Video: Borba legende kojoj se i Bajern izvinjavao!

U danima podsećanja na sve što je Johan Krojf bio, ostao i uradio, ponovo se priča i o njegovom "oproštajnom meču", koji to nije bio.

Fudbal 24.10.2015 | 23:40
Video: Borba legende kojoj se i Bajern izvinjavao!

Najbolji holandski fudbaler u istoriji Johan Krojf (68) boluje od raka pluća i pred njim je težak period.

Čovek bez čijeg igračkog i trenerskog uticaja verovatno ne bismo poznavali fudbal u kakvom danas uživamo dobija poruke podrške sa svih strana sveta. Kolege, navijači, mediji... Svi su uz njega u velikoj bici.

Trostruki osvajač Zlatne lopte, trostruki šampion Evrope (sve nastupajući za Ajaks), najbolji učenik "oca totalnog fudbala" Rinusa Mihelsa i idejni tvorac "La Masije"... Sve je to Johan Krojf.

Osvajač četiri titule Primere kao trener Barselone, koju je 1992. vodio i ka tituli prvaka Evrope, tvorac Barselone kakvu danas poznajemo, predvodnik reprezentacije Holandije na Mundijalu 1974, na kojem je igrala u finalu...

Sve to, tek između ostalog, stoji kraj imena Johana Krojfa, o kome je Jirgen Klinsman rekao:

"Barselona nije stvorena u poslednjih nekoliko godina. Ne, stil igre koji sada gaji Barsa stvoren je ranih devedesetih, kroz Krojfov trenerski rad. Trebalo je da prođe 20 godina da bismo to videli i da bismo počeli da se divimo".

U danima Krojfove borbe, prepričavaju se brojne anegdote iz bogate karijere fudbalskog diva. Jedna od zanimljivijih odnosi se na njegov oproštajni meč, Ajaks - Bajern.

Bio je 7. novembar 1978. i utakmica je bila odigrana pred 63.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Amsterdamu, koji od 2005. nije u upotrebnoj funkciji.

Za goste je izabran veliki Bajern, rival "kopljanika" iz godina kada su pod Krojfom nizali osvojene titule šampiona Evrope i unosili ih u muzej 1971, pa 1972, pa i 1973.

Međutim, oproštaj nije protekao kako je bilo planirano.

Nemački šampion gnevan je izašao na teren, rešen da pobedi i ponizi protivnika, koji je meč shvatio kao reviju. Bilo je nekoliko razloga za takav pristup Bavaraca - malo (više) starih rana (poraz od Ajaksa 4:0 1973), malo nervoze zbog dočeka, na kojem ih niko nije sačekao na aerodromu, kao i negostoljubivi prijem na stadionu.

Epilog:

Ajaks - Bajern 0:8, uz tri poništena gola gostiju.

Dok su Holanđani hteli da se zabave, Nemci su bili rešeni da im napune mrežu do vrha. Pogledajte kako je to izgledalo:

"Bila je greška uprave što je odabrala Bajern za rivala u toj utakmici. Oni su uradili sve što su mogli da pobede te večeri. Izašli su samo da nas 'pokolju' i da pobede Krojfa. To mi je bilo smešno", pamti i danas Pit Šrejvers, tadašnji fudbaler Ajaksa.

Karl Hajnc Rumenige postigao je tri gola, Pol Brajtner još tri, a Gerd Miler dva.

"Igrali su sa penom u ustima. Striktno su nas čuvali kao da je bio meč Kupa šampiona. A zapravo i nije bilo utakmice. Bolje da smo ugostili neki engleski tim, koji bi sve to lepše shvatio. Oni bi se jednostavno igrali, kao i mi, bilo bi završeno rezultatom 4:4 ili 5:5 i onaj ko odlazi u penziju dobio bi aplauz. Tako bi to i trebalo da bude... U jednom trenutku sam hteo i da odustanem, da se sklonim odatle", seća se Šrejvers.

Bavarci su uradili šta su hteli i upropastili žurku Krojfu, koji se potom preselio u Ameriku i tamo nastavio da igra, pre nego što se ipak vratio u Evropu i oblačio dres Levantea, Ajaksa i Fejnorda.

U narednim decenijama, u Minhenu su ipak priznali grešku, pa su 2006. izdali zvanično saopštenje i izvinili se zbog te večeri. I Ajaksu i velikom Krojfu.

Komentari / 0

Ostavite komentar