Zašto nema više tamnoputih menadžera?

Istraživanje pokazalo da je udeo tamnoputih menadžera i trenera u engleskom fudbalu na vrlo niskom nivou.

Fudbal 23.10.2015 | 14:00
Zašto nema više tamnoputih menadžera?

Istraživanje koje je sprovela organizacija "Sports People’s Think Tank" pokazuje zabrinjavaju’e podatke pre svega za engleski fudbal, ali i za fudbal u globalu.

Naime, istraživanje je pokazalo da je udeo tamnoputih ljudi u stručnim štabovima engleskih klubova, odnosno trenera, izuzetno mali i da ih je tek 23 od 552 koliko ih je ukupno angažovano u najboljim engleskim klubovima, a da bi tek za 30 godina mogli da pričamo o jednakosti.

To je tek 4% od svih trenera, odnosno svaki 24. trener je tamnoput, što je naročito čudno kada se u obzir uzme da je četvrtina fudbalera u Engleskoj tamnoputa.

Na poziciji menadžera samo ih je šestorica, od 72 kluba koja su istraživana, ali nijedan nije iz Premijer lige, dok je jedino Patrik Vijera zaposlen kao šef omladinske škole Mančester sitija.

To su Kris Haton (Brajton i Houv Albion), Kris Pauel (Hadersfild), Kris Ramzi (KPR), Džimi Flojd Haselbajnk (Barton Albion), Kit Karl (Karlajl) i Rikardo Moniz (Nots Kaunti).

Naročito kritičan prema fudbalu pre svega bio je nekadašnji igrač Blekburna Džejson Roberts i upozorio da je jasno da se stvari ne menjaju preko noći, ali da nešto mora da se učini.

"Kada si ti tamnoputi fudbaler i približavaš se završetku karijere pomisliš – nema šanse da ću ja negde dobiti priliku da budem menadžer – a to i statistika pokazuje....". rekao je Roberts.

Englezi bi mogli da, po ugledu na NFL, uvedu "Runijevo pravilo" koje nalaže timovima koji su u potrazi za menadžerom i trenerima da intervjuišu za taj posao bar jednog tamnoputog kandidata ili člana manjinske grupe.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

west

23.10.2015 12:19

Ima Kanye West

ODGOVORITE