Obmana SAD: Iran nije nuklearna sila

Napori SAD u borbi protiv terorizma nisu davali rezultate, jer su SAD vodile dvostruku igru, koristeći radi sopstvenih interesa deo terorista radi svrgavanja nepoželjnih režima, izjavio je danas ruski predsednik.

Svijet 22.10.2015 | 20:20
Obmana SAD: Iran nije nuklearna sila

Napori SAD u borbi protiv terorizma nisu davali rezultate, jer su SAD vodile dvostruku igru, koristeći radi sopstvenih interesa deo terorista radi svrgavanja nepoželjnih režima, izjavio je Vladimir Putin, izražavajući uverenje da su SAD obmanjivale Rusiju i ceo svet govoreći o nuklearnoj pretnji Irana.

Prema njegovim rečima, neprihvatljiva je u međunarodnim poslovima primena sile po principu "ko je gazda u kući", a upravo je mešanje spolja bio plamen koji je izazvao eksploziju na Bliskom istoku.

Putin je u Sočiju na skupu Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" rekao i da je "Islamska država" (IS) neprijatelj civilizacije i da se teroristi ne mogu deliti na umerene i neumerene.

Prema njegovim rečima, za dostizanje rešenja konflikta u Siriji potrebno je prvo pobediti terorizam i ne dozvoliti mu da se širi na druge zemlje, a za to je potrebno udružiti sve snage - i regularnu sirijsku i iračku vojsku i kurdske ustaničke odrede i različite opozicione grupe koje su spremne da daju doprinos u uništenju terorista, kao i na osnovu međunarodnog prava koordinisanje postupanja regionalnih i izvanregionalnih zemalja.

Putin je rekao da međunarodna zajednica treba najzad da usaglasi svoja dejstva sa ljudima koji žive na Bliskom istoku, a potrebno je povući granicu između pravog islama i terorista.

Govoreći o Libiji kao primeru, ruski predsednik je rekao da je nemoguće ostvariti uspeh u borbi protiv terorista ako se deo njih koristi u borbi za svrgavanje nepoželjnih režima, jer se potom nije moguće osloboditi njihovog prisustva.

"Samo je iluzija da će se uspeti s njima izboriti, odstraniti ih iz vlasti, nekako se dogovoriti", rekao je Putin i izrazio nadu da će nova vlada uspeti da stabilizuje situaciju, ali da "to još nije slučaj".

"Oružje koje se predavalo tzv. umerenim opozicionarima, neizbežno se našlo u rukama terorističkih organizacija", kazao je predsednik Rusije i ukazao da je IS osvojila kontrolu nad ogromnim teoritorijama i da bi u slučaju zauzimanja Damaska ili Bagdada mogla ostvariti status praktično zvanične vlasti.

"Čitava međunarodna zajednica treba najzad da shvati sa čim se suočcavamo, u suštini sa neprijateljem civilizacije, čovečanstva i svetske kulture", rekao je Putin i dodao da teroristi na taj način diskredituju islam.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da ruska antiteroristička operacija u Siriji ima cilj da uspostavi mir i nanese preventivni udar na teroriste.

"Ona je potpuno legitimna, njen jedini cilj je uspostavljanje mira", kazao je Putin, a prenosti TAS S.

Predsednik Rusije je rekao da koordinacija dejstava Rusije sa SAD u Siriji ide u dobrom pravcu, ali ne tako brzo, kako bi trebalo.

"Glavno je da jedni druge doživljavamo kao saveznike u zajedničkoj borbi, pošteno i otvoreno ponašanje. Samo tako moguće je garantovati pobedu nad teroristima", kazao je Putin.

Putin je naglasio da, međutim, vojna pobeda protiv ekstremista neće rešiti sve probleme, ali će stvoriti uslove za ono najvažnije - početak političkog procesa sa učešćem "svih zdravih, patriotski nastrojenih snaga sirijskog društva".

Siriji će biti potrebna obimna ekonomska i finansijska pomoć radi obnove posle rata i treba odrediti format uključivanja zemalja donatora i međunarodnih institucija, rekao je Putin.

Putin je ponovio da bi raspad zvanične vlasti u Siriji samo mobilisao teroriste.

"Sada ne treba rasklimavati, već obnavljati, jačati državne institucije u zoni konflikta", kazao je on.

Putin je ukazao da je pod izgovorom nuklearne pretnje Irana "srušena temeljna osnova savremene međunarodne bezbednosti".

"Ovih dana održani su prvi testovi protivraketne odbrane SAD u Evropi. Šta to znači? To znači da smo, kada smo se sporili sa našim američkim partnerima, bili u pravu. Nas, a i čitav svet, pokušavali su još jednom da dovedu u zabludu, i sasvim jednostavno - lagali", rekao je Putin.

Putin je govoreći o Iranu kazao da se ne radi "o hipotetičkoj nuklearnoj pretnji, koje nije ni bilo nikada, već u rušenju strateškog balansa, izmene odnosa snaga u svoju korist na taj način ne da se samo dominira, već da se ima mogućnost da se svoja volja diktira svima - i svojim geopolitičkim konkurentima i, mislim, i saveznicima".

"Pokušaji da se svim sredstvima promoviše model jednostrane dominacije doveli su do neravnoteže u međunarodnopravnom sistemu i globalnom rešavanju problema", naveo je ruski predsednik.

Putin je rekao da zemlje koje objavljuju ratove radi njihovih ekonomskih interesa, postupaju sa drugima ne kao sa saveznicima, već kao sa vazalima koji su se usudili da deluju po sopstvenom nahođenju.

"Kažnjavaju ih za loše ponašanje", rekao je Putin i dodao da se sankcije često koriste kao instrument nedobronamerne konkurencije i udaljavanje i uklanjanje suparnika sa tržišta.

Formiranje ekonomskih blokova uspostavljanjem dominacije jačeg, kako je rekao, neće svet učiniti bezbednijim.

Godišnje zasedanje kluba "Valdaj" održano je u Sočiju od 19. do 22. oktobra, a u radu skupa učestvovalo je više od 130 eksperata iz 30 zemalja sveta i Rusije.

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

spartak

22.10.2015 18:30

Alal vjera ljudino I najveci gospodine....Alal vjera za svaku rijec...Bog da Vas cuva...

ODGOVORITE
Name

bravo

22.10.2015 19:57

Bravo imenjace,svaka ti cast!

Name

VRS RVI

23.10.2015 08:23

Dolazi on glave zapadu. Ima više znanja u malom prstu nego svi oni zajedno. Dobro je načeo ovo zlo na planeti. Što se Irana tiče, možda nije nuklearna sila ali može lako biti...

Name

Tina

11.12.2017 22:52

Samo kreten moze vjerovati da ce fundamentalizam dugorocno opstati.Jedina stvarna zemlja u skupini islamskih je sekularizirana Turska,kao jedini americki saveznik u raznoraznim islamistickim opcijama(iako i sama ima problema sa desnim radikalnijim opcijama,koje nisu niti priblizno opasne kao one na bliskom i dalekom istoku)....pa razmislite kad iduci put nesto izjavljujete,da je bazirano na konkretnim cinjenicama,a ne tlapnjama i floskulama koje sluze za zastrasivanje americke i eu- populacije