Španiju drma OZBILJAN "El Klasiko" skandal!

Nije naivno ono o čemu smo već pisali. Španija je na nogama posle anonimne prijave jednog sudije da je dobio sugestiju da sudi "El Klasiko" u korist Reala.

Fudbal 23.10.2015 | 16:40
Španiju drma OZBILJAN "El Klasiko" skandal!

Posle katalonskih izbora pisali smo o tome hoće li ih uopšte biti u budućnosti, a sada pišem o tome jesu li regularni i kako je bilo u prošlosti.

Institucija "El Klasika" ozbiljno je uzdrmana posle anonimne prijave jednog pomoćnog sudije, koji je trebalo da sudi naredni meč Real Madrida i Barselone, zakazan za 21. novembar. On je prijavio da su mu određene osobe iz same Sudijske organizacije dale sugestiju da "pogura" Real, što je prijavio, pa je čak potom dobio i nešto nalik pretnjama...

Tim povodom španskoj javnosti obratio se predsednik Sportske kancelarije (jedna od vrhovnih organizacija u španskom sportu), Migel Kardenal, koji je pozvao anonimnog arbitra da se javi i da iskaz. To je, inače, isti gospodin koji je nedavno stavio do znanja Kataloncima da u slučaju nezavisnosti svi klubovi sa teritorije nove džave, pa i Barsa, moraju da istupe iz španskog fudbalskog sistema.

"Mislim da je ovo veoma, veoma ozbiljna optužba, nešto što automatski pali 'crveni' alarm. Zamena sudija mora da bude obavljena odmah, a potom da se krene u odgovarajuću akciju", rekao je Kardenal za "As".

"Nadam se da će Španska fudbalska federacija momentalno precizirati šta stoji iza ovih optužbi".

Ovaj visoki zvaničnik plaši se da će fudbalske vlasti u Španiji pokušati ceo slučaj da zadrže u domenu anonimnog, odnosno da javnost nikada neće saznati ko je sudija od kojeg je traženo da načini nečasne radnje i, još više, da javnost nikada neće saznati ko su ljudi koji su tražili da tako bude i na čije insistiranje.

Uz to, svaki put se ogradio, "ukoliko je ovo tačno".

"Želim svima da poručim da 2015. godine u Španiji niko ne treba i ne sme da se plaši odmazde. Taj gospodin bi iza sebe imao kompletnu administraciju, Vladu naše zemlje, Sportsku kancelariju i nezavisno sudstvo", rekao je Kardenal.

"Ako bi rekao šta se tačno dogodilo i otkrio sve detalje sportskim vlastima u zemlji, onda bismo ovome pristupili veoma ozbiljno i isterali bismo stvar do kraja. Tek tada bi ovo bio ozbiljan slučaj i javnost bi bila upoznata sa detaljima, tako da bi o ovome moglo da se raspravlja na svim nivoima. Bilo kakve opstrukcije tada ne bi bile moguće, jer bismo imali imena, događaje, svedoke..."

Za sada, zna se samo ko je obavio telefonski razgovor sa sudijom – to je navodno Hoze Anhel Himenez Munjoz de Morales, član Sudijskog komiteta. On će, prema prvim izveštajima, biti pozvan da da iskaz.

U međuvremenu, potpredsednica Barselone Susana Monje prva je komentarisala ovaj skandal u ime "oštećene strane".

"O svemu smo saznali iz medija. Moguće da ćemo o ovome raspravljati na Bordu. Za sada, sve što mogu da potvrdim je da ovo može da bude veoma opasno po La Ligu", rekla je Monje.

"As" piše da ni Real Madrid ni Španska fudbalska Liga (LFP) nisu komentarisali ove optužbe, o kojima je advokat pomenutog sudije, Jakinto Visente, obavestio Civilni sud i antikorupcijske vlasti.

Himenez, optuženi član Sudijskog komiteta i nekada poznati arbitar (1985-1991) odbacio je sve optužbe u razgovoru za "Cadena Cope" radio i nazvao ih "nečuvenim".

"Ne znam odakle dolaze te optužbe, ali to ni Kafka ne bi radio, da ne kažem nešto drugo", rekao je ovaj funkcioner i rekao da je na e-mail dobio kopiju optužnice iz kancelarije Španske fudbalske federacije, ali da nije imao vremena da pažljivo pročita sadržaj.

On je rekao da, za sada, ne planira da se od optužbi brani kontratužbom, ali da neće ćutati u odbrani svog integriteta.

A, "Marka"? Kad je pukao skandal, ovaj list pozabavio se – ni manje, ni više – odgovorima na pitanje: Ko bi SADA mogao da sudi "El Klasiko"?

"Nema ni mesec dana do 'El Klasika', a sudije su već pod paljbom", konstatuje ovaj list tradicionalno naklonjen Realu. Autor konstatuje da tako važnu utakmicu može da sudi samo arbitar sa internacionalne liste, a nju u slučaju Španije čine: Gomez, Del Ćero Grande, Estrada Fernandez, Fernandez Borbalan, Hil Mancano, Ernandez Ernandez, Mateu Laoz, Martinez Manuera, Undijano Maljenko i Velasko Karvaljo.

Iz te grupe odmah ispadaju Del Ćero Grande, Estrada Fernandez i Velasko Karvaljo, jer su iz Madrida i Barselone. Podsećajući da jedan sudija u toku sezone može maksimalno da sudi istoj ekipi jednom kod kuće i jednom na strani, "Marka" navodi da to izbacuje iz konkurencije Ernandeza Ernandeza, Martineza Manueru, Mateu Laoza i Undijana Maljenka, jer su već jednom sudili ili Realu u Madridu ili Barseloni na strani.

Još nešto – najmanje mesec dana mora da prođe pre nego što sudija ponovo sudi istom timu, pa to izbacuje iz konkurencije Klosa Gomeza, koji je delegiran da sudi Selta – Real narednog vikenda.

Stoga, favorit je Andaluzijac David Fernandez Borbalan, koji je nedavno u Beogradu sudio utakmicu kvalifikacija za EURO 2016, Srbija – Portugalija, i koji je nedvosmisleno, u više navrata, oštetio naš tim, "oćutao" penal nad Aleksandrom Mitrovićem, isključio Aleksandra Kolarova i Nemanju Matića, itd.

Ali, šta ako je on već bio delegiran, a sada je neophodna zamena kompletne petorke zbog ozbiljnih optužbi?

REAL MADRID – BARSELONA
Titule prvaka Španije: 32 – 23
Kup kralja: 19 – 27
Superkup Španije: 9 – 11
FIFA klupski prvak: 1 – 2
Internacionalni kup: 3 – 0
Prvak sveta (zbirno): 4 – 2
Kup šampiona: 7 – 0
Liga šampiona: 3 – 4
Prvak Evrope (zbirno): 10 – 4
Kup UEFA: 2 – 0
Liga Evrope: 0 – 0
Kup pobednika Kupova: 0 – 4
Intertoto kup: 0 – 0
Kup sajamskih gradova: 0 – 3
La Liga: 71 – 32 – 67
Kup kralja: 12 – 7 – 14
Superkup Španije: 0 – 4 – 2
Liga šampiona: 3 – 3 – 2
Takmičarske utakmice: 92 – 48 – 89
Prijateljske: 4 – 10 – 19
Sve: 96 – 58 – 108
Najbolji strelci "El Klasika": Di Stefano 18 – Mesi 21
Najviše nastupa u "El Klasiku": Sančiz 42 – Ćavi 42
Transferi: U Real 21 (17+4) – U Barsu 12 (3+9)

Komentari / 0

Ostavite komentar