Укидају тамна стакла бахатим возачима

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић најавила је данас да ће сви осим највиших државних функционера морати да склоне фолије са прозора аутомобила јер, како истиче, тиме угрожавају безбедност у саобраћају.

Србија 23.10.2015 | 14:40
Укидају тамна стакла бахатим возачима

"Већина грађана не вози аутомобиле са затамњеним стаклима. По правилу фолије уграђују они са скупљим аутомобилима. Ми хоћемо да уредимо систем, повећамо видљивост и безбедност свих учесника у саобраћају. Укидамо прекомерно затамњена стакла на предњим вратима свим бахатим возачима", поручила је Михајловић.

Михајловић је навела да обавеза испитивања накнадно затамњених стакала није никакав нови намет већ постоји од 2009. године по Закону о безбедности саобраћаја Србије.

На тржишту су се појавиле фолије које штете и зато морају да се провере, рекла је она и додала да морају да се заштите деца у аутомобилу од штетних утицаја, као и сви уцесници у саобраћају, јер лоше фолије ноћу бљеште.

Испитивање, преглед документације и издавање уверења кошта 12.000 динара, ради се само једном и то је уређено правилником Агенције за безбедност саобраћаја.

"Укидањем сто одсто тамних стакала на предњим вратима чувамо безбедност пешака, свих који су у аутомобилу, полиције али и самих возача. Инсистираћу да новим правилником буду обухваћени и државни аутомобили, тако да ће тамна стакла моћи да имају само највиши државни функционери", рекла је Михајловић.

Упитана да прокоментарише предстојећу посету Русији са премијером и делегацијом привредника Михајловић је истакла да Србија и Руска Федерација имају добре билатералне односе и да се, како је рекла., трудимо да они буду још бољи.

"Пуно је могућности за сарадњу, за нас је важно да будемо у добрим односима и са Русијом и са Кином, да будемо спона истока и запада и да негујемо амбијент", поручила је Михајловић.

Михајловић је најавила да ће се следеће недеље у Русији потписати Меморандум о стратешком партнерству са Руском железницом.

"Инжењери из Србије иду у Русију да се додатно едукују за посао који ће да раде, а биће речи и о могућности модернизације диспечерског центра. За Србију је железница приоритет, желимо да још интезивније користимо руски кредит", истакла је Михајловић.

Она је додала да је из руског кредита вредног 800 милиона долара већ модернизовано 45 километара пруга у Србији и најавила да ће модернизација пруге Београд-Бар почети до краја године.

Министарка је поручила да је Србија земља која показује да је фактор стабилности региона.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА

23.10.2015 14:07

Тако и треба!!!Црне сајбе треба само дозволити позади,а напред забранити!!!Да мозе да се види који мафијас сједи за воланом!!!Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел то

23.10.2015 14:39

А ста са аутима којима су стакла фабрицки затамњена? Забранити регистровање таквих аута или ста,не капирам?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

23.10.2015 15:09

Колумбо творницки затамњена стакла нису непрозирна вец толико да стите од сунца а ово су скоро непровидљива и треба забранити

Name

Xxx

23.10.2015 19:13

Не постоји производјац који затамњује предња стакла и вјетробран