Бајден и Хилари у борби за Обамино насљеђе

Амерички потпредседник Џозеф Бајден представио је себе на скупу у Вашингтону као "сродну душу" председника Барака Обаме и главног светског дипломату, покушавајући да остави добар утисак уколико одлучи да "стане на црту" Хилари Клинтон као потенцијални кандидат Демократске странке на председничким изборима.

Свијет 21.10.2015 | 16:10
Бајден и Хилари у борби за Обамино насљеђе

Не помињући ниједном Клинтонову по имену, Бајден је ипак покушао да представи своју улогу у успесима Обамине администрације важнијом од оне коју има фавориткиња за место кандидата демократа на изборима следеће године и бивша државна секретарка, оцењује агенција АП.

Бајден је синоћ на скупу организованом у част бившег потпредседника САД Волтера Мондејла дао јасне наговешаје да ће, уколико одлучи да се кандидује за место председника, оспорити Клинтоновој право на политичко наслеђе актуелног председника и да ће покушати да привуче наклоност гласача традиционално наклоњених Демократској странци, чија је лојалност Обами и даље чврста.

"Идеолошки, између председника Обаме и мене нема размимоилажења. Ама баш никаквих", рекао је Бајден.

Актуелни потпредседник није отворено рекао да ли ће се кандидовати или неће, али је неколико пута индиректно критиковао Клинтонову, која је у прошлонедељној дебати демократских кандидата рекла да су непријатељи на које је најпоноснија да је стекла "вероватно републиканци".

"Други тим није непријатељски", истакао је Бајден и додао: "Ако их третирате као непријатеље, нема шансе да икад решимо проблеме које имамо."

Поред тога, Бајден је потпуно изменио своју причу о ономе шта се догодило уочи америчког напада у Пакистану у којем је убијен лидер Ал Каиде Осама бин Ладен.

Потпредседник је синоћ рекао и да је у мају 2011. саветовао Обаму да покрене напад, док је на добротворном догађају 26. маја 2011. рекао да га је саветовао да сачека са нападом док се не утврди да се Бин Ладен заиста налази у скровишту у Пакистану, у којем је на крају пронађен.

Хилари Клинтон, која је у то време била државни секретар у Обаминој администрацији, често истиче да је подржала тај напад. Бајден, међутим, сада тврди да су тада само две особе у потпуности подржале напад – министар одбране Роберт Гејтс и шеф ЦИА Леон Панета.

Бајден је на синоћњем догађају такође рекао да је он тај кога би Обама послао да разговара са кључним светским лидерима попут председника Русије Владимира Путина или турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, што је, према оцени агенције АП, још један наговештај да је његова кандидатура за изборе могућа.

"Имали смо два одлична државна секретара, али кад ја одем у посету, они знају да говорим у име председника", истакао је Бајден.

Он је себе представио и као природни продужетак Обаминог председничког мандата, указујући да има близак однос са председником, са којим, према сопственим речима, проводи између четири и седам сати дневно.

У САД се већ недељама жељно ишчекује одлука Бајдена да ли ће се представити као један од кандидата Демократске странке на председничким изборима. Спекулације су ескалирале у понедељак, кад су многи тврдили да ће се Бајден кандидовати тог дана или да ће веома брзо објавити своју кандидатуру, али се то још није догодило.

Извор: РТС

 

Коментари / 0

Оставите коментар