Шпанију дрма ОЗБИЉАН "Ел Класико" скандал!

Није наивно оно о чему смо већ писали. Шпанија је на ногама после анонимне пријаве једног судије да је добио сугестију да суди "Ел Класико" у корист Реала.

Фудбал 23.10.2015 | 16:40
Шпанију дрма ОЗБИЉАН "Ел Класико" скандал!

После каталонских избора писали смо о томе хоће ли их уопште бити у будућности, а сада пишем о томе јесу ли регуларни и како је било у прошлости.

Институција "Ел Класика" озбиљно је уздрмана после анонимне пријаве једног помоћног судије, који је требало да суди наредни меч Реал Мадрида и Барселоне, заказан за 21. новембар. Он је пријавио да су му одређене особе из саме Судијске организације дале сугестију да "погура" Реал, што је пријавио, па је чак потом добио и нешто налик претњама...

Тим поводом шпанској јавности обратио се председник Спортске канцеларије (једна од врховних организација у шпанском спорту), Мигел Карденал, који је позвао анонимног арбитра да се јави и да исказ. То је, иначе, исти господин који је недавно ставио до знања Каталонцима да у случају независности сви клубови са територије нове џаве, па и Барса, морају да иступе из шпанског фудбалског система.

"Мислим да је ово веома, веома озбиљна оптужба, нешто што аутоматски пали 'црвени' аларм. Замена судија мора да буде обављена одмах, а потом да се крене у одговарајућу акцију", рекао је Карденал за "Ас".

"Надам се да ће Шпанска фудбалска федерација моментално прецизирати шта стоји иза ових оптужби".

Овај високи званичник плаши се да ће фудбалске власти у Шпанији покушати цео случај да задрже у домену анонимног, односно да јавност никада неће сазнати ко је судија од којег је тражено да начини нечасне радње и, још више, да јавност никада неће сазнати ко су људи који су тражили да тако буде и на чије инсистирање.

Уз то, сваки пут се оградио, "уколико је ово тачно".

"Желим свима да поручим да 2015. године у Шпанији нико не треба и не сме да се плаши одмазде. Тај господин би иза себе имао комплетну администрацију, Владу наше земље, Спортску канцеларију и независно судство", рекао је Карденал.

"Ако би рекао шта се тачно догодило и открио све детаље спортским властима у земљи, онда бисмо овоме приступили веома озбиљно и истерали бисмо ствар до краја. Тек тада би ово био озбиљан случај и јавност би била упозната са детаљима, тако да би о овоме могло да се расправља на свим нивоима. Било какве опструкције тада не би биле могуће, јер бисмо имали имена, догађаје, сведоке..."

За сада, зна се само ко је обавио телефонски разговор са судијом – то је наводно Хозе Анхел Хименез Муњоз де Моралес, члан Судијског комитета. Он ће, према првим извештајима, бити позван да да исказ.

У међувремену, потпредседница Барселоне Сусана Моње прва је коментарисала овај скандал у име "оштећене стране".

"О свему смо сазнали из медија. Могуће да ћемо о овоме расправљати на Борду. За сада, све што могу да потврдим је да ово може да буде веома опасно по Ла Лигу", рекла је Моње.

"Ас" пише да ни Реал Мадрид ни Шпанска фудбалска Лига (ЛФП) нису коментарисали ове оптужбе, о којима је адвокат поменутог судије, Јакинто Висенте, обавестио Цивилни суд и антикорупцијске власти.

Хименез, оптужени члан Судијског комитета и некада познати арбитар (1985-1991) одбацио је све оптужбе у разговору за "Цадена Цопе" радио и назвао их "нечувеним".

"Не знам одакле долазе те оптужбе, али то ни Кафка не би радио, да не кажем нешто друго", рекао је овај функционер и рекао да је на е-маил добио копију оптужнице из канцеларије Шпанске фудбалске федерације, али да није имао времена да пажљиво прочита садржај.

Он је рекао да, за сада, не планира да се од оптужби брани контратужбом, али да неће ћутати у одбрани свог интегритета.

А, "Марка"? Кад је пукао скандал, овај лист позабавио се – ни мање, ни више – одговорима на питање: Ко би САДА могао да суди "Ел Класико"?

"Нема ни месец дана до 'Ел Класика', а судије су већ под паљбом", констатује овај лист традиционално наклоњен Реалу. Аутор констатује да тако важну утакмицу може да суди само арбитар са интернационалне листе, а њу у случају Шпаније чине: Гомез, Дел Ћеро Гранде, Естрада Фернандез, Фернандез Борбалан, Хил Манцано, Ернандез Ернандез, Матеу Лаоз, Мартинез Мануера, Ундијано Маљенко и Веласко Карваљо.

Из те групе одмах испадају Дел Ћеро Гранде, Естрада Фернандез и Веласко Карваљо, јер су из Мадрида и Барселоне. Подсећајући да један судија у току сезоне може максимално да суди истој екипи једном код куће и једном на страни, "Марка" наводи да то избацује из конкуренције Ернандеза Ернандеза, Мартинеза Мануеру, Матеу Лаоза и Ундијана Маљенка, јер су већ једном судили или Реалу у Мадриду или Барселони на страни.

Још нешто – најмање месец дана мора да прође пре него што судија поново суди истом тиму, па то избацује из конкуренције Клоса Гомеза, који је делегиран да суди Селта – Реал наредног викенда.

Стога, фаворит је Андалузијац Давид Фернандез Борбалан, који је недавно у Београду судио утакмицу квалификација за ЕУРО 2016, Србија – Португалија, и који је недвосмислено, у више наврата, оштетио наш тим, "оћутао" пенал над Александром Митровићем, искључио Александра Коларова и Немању Матића, итд.

Али, шта ако је он већ био делегиран, а сада је неопходна замена комплетне петорке због озбиљних оптужби?

РЕАЛ МАДРИД – БАРСЕЛОНА
Титуле првака Шпаније: 32 – 23
Куп краља: 19 – 27
Суперкуп Шпаније: 9 – 11
ФИФА клупски првак: 1 – 2
Интернационални куп: 3 – 0
Првак света (збирно): 4 – 2
Куп шампиона: 7 – 0
Лига шампиона: 3 – 4
Првак Европе (збирно): 10 – 4
Куп УЕФА: 2 – 0
Лига Европе: 0 – 0
Куп победника Купова: 0 – 4
Интертото куп: 0 – 0
Куп сајамских градова: 0 – 3
Ла Лига: 71 – 32 – 67
Куп краља: 12 – 7 – 14
Суперкуп Шпаније: 0 – 4 – 2
Лига шампиона: 3 – 3 – 2
Такмичарске утакмице: 92 – 48 – 89
Пријатељске: 4 – 10 – 19
Све: 96 – 58 – 108
Најбољи стрелци "Ел Класика": Ди Стефано 18 – Меси 21
Највише наступа у "Ел Класику": Санчиз 42 – Ћави 42
Трансфери: У Реал 21 (17+4) – У Барсу 12 (3+9)

Коментари / 0

Оставите коментар