Анализа: Чудесна реинкарнација Хатема Бен Арфе...

Пре шест месеци 5 на 5 са другарима, данас би и Феникс пружио руку! Седам голова у Лиги 1 ове сезоне, пет на последње три утакмице... И толико вештине у тим ногама да је то уживање гледати!

Фудбал 24.10.2015 | 10:20
Анализа: Чудесна реинкарнација Хатема Бен Арфе...

Била је то генерација од које је француска јавност много очекивала. Класа 87. Већ кад им је било 16 година видело се да Карим Бензема има урођени смисао за гол, Самира Насрија красила је нестварна фудбалска интелигенција, Жереми Менез се такође издвајао, али Хатем бен Арфа? Он је био сасвим друга димензија. Њему није било довољно само да постигне гол. Он је претходно морао да лопту протури чувару кроз ноге и да је онда параболом пошаље у сам рогаљ. Али како то често бива таленат је једно, успех нешто сасвим друго. Француз тунишанског порекла имао је само ово прво. И гомилу бубица по глави због којих није могао ни с Лораном Бланом, ни са Аленом Пардјуом, ни са Стивом Брусом.

Сви они могли су само да немоћно слегну раменима и кажу: "Штета, ужасан таленат, али..."

Слободан пад је кренуо. Истина, јесте Бен Арфа вишеструки шампион Француске, био је и репрезентативац Триколора, није баш да није направио ништа. Међутим, у поређењу са оним што је могао... Скоро па ништа.

Пролетос је претила опасност да се цео Бен Арфин свет сурва у амбис. Пре шест месеци Хатем је на париским улицама играо пет на пет са другарима како би остао у ритму. Иако ни сам није био сигуран да уопште жели да настави са фудбалом. После силних разочарања у Премијер лиги – мада и неколико чудесних голова – Бен Арфин поглед био је празан, беживотан...

Чули сте сигурно милион пута оно "дигао се као Феникс из пепела". Прочитали то можда и више пута но што је требало. У недостатку времена или маште новинари се често хватају за фразе. Али у случају Бен Арфе и Феникс би честитао. Оно што ове сезоне у Ници ради сада већ 28-годишњи крилни фудбалер равна се са епским легендама.

После 10 кола Бен Арфа је уз Мичуа Бачуајиа из Марсеља са седам голова најбољи стрелац Лиге 1. У последња три меча постигао је пет голова! Његова Ница у протекла четири чак 17. Када је Бен Арфа пре само неколико месеци рекао да би изабрао клуб са Азурне обале чак и да га је Реал звао сви су му се смејали. Сада су збуњени. Можда је Хатему заиста требало само то да се осећа вољеним.
"Нисам желео да се заврши. Желео сам да утакмица потраје три сата", задовољно је рекао после 4:1 против Рена у мечу у којем је још једном чувара натерао да се запита да ли је фудбал заиста за њега?

Било је то додуше ништавно у поређењу са ремек-делом против Сент Етјена када је поред петорице противничких дефанзиваца протутњао као поред чуњева. Давао је Бен Арфа и раније такве голове. Али дуго их није било. И таман када смо помислили да је заборавио како се то ради Хатем нас је изненадио.
"Растем и даље. Имам више искуства него пре. И најбитније – уживам овде", рекао је недавно...

Уживамо и сви ми љубитељи фудбалске игре. Клод Пуел успео је у ономе у чему су многи пре њега заказали. Вратио нам је правог Хатема Бен Арфу. Задовољство је видети га опет.

Коментари / 0

Оставите коментар