Зашто нема више тамнопутих менаџера?

Истраживање показало да је удео тамнопутих менаџера и тренера у енглеском фудбалу на врло ниском нивоу.

Фудбал 23.10.2015 | 14:00
Зашто нема више тамнопутих менаџера?

Истраживање које је спровела организација "Спортс Пеопле’с Тхинк Танк" показује забрињавају’е податке пре свега за енглески фудбал, али и за фудбал у глобалу.

Наиме, истраживање је показало да је удео тамнопутих људи у стручним штабовима енглеских клубова, односно тренера, изузетно мали и да их је тек 23 од 552 колико их је укупно ангажовано у најбољим енглеским клубовима, а да би тек за 30 година могли да причамо о једнакости.

То је тек 4% од свих тренера, односно сваки 24. тренер је тамнопут, што је нарочито чудно када се у обзир узме да је четвртина фудбалера у Енглеској тамнопута.

На позицији менаџера само их је шесторица, од 72 клуба која су истраживана, али ниједан није из Премијер лиге, док је једино Патрик Вијера запослен као шеф омладинске школе Манчестер ситија.

То су Крис Хатон (Брајтон и Хоув Албион), Крис Пауел (Хадерсфилд), Крис Рамзи (КПР), Џими Флојд Хаселбајнк (Бартон Албион), Кит Карл (Карлајл) и Рикардо Мониз (Нотс Каунти).

Нарочито критичан према фудбалу пре свега био је некадашњи играч Блекбурна Џејсон Робертс и упозорио да је јасно да се ствари не мењају преко ноћи, али да нешто мора да се учини.

"Када си ти тамнопути фудбалер и приближаваш се завршетку каријере помислиш – нема шансе да ћу ја негде добити прилику да будем менаџер – а то и статистика показује....". рекао је Робертс.

Енглези би могли да, по угледу на НФЛ, уведу "Рунијево правило" које налаже тимовима који су у потрази за менаџером и тренерима да интервјуишу за тај посао бар једног тамнопутог кандидата или члана мањинске групе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

wест

23.10.2015 12:19

Има Канyе Wест

ОДГОВОРИТЕ