Školama u Federaciji daju imena zločinaca

U Federaciji BiH ne samo udžbenici već i nazivi obrazovnih ustanova uvredljivi za Srbe. Srpska uvažila sve zamerke Federacije, dok FBiH nije nijednu iz RS

Bosna i Hercegovina 22.10.2015 | 18:00
Školama u Federaciji daju imena zločinaca

NI posle 13 godina od početka procesa zamene naziva škola i uklanjanja uvredljivih sadržaja iz udžbenika u celoj BiH, Federacija skoro nije ništa uradila po tom pitanju, dok je s druge strane Republika Srpska ispoštovala svaku zamerku vezanu i za nazive škola i za sadržaje u udžbenicima koji nisu bili po volji pre svih Bošnjaka, potvrđeno je "Novostima" u Ministarstvu prosvete RS.

Poslednji primer gde se na policama u obrazovnim institucijama Federacije BiH nalazi i knjiga "Školski rječnik bosanskog jezika", autora Dževada Jahića, samo je jedan od primera da u Federaciji BiH rade po starom.

Dok u FBiH svesno "žmure" na ove propuste, u Republici Srpskoj se sve odmah rešava.

Tako su odmah rešene i dve zamerke iz FBiH koje su se odnosile na dve osnove škole koje su imale nazive po učesnicima poslednjeg rata - OŠ "Đorđije Kovačević Đoja"u Osmacima i OŠ "Milan Jović" u Donjoj Trnovi kod Ugljevika. Sada nose nazive po Aleksi Šantiću, odnosno Filipu Višnjiću.

S druge strane, u Federaciji BiH u Kantonu Sarajevo su osnovne škole "Velešićki heroji", "Porodice efendije Ramića", "Mirsad Prnjavorac" i "Izet Šabić" u Vogošći, te "Hašim Spahić" u Ilijašu.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu sporan je naziv škole "Lipanjske zore" u Višićima, a u Srednjobosanskom kantonu Srednja škola "308. slavna brdska" u Novom Travniku, te osnovne "Jozo Gadžić Čupo" u Stojkovićima, "Braća Jezerčić" u Divičanima i "13. rujan" u Vitezu.

O sprovođenju Privremenog sporazuma o posebnim potrebama i pravima dece povratnika u BiH, koji su 2002. godine potpisali ministri obrazovanja Republike Srpske i Federacije BiH, brinuo se Odbor za koordinaciju, koji je nakon šest godina konstatovao da je RS uradila sve a Federacija BiH minimalno ili ništa!

U hrvatskim kantonima mnogo manje je spornih naziva škola nego u bošnjačkim u kojim još uvek ima spornih naziva. Škole kod Bošnjaka još nose nazive po učesnicima poslednjeg rata, ratnim jedinicama, datumima oslobađanja gradova od Srba i slično - kažu u resornom ministarstvu.

Tako je i u udžbenicima koji se koriste u Federaciji BiH. U udžbeniku "Islamska veronauka" za šesti razred osnovne škole piše da je "srpsko-crnogorska agresija na Bosnu i Hercegovinu" dugo pripremana, a izvedena je uz pomoć "srpskih terorističkih formacija". Ovo je samo jedan od primera u knjigama koje se koriste u Federaciji BiH.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kaže, za "Novosti", da u Federaciji BiH već godinama izdaju udžbenike kakve hoće, a koji su nažalost puni uvredljivih sadržaja za srpski narod:

- Mi nemamo uvid u te udžbenike i to je najveći problem. Ali ćemo definitivno reagovati jer je postalo nepodnošljivo da se takvi udžbenici nalaze u školama. Dok smo mi u Srpskoj sve uradili i oko imena škola i oko izbacivanja svih zadržaja za koje Bošnjaci smatraju da su uvredljivi, u Federaciji BiH nas godinama ignorišu.

"Rječnik bosanskog jezika" Dževada Jahića sa gledišta nauke je smeće, rekao je za TV1 profesor engleskog jezika i lingvistike Midhat Riđanović. - Jahićeve definicije pune su emocija i vrednosnih sudova što je suprotno svim načelima bilo koje nauke. Prema tome, sa gledišta nauke to je smeće, zaista. Inače, celi njegov opus ne vredi ništa.

Izvor: Novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Lon Wolf

22.10.2015 16:18

Isto je i sa nazivima kasarni. Po istim kriterijumima (kao za prosvjetu) u RS nema nijedan sporan naziv, u FBiH nekoliko... A, sta ces, kad Srbima ne smeta da rade u Kasarni 7.muslimanske brigade, Envera Sehovica, Zaima Imamovica... Jedan od komadanaata 7me presudjeni ratni zlocinac (Amir Kubura), jedinice kojima su komandovali druga dva navedena pocinile ratne zlocine... jbg, ne smeta to Srbima, jer da smeta, promijenili bi oni te nazive...

ODGOVORITE
Name

za lon wolf

22.10.2015 16:33

Federacija je inostranstvo,ne mari

ODGOVORITE
Name

Prnjavorac

22.10.2015 17:11

Ne znam koje taj Mirsad. Ljudi koje ja znam su uvjek docekivali mog oca s postovanjem. Znali su koje. Dosao je rat i postali su beskucnici. Poceli nove zivote. Posto ime i prezime nije licna svojina mislim da se treba vratiti umjetnosti i davnoj proslosti. Musa Cazim Catic, glumac Miralem Zupcevic s cijim Taletom smo odrastali. Reihan Demirdzic, Behla i Ljuca itd. Ovo zadnje na sve strane smrdi. Kiss and tell goodbye

ODGOVORITE
Name

vvvv

22.10.2015 17:45

Ma sta da kazem turci bili i ostali g...a

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

23.10.2015 07:03

А шта су СРБи мислили да ће муслимани својим касарнама, школама и другим јавним објектима и установама у Федерацији у име заједничког суживота попут наивни СРБа давати имена СРБски јунака када њихова имена својим установама не дају ни сами СРБи!

ODGOVORITE