили журку Кројфу, који се потом преселио у Америку и тамо наставио да игра, пре него што се ипак вратио у Европу и облачио дрес Левантеа, Ајакса и Фејнорда.

У наредним деценијама, у Минхену су ипак признали грешку, па су 2006. издали званично саопштење и извинили се због те вечери. И Ајаксу и великом Кројфу.

Коментари / 0

Оставите коментар