Обмана САД: Иран није нуклеарна сила

Напори САД у борби против тероризма нису давали резултате, јер су САД водиле двоструку игру, користећи ради сопствених интереса део терориста ради свргавања непожељних режима, изјавио је данас руски председник.

Свијет 22.10.2015 | 20:20
Обмана САД: Иран није нуклеарна сила

Напори САД у борби против тероризма нису давали резултате, јер су САД водиле двоструку игру, користећи ради сопствених интереса део терориста ради свргавања непожељних режима, изјавио је Владимир Путин, изражавајући уверење да су САД обмањивале Русију и цео свет говорећи о нуклеарној претњи Ирана.

Према његовим речима, неприхватљива је у међународним пословима примена силе по принципу "ко је газда у кући", а управо је мешање споља био пламен који је изазвао експлозију на Блиском истоку.

Путин је у Сочију на скупу Међународног дискусионог клуба "Валдај" рекао и да је "Исламска држава" (ИС) непријатељ цивилизације и да се терористи не могу делити на умерене и неумерене.

Према његовим речима, за достизање решења конфликта у Сирији потребно је прво победити тероризам и не дозволити му да се шири на друге земље, а за то је потребно удружити све снаге - и регуларну сиријску и ирачку војску и курдске устаничке одреде и различите опозиционе групе које су спремне да дају допринос у уништењу терориста, као и на основу међународног права координисање поступања регионалних и изванрегионалних земаља.

Путин је рекао да међународна заједница треба најзад да усагласи своја дејства са људима који живе на Блиском истоку, а потребно је повући границу између правог ислама и терориста.

Говорећи о Либији као примеру, руски председник је рекао да је немогуће остварити успех у борби против терориста ако се део њих користи у борби за свргавање непожељних режима, јер се потом није могуће ослободити њиховог присуства.

"Само је илузија да ће се успети с њима изборити, одстранити их из власти, некако се договорити", рекао је Путин и изразио наду да ће нова влада успети да стабилизује ситуацију, али да "то још није случај".

"Оружје које се предавало тзв. умереним опозиционарима, неизбежно се нашло у рукама терористичких организација", казао је председник Русије и указао да је ИС освојила контролу над огромним теориторијама и да би у случају заузимања Дамаска или Багдада могла остварити статус практично званичне власти.

"Читава међународна заједница треба најзад да схвати са чим се суочцавамо, у суштини са непријатељем цивилизације, човечанства и светске културе", рекао је Путин и додао да терористи на тај начин дискредитују ислам.

Руски председник је, такође, рекао да руска антитерористичка операција у Сирији има циљ да успостави мир и нанесе превентивни удар на терористе.

"Она је потпуно легитимна, њен једини циљ је успостављање мира", казао је Путин, а прености ТАС С.

Председник Русије је рекао да координација дејстава Русије са САД у Сирији иде у добром правцу, али не тако брзо, како би требало.

"Главно је да једни друге доживљавамо као савезнике у заједничкој борби, поштено и отворено понашање. Само тако могуће је гарантовати победу над терористима", казао је Путин.

Путин је нагласио да, међутим, војна победа против екстремиста неће решити све проблеме, али ће створити услове за оно најважније - почетак политичког процеса са учешћем "свих здравих, патриотски настројених снага сиријског друштва".

Сирији ће бити потребна обимна економска и финансијска помоћ ради обнове после рата и треба одредити формат укључивања земаља донатора и међународних институција, рекао је Путин.

Путин је поновио да би распад званичне власти у Сирији само мобилисао терористе.

"Сада не треба расклимавати, већ обнављати, јачати државне институције у зони конфликта", казао је он.

Путин је указао да је под изговором нуклеарне претње Ирана "срушена темељна основа савремене међународне безбедности".

"Ових дана одржани су први тестови противракетне одбране САД у Европи. Шта то значи? То значи да смо, када смо се спорили са нашим америчким партнерима, били у праву. Нас, а и читав свет, покушавали су још једном да доведу у заблуду, и сасвим једноставно - лагали", рекао је Путин.

Путин је говорећи о Ирану казао да се не ради "о хипотетичкој нуклеарној претњи, које није ни било никада, већ у рушењу стратешког баланса, измене односа снага у своју корист на тај начин не да се само доминира, већ да се има могућност да се своја воља диктира свима - и својим геополитичким конкурентима и, мислим, и савезницима".

"Покушаји да се свим средствима промовише модел једностране доминације довели су до неравнотеже у међународноправном систему и глобалном решавању проблема", навео је руски председник.

Путин је рекао да земље које објављују ратове ради њихових економских интереса, поступају са другима не као са савезницима, већ као са вазалима који су се усудили да делују по сопственом нахођењу.

"Кажњавају их за лоше понашање", рекао је Путин и додао да се санкције често користе као инструмент недобронамерне конкуренције и удаљавање и уклањање супарника са тржишта.

Формирање економских блокова успостављањем доминације јачег, како је рекао, неће свет учинити безбеднијим.

Годишње заседање клуба "Валдај" одржано је у Сочију од 19. до 22. октобра, а у раду скупа учествовало је више од 130 експерата из 30 земаља света и Русије.

Извор: Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

спартак

22.10.2015 18:30

Алал вјера људино И највеци господине....Алал вјера за сваку ријец...Бог да Вас цува...

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

22.10.2015 19:57

Браво имењаце,свака ти цаст!

Name

ВРС РВИ

23.10.2015 08:23

Долази он главе западу. Има више знања у малом прсту него сви они заједно. Добро је начео ово зло на планети. Што се Ирана тиче, можда није нуклеарна сила али може лако бити...

Name

Тина

11.12.2017 22:52

Само кретен мозе вјеровати да це фундаментализам дугороцно опстати.Једина стварна земља у скупини исламских је секуларизирана Турска,као једини америцки савезник у разноразним исламистицким опцијама(иако и сама има проблема са десним радикалнијим опцијама,које нису нити приблизно опасне као оне на блиском и далеком истоку)....па размислите кад идуци пут несто изјављујете,да је базирано на конкретним цињеницама,а не тлапњама и флоскулама које слузе за застрасивање америцке и еу- популације