Analiza: Čudesna reinkarnacija Hatema Ben Arfe...

Pre šest meseci 5 na 5 sa drugarima, danas bi i Feniks pružio ruku! Sedam golova u Ligi 1 ove sezone, pet na poslednje tri utakmice... I toliko veštine u tim nogama da je to uživanje gledati!

Fudbal 24.10.2015 | 10:20
Analiza: Čudesna reinkarnacija Hatema Ben Arfe...

Bila je to generacija od koje je francuska javnost mnogo očekivala. Klasa 87. Već kad im je bilo 16 godina videlo se da Karim Benzema ima urođeni smisao za gol, Samira Nasrija krasila je nestvarna fudbalska inteligencija, Žeremi Menez se takođe izdvajao, ali Hatem ben Arfa? On je bio sasvim druga dimenzija. Njemu nije bilo dovoljno samo da postigne gol. On je prethodno morao da loptu proturi čuvaru kroz noge i da je onda parabolom pošalje u sam rogalj. Ali kako to često biva talenat je jedno, uspeh nešto sasvim drugo. Francuz tunišanskog porekla imao je samo ovo prvo. I gomilu bubica po glavi zbog kojih nije mogao ni s Loranom Blanom, ni sa Alenom Pardjuom, ni sa Stivom Brusom.

Svi oni mogli su samo da nemoćno slegnu ramenima i kažu: "Šteta, užasan talenat, ali..."

Slobodan pad je krenuo. Istina, jeste Ben Arfa višestruki šampion Francuske, bio je i reprezentativac Trikolora, nije baš da nije napravio ništa. Međutim, u poređenju sa onim što je mogao... Skoro pa ništa.

Proletos je pretila opasnost da se ceo Ben Arfin svet surva u ambis. Pre šest meseci Hatem je na pariskim ulicama igrao pet na pet sa drugarima kako bi ostao u ritmu. Iako ni sam nije bio siguran da uopšte želi da nastavi sa fudbalom. Posle silnih razočaranja u Premijer ligi – mada i nekoliko čudesnih golova – Ben Arfin pogled bio je prazan, beživotan...

Čuli ste sigurno milion puta ono "digao se kao Feniks iz pepela". Pročitali to možda i više puta no što je trebalo. U nedostatku vremena ili mašte novinari se često hvataju za fraze. Ali u slučaju Ben Arfe i Feniks bi čestitao. Ono što ove sezone u Nici radi sada već 28-godišnji krilni fudbaler ravna se sa epskim legendama.

Posle 10 kola Ben Arfa je uz Mičua Bačuajia iz Marselja sa sedam golova najbolji strelac Lige 1. U poslednja tri meča postigao je pet golova! Njegova Nica u protekla četiri čak 17. Kada je Ben Arfa pre samo nekoliko meseci rekao da bi izabrao klub sa Azurne obale čak i da ga je Real zvao svi su mu se smejali. Sada su zbunjeni. Možda je Hatemu zaista trebalo samo to da se oseća voljenim.
"Nisam želeo da se završi. Želeo sam da utakmica potraje tri sata", zadovoljno je rekao posle 4:1 protiv Rena u meču u kojem je još jednom čuvara naterao da se zapita da li je fudbal zaista za njega?

Bilo je to doduše ništavno u poređenju sa remek-delom protiv Sent Etjena kada je pored petorice protivničkih defanzivaca protutnjao kao pored čunjeva. Davao je Ben Arfa i ranije takve golove. Ali dugo ih nije bilo. I taman kada smo pomislili da je zaboravio kako se to radi Hatem nas je iznenadio.
"Rastem i dalje. Imam više iskustva nego pre. I najbitnije – uživam ovde", rekao je nedavno...

Uživamo i svi mi ljubitelji fudbalske igre. Klod Puel uspeo je u onome u čemu su mnogi pre njega zakazali. Vratio nam je pravog Hatema Ben Arfu. Zadovoljstvo je videti ga opet.

Komentari / 0

Ostavite komentar