Анализа: Овако није било у Примери у посљедњих 20 година...!

Шпански шампионат по неизвесности одавно није био јачи!

Фудбал 22.10.2015 | 18:20
Анализа: Овако није било у Примери у посљедњих 20 година...!

Да је Примера најбоља лига у Европи, то је и врапцима на грани јасно. Шпански клубови доминирају европским фудбалом у последње две године, освојили су све могуће трофеје, имају пет представника у Лиги шампиона, газе конкуренцију из остатка Европе како стигну...

Оно што је највише урушавало имиџ лиге претходних година је сурова хегемонија Барселоне и Реал Мадрида која је давала аргументе онима који не воле Примеру да кажу да је досадна и предвидива. Међутим, сада се и то променило. Примера ове сезоне изгледа другачије. У последњих 20 година није била занимљивија и изједначенија.

На челу табеле су три тима. Барселона, Реал Мадрид и Селта имају по 18 бодова. Посебно је вредан поштовања пласман Селте која игре феноменално и један је од ретких клубова у Европи који још нису осетили укус пораза.

Последњи пут када су три клуба била бодовно поравнати на врху после осам кола, била је то сезона 1993/94, а Барселони и Реалу је тада „камен у ципели“ био Реал Сосиједад. Додатни притисак и неизвесност стварају Атлетико Мадрид и Виљареал који су само два бода иза водећег трилинга. Таква изједначена и неизевсна борба за врх табеле се не памти.

И оно што даје додатну димензији неизвесности у Примери је да се враћају у врх клубови са традицијом. Поред Барсе, Реала и Атлетика, сада је ту опет Селта која је била јака крајем деведестих на врхунцу моћи Примере, Виљареал који је нешто касније искочио у први план, а опет се врху приближава и Депортиво Ла Коруња. Очекује се да Валенсија и Севиља прораде и прикључе се борби за врх, а у средини табеле су клубови са традицијом попут Еспањола или Бетиса. Једини који је залутао у горњи дом табеле је малени баксијски Еибар.

Примера одавно није боља и јача...

Коментари / 0

Оставите коментар