Срце мушкараца и жена различито стари

Срце мушкараца и жена стари различито, показује студија објављена у уторак.

Здравље 22.10.2015 | 12:00
Срце мушкараца и жена различито стари

Студија објављена у америчком часопису "Радиологy" не објашњава заправо узроке тих разлика, али би могла да укаже на различите облике срчаног застоја код оба пола и доведе до развоја циљаног лечења, сматрају ти истраживачи.

“Наши резултати су еклатантна демонстрација идеје према којој би срчане болести могле имати различите узроке код мушкараца и жена, што би захтевало прилагођена лечења”, истиче Јоао Лима, професор радиологије на Медицинском факултету Универзитета Џон Хопкинс, главни аутор истраживања.

Студија се састојала у анализи ИРМ (слика добијена магнетном резонанцијом) срца готово 3.000 одраслих особа између 54 и 94 године које не болују ни од какве срчане болести. Праћени су десет година и на крају тог раздобља истраживачи су направили нови ИРМ како би добили слике срца у 3Д.

Код оба пола лева комора смањује се с годинама. Код мушкараца студија открива да мишић који окружује ту шупљину расте и шири се са старењем, док код жена има тенденцију смањивања.

Ширење мишића и смањење волумена леве коморе повећавају опасност од срчаног застоја. Међутим, те опсервације сугеришу да би се та патологија могла различито развијати код мушкараца и жена, осматрају стручњаци.

За смањење те опасности, кардиолози преписују лекове који смањују ширину мишића срца и јачају његову снагу.

Међутим, студија даје да се наслути да застој срца нема исто порекло код оба пола и могуће је да им не одговара исто лечење.

Болести срца погађају више од пет милиона Американаца, а манифестују се постепеним слабљењем срчаног мишића и његове способности да пумпа крв.

Студија је показала да се на десет година тежина леве коморе повећала за осам грама у просеку код мушкараца, а смањила за 1,6 грама код жена.

Капацитет пуњења те коморе смањен је код оба пола, али брже код жена.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар