Видео - Тони прије финала АО: Рафа, ако пуцају на тебе...!

Тони Надал, стриц и тренер Рафаела, открио је у својој књизи потпуно бизаран начин на који је мотивисао Шпанца пред финале Аустралијан опена 2009. године.

Тенис 21.10.2015 | 23:30
Видео - Тони прије финала АО: Рафа, ако пуцају на тебе...!

Тони је написао да је Надал био изузетно уморан после епског полуфинала против Фернанда Вердаска, али да није желео ни да чује о томе.

Рафа је у полуфиналном сусрету преживео изузетно напоран меч са Вердаском којег је савладао резултатом 6:7 (4-7), 6:4, 7:6 (7-2), 6:7 (1-7), 6:4, после пет сати и 14 минута игре.

Тај дуел један је од најдужих у историји тениса, а момак са Маљорке као победник је изашао у један сат после поноћи по локалном времену. Финални меч чекао га је за само два дана, али су последице биле огромне.

„Лако је теби да причаш, Тони. За тебе је веома лако, али је те уверавам да не могу да се покренем. Ноге не реагују, не могу да трчим“, рекао је тада Надал стрицу, да би уследио експресан одговор.

„Ма, то је глупост! Очигледно је да можеш да трчиш. Када изађеш на терен, ако неко буде пуцао на тебе зато што си стао, уверавам те да нећеш стати, већ ћеш трчати до Маљорке.“

Тада 23-годишњи момак сутрадан је изашао на тренинг и после само 20 минута свом менаџеру Карлосу Кости рекао да је исцрпљен: „Не могу да тренирам. Прекидамо.“

Ипак, Надал је смогао снаге за финале са Роџером Федерером и на крају га херојски савладао резултатом 7:5, 3:6, 7:6 (7-3), 3:6, 6:2. Меч је трајао нешто мање од четири и по сата, што значи да је ’Бик са Маљорке’ за три дана на терену провео девет сати и 37 минута.

То је вероватно био детаљ када је Шпанац преломио ривалство са Федерером у своју корист јер су сви, укључујући и Швајцарца, били убеђени у тријумф Роџера. На свечаној церемонији тенисер из Базела је заплакао, а Надал од тог тренутка постао доминантан у међусобним дуелима – 23:10.

„Без патње нисте срећни“, цитирао је Тони свог ученика.

Интересантан податак јесте да је Новак Ђоковић три године касније превазишао успех сада највећег ривала на АТП туру, када је у Мелбурну играо полуфинале и финале који су збирно трајали 10 часова и 43 минута. Прво је за нешто мање од пет сати савладао Ендија Марија, да би у борби за титулу надиграо управо Рафу за скоро шест часова, што је најдуже Грен слем финале у Опен ери.

Коментари / 0

Оставите коментар