Ukidaju tamna stakla bahatim vozačima

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će svi osim najviših državnih funkcionera morati da sklone folije sa prozora automobila jer, kako ističe, time ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

Srbija 23.10.2015 | 14:40
Ukidaju tamna stakla bahatim vozačima

"Većina građana ne vozi automobile sa zatamnjenim staklima. Po pravilu folije ugrađuju oni sa skupljim automobilima. Mi hoćemo da uredimo sistem, povećamo vidljivost i bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Ukidamo prekomerno zatamnjena stakla na prednjim vratima svim bahatim vozačima", poručila je Mihajlović.

Mihajlović je navela da obaveza ispitivanja naknadno zatamnjenih stakala nije nikakav novi namet već postoji od 2009. godine po Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije.

Na tržištu su se pojavile folije koje štete i zato moraju da se provere, rekla je ona i dodala da moraju da se zaštite deca u automobilu od štetnih uticaja, kao i svi ucesnici u saobraćaju, jer loše folije noću blješte.

Ispitivanje, pregled dokumentacije i izdavanje uverenja košta 12.000 dinara, radi se samo jednom i to je uređeno pravilnikom Agencije za bezbednost saobraćaja.

"Ukidanjem sto odsto tamnih stakala na prednjim vratima čuvamo bezbednost pešaka, svih koji su u automobilu, policije ali i samih vozača. Insistiraću da novim pravilnikom budu obuhvaćeni i državni automobili, tako da će tamna stakla moći da imaju samo najviši državni funkcioneri", rekla je Mihajlović.

Upitana da prokomentariše predstojeću posetu Rusiji sa premijerom i delegacijom privrednika Mihajlović je istakla da Srbija i Ruska Federacija imaju dobre bilateralne odnose i da se, kako je rekla., trudimo da oni budu još bolji.

"Puno je mogućnosti za saradnju, za nas je važno da budemo u dobrim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom, da budemo spona istoka i zapada i da negujemo ambijent", poručila je Mihajlović.

Mihajlović je najavila da će se sledeće nedelje u Rusiji potpisati Memorandum o strateškom partnerstvu sa Ruskom železnicom.

"Inženjeri iz Srbije idu u Rusiju da se dodatno edukuju za posao koji će da rade, a biće reči i o mogućnosti modernizacije dispečerskog centra. Za Srbiju je železnica prioritet, želimo da još intezivnije koristimo ruski kredit", istakla je Mihajlović.

Ona je dodala da je iz ruskog kredita vrednog 800 miliona dolara već modernizovano 45 kilometara pruga u Srbiji i najavila da će modernizacija pruge Beograd-Bar početi do kraja godine.

Ministarka je poručila da je Srbija zemlja koja pokazuje da je faktor stabilnosti regiona.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

23.10.2015 14:07

Tako i treba!!!Crne sajbe treba samo dozvoliti pozadi,a napred zabraniti!!!Da moze da se vidi koji mafijas sjedi za volanom!!!Pozzz

ODGOVORITE
Name

Jel to

23.10.2015 14:39

A sta sa autima kojima su stakla fabricki zatamnjena? Zabraniti registrovanje takvih auta ili sta,ne kapiram?!

ODGOVORITE
Name

virus

23.10.2015 15:09

Kolumbo tvornicki zatamnjena stakla nisu neprozirna vec toliko da stite od sunca a ovo su skoro neprovidljiva i treba zabraniti

Name

Xxx

23.10.2015 19:13

Ne postoji proizvodjac koji zatamnjuje prednja stakla i vjetrobran