On je ''gol-mašina'' koju Srbija nije htjela...!

Za petama Levandovskom u trci za Zlatnu kopačku! U ovom trenutku statistički najkorisniji igrač Evrope. A došao je bez obeštećenja! Poljaci u neverici gledaju kako Srbin rešeta mreže i juri za Levandovskim!

 

Fudbal 23.10.2015 | 20:40
On je ''gol-mašina'' koju Srbija nije htjela...!

Nije teško pretpostaviti ko vodi u trci za Zlatnu kopačku Evrope. Nestvarna forma Roberta Levandovskog je tempo koji je nemoguće pratiti. Poljak nemilice rešeta mreže gde stigne, u Bundesligi je već postigao 12 golova i ima 24 boda u trci za najboljeg strelca Evrope! Deli prvo mesto sa Brazilcem Aleksom Tešeirom iz Šahtjora koji takođe igra u životnoj formi.

Ali mnogi bi teško mogli i da pretpostave ko je za petama Poljaki i Brazilcu. Ronaldo? Ne. Obamejan? Ne. Miler? Nejmar? Opet ne.

Treće mesto u trci za Zlatnu kopačku Evrope drži jedan Srbin. Tačnije momak iz Srbije koji igra za reprezentaciju Mađarske i poljsku Legiju iz Varšave.

Nemanja Nikolić je momak o kojem bruji Poljska i poredi ga sa svojim ponosom Robertom Levandovskim. Napadač iz Sente je u dosdašanjem delu poljskog šampionata postigao neverovatnih 15 golova u 12 mečeva! Samo zbog slabijeg koeficijenta poljske lige (gol se vrednuje bod i po, dok u najjačim evropskim šampionatima vredi dva boda) kasni jedan i po bod za Levandovskim i Tešeirom.

Nemanja Nikolić igra sezonu karijere! Juče je opet opčinio Poljake. U trijumfu Legije nad Krakovijom (3:1) postigao je sva tri gola za Armiju. Na poslednjih pet mečeva u poljskom prvenstvu je tresao mreže i ukupno dao osam golova. U fenomenalnoj je formi.

Ako bi se sabirali golovi i asistencije, Nikolić je u ovom trenutku najbolji igrač u Evropi. Uz 15 golova je dodao i četiri asistencije. Tešeira ima 16 golova i dve asistencije, a Munas Dabur iz Grashopersa ima osam pogodaka i 10 uspešnih gol dodavanja.

U Legiji zadovoljno trljaju ruke i slave dan kada su odlučili da ga dovedu. Gomila postignutih golova je Nemanju Nikolića učinila i jednim od najisplativijih pojačanja letnjeg prelaznog roka. On je u Legiju došao prošlog leta kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor. Verujemo da niko u klubu ne žali ni za jednim centom izdvojenim za platu mađarskog reprezentativca.

Nemanja Nikolić je rođen u Senti u srpsko-mađarskoj porodici i nije ostavio neki bitan trag u srpskom klupskom fudbalu. Teško da je i mogao s obzirom da je sa 19 godina otišao u tabor mađarskog drugoligaša Barča gde je u 13 utakmica dao tri gola. Ništa posebno. Mnogi bi i odustali i posumnjali u sebe. Potom je prešao u takođe anonimni Kapošvolđ gde je u 14 mečeva dao 11 golova i pokazao da ipak ima golgeterski njuh. Polusezona mu je bila dovoljna da obezbedi zimski transfer u prvoligaša Kapošvar gde je počelo njegovo osvajanje Mađarske.

Za dve godine u Kapošvaru je dao 43 gola na 69 mečeva, postao prvi strelac lige i obezbedio transfer u Videoton kao jedan od najtraženijih igrača u prvenstvu. Tek tamo je eksplodirao! Tokom pet i po sezona u Videotonu, Nemanja Nikolić je još dva puta bio najbolji strelac lige, osvojio je dve titule, jedan kup Mađarske, debitovao na evropskoj sceni i ukupno dao 120 golova na 210 mečeva.

Mađari su ga dugo ubeđivali da prihvati poziv njihove reprezentacije, on je čekao Srbiju, ali nije dočekao poziv tadašnjeg selektora Mihajlovića koji je verovao u neke druge opcije. Na kraju je rekao „da“ Mađarima sa kojima će se narednog meseca boriti u baražu za odlazak na EP. S obzirom kakvu je krizu Srbija prolazila sa napadačima, Nikolić je zaslužio makar jedan poziv, ali taj poziv nikada nije stigao... Setite se ko je sve dobijao pozive u reprezentaciju Srbije.

Prošle zime se pominjao kao potencijalno pojačanje Redinga, Kristal Palasa, Selte i Bordoa, ali je Videoton izabrao opciju da ga zadrži do kraja ugovora i ostane bez obeštećenja.

Letos je postao slobodan u izboru nove sredine, a na kraju je izabrao selidbu u Legiju. U klubu iz Varšave su nekada sa velikim uspehom igrali Miroslav Radović i Danijel Ljuboja, bili su ljubimci Legijinih navijača, a Nikolić je nastavio njihovim stopama.

Nemanja Nikolić ima 27 gdina i igra u životnoj formi. Ova sezona u Poljskoj bi trebalo da bude i odskočna daska ka Zapadu Evrope i da momka iz Sente odvede stopama Roberta Levandovskog. Za sada Nikolić junački prati u stopu poljsku gol-mašinu.

Komentari / 0

Ostavite komentar