Analiza: Ovako nije bilo u Primeri u posljednjih 20 godina...!

Španski šampionat po neizvesnosti odavno nije bio jači!

Fudbal 22.10.2015 | 18:20
Analiza: Ovako nije bilo u Primeri u posljednjih 20 godina...!

Da je Primera najbolja liga u Evropi, to je i vrapcima na grani jasno. Španski klubovi dominiraju evropskim fudbalom u poslednje dve godine, osvojili su sve moguće trofeje, imaju pet predstavnika u Ligi šampiona, gaze konkurenciju iz ostatka Evrope kako stignu...

Ono što je najviše urušavalo imidž lige prethodnih godina je surova hegemonija Barselone i Real Madrida koja je davala argumente onima koji ne vole Primeru da kažu da je dosadna i predvidiva. Međutim, sada se i to promenilo. Primera ove sezone izgleda drugačije. U poslednjih 20 godina nije bila zanimljivija i izjednačenija.

Na čelu tabele su tri tima. Barselona, Real Madrid i Selta imaju po 18 bodova. Posebno je vredan poštovanja plasman Selte koja igre fenomenalno i jedan je od retkih klubova u Evropi koji još nisu osetili ukus poraza.

Poslednji put kada su tri kluba bila bodovno poravnati na vrhu posle osam kola, bila je to sezona 1993/94, a Barseloni i Realu je tada „kamen u cipeli“ bio Real Sosijedad. Dodatni pritisak i neizvesnost stvaraju Atletiko Madrid i Viljareal koji su samo dva boda iza vodećeg trilinga. Takva izjednačena i neizevsna borba za vrh tabele se ne pamti.

I ono što daje dodatnu dimenziji neizvesnosti u Primeri je da se vraćaju u vrh klubovi sa tradicijom. Pored Barse, Reala i Atletika, sada je tu opet Selta koja je bila jaka krajem devedestih na vrhuncu moći Primere, Viljareal koji je nešto kasnije iskočio u prvi plan, a opet se vrhu približava i Deportivo La Korunja. Očekuje se da Valensija i Sevilja prorade i priključe se borbi za vrh, a u sredini tabele su klubovi sa tradicijom poput Espanjola ili Betisa. Jedini koji je zalutao u gornji dom tabele je maleni baksijski Eibar.

Primera odavno nije bolja i jača...

Komentari / 0

Ostavite komentar