Школама у Федерацији дају имена злочинаца

У Федерацији БиХ не само уџбеници већ и називи образовних установа увредљиви за Србе. Српска уважила све замерке Федерације, док ФБиХ није ниједну из РС

Босна и Херцеговина 22.10.2015 | 18:00
Школама у Федерацији дају имена злочинаца

НИ после 13 година од почетка процеса замене назива школа и уклањања увредљивих садржаја из уџбеника у целој БиХ, Федерација скоро није ништа урадила по том питању, док је с друге стране Република Српска испоштовала сваку замерку везану и за називе школа и за садржаје у уџбеницима који нису били по вољи пре свих Бошњака, потврђено је "Новостима" у Министарству просвете РС.

Последњи пример где се на полицама у образовним институцијама Федерације БиХ налази и књига "Школски рјечник босанског језика", аутора Џевада Јахића, само је један од примера да у Федерацији БиХ раде по старом.

Док у ФБиХ свесно "жмуре" на ове пропусте, у Републици Српској се све одмах решава.

Тако су одмах решене и две замерке из ФБиХ које су се односиле на две основе школе које су имале називе по учесницима последњег рата - ОШ "Ђорђије Ковачевић Ђоја"у Осмацима и ОШ "Милан Јовић" у Доњој Трнови код Угљевика. Сада носе називе по Алекси Шантићу, односно Филипу Вишњићу.

С друге стране, у Федерацији БиХ у Кантону Сарајево су основне школе "Велешићки хероји", "Породице ефендије Рамића", "Мирсад Прњаворац" и "Изет Шабић" у Вогошћи, те "Хашим Спахић" у Илијашу.

У Херцеговачко-неретванском кантону споран је назив школе "Липањске зоре" у Вишићима, а у Средњобосанском кантону Средња школа "308. славна брдска" у Новом Травнику, те основне "Јозо Гаџић Чупо" у Стојковићима, "Браћа Језерчић" у Дивичанима и "13. рујан" у Витезу.

О спровођењу Привременог споразума о посебним потребама и правима деце повратника у БиХ, који су 2002. године потписали министри образовања Републике Српске и Федерације БиХ, бринуо се Одбор за координацију, који је након шест година констатовао да је РС урадила све а Федерација БиХ минимално или ништа!

У хрватским кантонима много мање је спорних назива школа него у бошњачким у којим још увек има спорних назива. Школе код Бошњака још носе називе по учесницима последњег рата, ратним јединицама, датумима ослобађања градова од Срба и слично - кажу у ресорном министарству.

Тако је и у уџбеницима који се користе у Федерацији БиХ. У уџбенику "Исламска веронаука" за шести разред основне школе пише да је "српско-црногорска агресија на Босну и Херцеговину" дуго припремана, а изведена је уз помоћ "српских терористичких формација". Ово је само један од примера у књигама које се користе у Федерацији БиХ.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, каже, за "Новости", да у Федерацији БиХ већ годинама издају уџбенике какве хоће, а који су нажалост пуни увредљивих садржаја за српски народ:

- Ми немамо увид у те уџбенике и то је највећи проблем. Али ћемо дефинитивно реаговати јер је постало неподношљиво да се такви уџбеници налазе у школама. Док смо ми у Српској све урадили и око имена школа и око избацивања свих задржаја за које Бошњаци сматрају да су увредљиви, у Федерацији БиХ нас годинама игноришу.

"Рјечник босанског језика" Џевада Јахића са гледишта науке је смеће, рекао је за ТВ1 професор енглеског језика и лингвистике Мидхат Риђановић. - Јахићеве дефиниције пуне су емоција и вредносних судова што је супротно свим начелима било које науке. Према томе, са гледишта науке то је смеће, заиста. Иначе, цели његов опус не вреди ништа.

Извор: Новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лон Wолф

22.10.2015 16:18

Исто је и са називима касарни. По истим критеријумима (као за просвјету) у РС нема ниједан споран назив, у ФБиХ неколико... А, ста цес, кад Србима не смета да раде у Касарни 7.муслиманске бригаде, Енвера Сеховица, Заима Имамовица... Један од комаданаата 7ме пресудјени ратни злоцинац (Амир Кубура), јединице којима су командовали друга два наведена поциниле ратне злоцине... јбг, не смета то Србима, јер да смета, промијенили би они те називе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за лон wолф

22.10.2015 16:33

Федерација је иностранство,не мари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњаворац

22.10.2015 17:11

Не знам које тај Мирсад. Људи које ја знам су увјек доцекивали мог оца с постовањем. Знали су које. Досао је рат и постали су бескуцници. Поцели нове зивоте. Посто име и презиме није лицна својина мислим да се треба вратити умјетности и давној прослости. Муса Цазим Цатиц, глумац Миралем Зупцевиц с цијим Талетом смо одрастали. Реихан Демирдзиц, Бехла и Љуца итд. Ово задње на све стране смрди. Кисс анд телл гоодбyе

ОДГОВОРИТЕ
Name

вввв

22.10.2015 17:45

Ма ста да казем турци били и остали г...а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

23.10.2015 07:03

А шта су СРБи мислили да ће муслимани својим касарнама, школама и другим јавним објектима и установама у Федерацији у име заједничког суживота попут наивни СРБа давати имена СРБски јунака када њихова имена својим установама не дају ни сами СРБи!

ОДГОВОРИТЕ