Video - Toni prije finala AO: Rafa, ako pucaju na tebe...!

Toni Nadal, stric i trener Rafaela, otkrio je u svojoj knjizi potpuno bizaran način na koji je motivisao Španca pred finale Australijan opena 2009. godine.

Tenis 21.10.2015 | 23:30
Video - Toni prije finala AO: Rafa, ako pucaju na tebe...!

Toni je napisao da je Nadal bio izuzetno umoran posle epskog polufinala protiv Fernanda Verdaska, ali da nije želeo ni da čuje o tome.

Rafa je u polufinalnom susretu preživeo izuzetno naporan meč sa Verdaskom kojeg je savladao rezultatom 6:7 (4-7), 6:4, 7:6 (7-2), 6:7 (1-7), 6:4, posle pet sati i 14 minuta igre.

Taj duel jedan je od najdužih u istoriji tenisa, a momak sa Maljorke kao pobednik je izašao u jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu. Finalni meč čekao ga je za samo dva dana, ali su posledice bile ogromne.

„Lako je tebi da pričaš, Toni. Za tebe je veoma lako, ali je te uveravam da ne mogu da se pokrenem. Noge ne reaguju, ne mogu da trčim“, rekao je tada Nadal stricu, da bi usledio ekspresan odgovor.

„Ma, to je glupost! Očigledno je da možeš da trčiš. Kada izađeš na teren, ako neko bude pucao na tebe zato što si stao, uveravam te da nećeš stati, već ćeš trčati do Maljorke.“

Tada 23-godišnji momak sutradan je izašao na trening i posle samo 20 minuta svom menadžeru Karlosu Kosti rekao da je iscrpljen: „Ne mogu da treniram. Prekidamo.“

Ipak, Nadal je smogao snage za finale sa Rodžerom Federerom i na kraju ga herojski savladao rezultatom 7:5, 3:6, 7:6 (7-3), 3:6, 6:2. Meč je trajao nešto manje od četiri i po sata, što znači da je ’Bik sa Maljorke’ za tri dana na terenu proveo devet sati i 37 minuta.

To je verovatno bio detalj kada je Španac prelomio rivalstvo sa Federerom u svoju korist jer su svi, uključujući i Švajcarca, bili ubeđeni u trijumf Rodžera. Na svečanoj ceremoniji teniser iz Bazela je zaplakao, a Nadal od tog trenutka postao dominantan u međusobnim duelima – 23:10.

„Bez patnje niste srećni“, citirao je Toni svog učenika.

Interesantan podatak jeste da je Novak Đoković tri godine kasnije prevazišao uspeh sada najvećeg rivala na ATP turu, kada je u Melburnu igrao polufinale i finale koji su zbirno trajali 10 časova i 43 minuta. Prvo je za nešto manje od pet sati savladao Endija Marija, da bi u borbi za titulu nadigrao upravo Rafu za skoro šest časova, što je najduže Gren slem finale u Open eri.

Komentari / 0

Ostavite komentar