Članice UN da predoče podatke o trgovini naftom s teroristima

Terorističke organizacije u Siriji nastavljaju da dobijaju vojnu tehniku i pomoć iz inostranstva, izjavila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Svijet 22.10.2015 | 16:40
Članice UN da predoče podatke o trgovini naftom s teroristima

„Takve činjenice nas teraju da se zapitamo koliko su sve strane zapravo zainteresovane za mirno rješavanje sirijskog konflikta i kako se taj cilj opravdava finansijskom i tehničkom podrškom antivladinih oružanih grupacija“, ocjenila je Zaharova.

Ona je takođe navela da je Islamska država počela nasilnu mobilizaciju civila, kao rezultat masovnog dezertiranja terorista, kao i da te civile koriste kao živi štit.

Zaharova je demantovala navode pojedinih medija da je ruska avijacija bombardovala bolnicu u sirijskoj provinciji Idlib.

Ona je upozorila da se takve lažne informacije plasiraju iz Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, te da ih treba uzimati sa rezervom.

Zaharova je istakla da sve zemlje UN moraju da predoče podatke o nezakonitoj trgovini nafte sa teroristima i da predstave sve mjere koje su u toj sferi preduzete.

„Rusija insistira da sve članice UN dostave izvještaje u Savjet bezbjednosti o potencijalnoj trgovini naftom sa teroristima, kao i da navedu mjere koje su uvele kako bi se tako nešto sprečilo“, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

Rusija je zabrinuta porastom uticaja ID u Avganistanu, s obzirom na to da je dosad već formirano 25 baza, upozorila je Zaharova. Takođe, dodala je, primjetan je porast terorista i u Pakistanu.

„Zabrinuti smo porastom jedinica militanata na sjeveru regiona u blizini granica sa Tadžikistanom i Turkmenistanom“, rekla je ona.

Zaharova je potvrdila da je Rusija od bivšeg predsjednika SAD Džimija Kartera dobila mape pozicije Islamske države u Siriji koju je napravila njegova organizacija „Karter centar“.

„Mogu da potvrdim da informacije koje je poslao Karter odgovaraju realnoj slici“, ocenila je Zaharova.

Ona je izrazila nadu da će SAD zauzeti sličan konstruktivan stav po pitanju saradnje u borbi protiv terorizma, kao što je to učinio bivši američki predsjednik.

Proizvodnja nafte gotovo da je potpuno zamrla. Ako je do rata Sirija proizvodila oko 400.000 tona barela nafte dnevno, sada je proizvodnja pala za više od 20 puta.

Do početka krvavih sukoba, izvoz „crnog zlata“ je iznosio 3,8 milijardi dolara tj. oko 25 odsto svih prihoda Sirije.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar