Он је ''гол-машина'' коју Србија није хтјела...!

За петама Левандовском у трци за Златну копачку! У овом тренутку статистички најкориснији играч Европе. А дошао је без обештећења! Пољаци у неверици гледају како Србин решета мреже и јури за Левандовским!

 

Фудбал 23.10.2015 | 20:40
Он је ''гол-машина'' коју Србија није хтјела...!

Није тешко претпоставити ко води у трци за Златну копачку Европе. Нестварна форма Роберта Левандовског је темпо који је немогуће пратити. Пољак немилице решета мреже где стигне, у Бундеслиги је већ постигао 12 голова и има 24 бода у трци за најбољег стрелца Европе! Дели прво место са Бразилцем Алексом Тешеиром из Шахтјора који такође игра у животној форми.

Али многи би тешко могли и да претпоставе ко је за петама Пољаки и Бразилцу. Роналдо? Не. Обамејан? Не. Милер? Нејмар? Опет не.

Треће место у трци за Златну копачку Европе држи један Србин. Тачније момак из Србије који игра за репрезентацију Мађарске и пољску Легију из Варшаве.

Немања Николић је момак о којем бруји Пољска и пореди га са својим поносом Робертом Левандовским. Нападач из Сенте је у досдашањем делу пољског шампионата постигао невероватних 15 голова у 12 мечева! Само због слабијег коефицијента пољске лиге (гол се вреднује бод и по, док у најјачим европским шампионатима вреди два бода) касни један и по бод за Левандовским и Тешеиром.

Немања Николић игра сезону каријере! Јуче је опет опчинио Пољаке. У тријумфу Легије над Краковијом (3:1) постигао је сва три гола за Армију. На последњих пет мечева у пољском првенству је тресао мреже и укупно дао осам голова. У феноменалној је форми.

Ако би се сабирали голови и асистенције, Николић је у овом тренутку најбољи играч у Европи. Уз 15 голова је додао и четири асистенције. Тешеира има 16 голова и две асистенције, а Мунас Дабур из Грасхоперса има осам погодака и 10 успешних гол додавања.

У Легији задовољно трљају руке и славе дан када су одлучили да га доведу. Гомила постигнутих голова је Немању Николића учинила и једним од најисплативијих појачања летњег прелазног рока. Он је у Легију дошао прошлог лета као слободан играч пошто му је истекао уговор. Верујемо да нико у клубу не жали ни за једним центом издвојеним за плату мађарског репрезентативца.

Немања Николић је рођен у Сенти у српско-мађарској породици и није оставио неки битан траг у српском клупском фудбалу. Тешко да је и могао с обзиром да је са 19 година отишао у табор мађарског друголигаша Барча где је у 13 утакмица дао три гола. Ништа посебно. Многи би и одустали и посумњали у себе. Потом је прешао у такође анонимни Капошволђ где је у 14 мечева дао 11 голова и показао да ипак има голгетерски њух. Полусезона му је била довољна да обезбеди зимски трансфер у прволигаша Капошвар где је почело његово освајање Мађарске.

За две године у Капошвару је дао 43 гола на 69 мечева, постао први стрелац лиге и обезбедио трансфер у Видеотон као један од најтраженијих играча у првенству. Тек тамо је експлодирао! Током пет и по сезона у Видеотону, Немања Николић је још два пута био најбољи стрелац лиге, освојио је две титуле, један куп Мађарске, дебитовао на европској сцени и укупно дао 120 голова на 210 мечева.

Мађари су га дуго убеђивали да прихвати позив њихове репрезентације, он је чекао Србију, али није дочекао позив тадашњег селектора Михајловића који је веровао у неке друге опције. На крају је рекао „да“ Мађарима са којима ће се наредног месеца борити у баражу за одлазак на ЕП. С обзиром какву је кризу Србија пролазила са нападачима, Николић је заслужио макар један позив, али тај позив никада није стигао... Сетите се ко је све добијао позиве у репрезентацију Србије.

Прошле зиме се помињао као потенцијално појачање Рединга, Кристал Паласа, Селте и Бордоа, али је Видеотон изабрао опцију да га задржи до краја уговора и остане без обештећења.

Летос је постао слободан у избору нове средине, а на крају је изабрао селидбу у Легију. У клубу из Варшаве су некада са великим успехом играли Мирослав Радовић и Данијел Љубоја, били су љубимци Легијиних навијача, а Николић је наставио њиховим стопама.

Немања Николић има 27 гдина и игра у животној форми. Ова сезона у Пољској би требало да буде и одскочна даска ка Западу Европе и да момка из Сенте одведе стопама Роберта Левандовског. За сада Николић јуначки прати у стопу пољску гол-машину.

Коментари / 0

Оставите коментар