Чланице УН да предоче податке о трговини нафтом с терористима

Терористичке организације у Сирији настављају да добијају војну технику и помоц́ из иностранства, изјавила је данас портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Свијет 22.10.2015 | 16:40
Чланице УН да предоче податке о трговини нафтом с терористима

„Такве чињенице нас терају да се запитамо колико су све стране заправо заинтересоване за мирно рјешавање сиријског конфликта и како се тај циљ оправдава финансијском и техничком подршком антивладиних оружаних групација“, оцјенила је Захарова.

Она је такође навела да је Исламска држава почела насилну мобилизацију цивила, као резултат масовног дезертирања терориста, као и да те цивиле користе као живи штит.

Захарова је демантовала наводе појединих медија да је руска авијација бомбардовала болницу у сиријској провинцији Идлиб.

Она је упозорила да се такве лажне информације пласирају из Сиријске опсерваторије за људска права, са сједиштем у Лондону, те да их треба узимати са резервом.

Захарова је истакла да све земље УН морају да предоче податке о незаконитој трговини нафте са терористима и да представе све мјере које су у тој сфери предузете.

„Русија инсистира да све чланице УН доставе извјештаје у Савјет безбједности о потенцијалној трговини нафтом са терористима, као и да наведу мјере које су увеле како би се тако нешто спречило“, рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре.

Русија је забринута порастом утицаја ИД у Авганистану, с обзиром на то да је досад вец́ формирано 25 база, упозорила је Захарова. Такође, додала је, примјетан је пораст терориста и у Пакистану.

„Забринути смо порастом јединица милитаната на сјеверу региона у близини граница са Таџикистаном и Туркменистаном“, рекла је она.

Захарова је потврдила да је Русија од бившег предсједника САД Џимија Картера добила мапе позиције Исламске државе у Сирији коју је направила његова организација „Картер центар“.

„Могу да потврдим да информације које је послао Картер одговарају реалној слици“, оценила је Захарова.

Она је изразила наду да ц́е САД заузети сличан конструктиван став по питању сарадње у борби против тероризма, као што је то учинио бивши амерички предсједник.

Производња нафте готово да је потпуно замрла. Ако је до рата Сирија производила око 400.000 тона барела нафте дневно, сада је производња пала за више од 20 пута.

До почетка крвавих сукоба, извоз „црног злата“ је износио 3,8 милијарди долара тј. око 25 одсто свих прихода Сирије.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар