Николић: Одлука неће бити добра по Србију!

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да очекује да по Србију неће бити добра одлука Извршног савета Унеска о чланству Косова у ту организацију.

Србија 21.10.2015 | 14:38
Николић: Одлука неће бити добра по Србију!

"Можда нешто променимо, али данас сигурно неће бити добро", казао је Николић новинарима у Крагујевцу, упитан какав је његов став уколико Извршни одбор позивитно одлучи о чланству Косова.

Он је казао да ће држава Србија наставити да се бори против пријема Косова и да чека Генералну скупштину Унеска у новембру, на којој ће Србија пробати да убеди цео свет да одложи доношење такве одлуке до 2017. године.

"Желимо да то пребацимо на разговоре у Бриселу, да нас Албанци више не варају, тако што ће ићи у сваку организаију у којој могу прегласавањем да постану чланови, а избегавају да се о томе договоримо", рекао је председник Србије.

Извршни савет Унеска гласаће данас поподне у Паризу о предлогу препоруке за пријем Косова у чланство те организације. Извршни савет има 58 чланица, од којих су 32 признале независност Косова, а двадесетак од тих земаља подржало је и предлог Албаније за пријем Косова у Унеско. Одлука се доноси већином гласова.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је уочи седнице да Србија није могла да промени тај неповољан однос, али је изразио уверење да ће се на седници показати да постоји знатан број држава које су резервисане или се противе пријему Косова у Унеско.

Ако на данашњој седници Извршног савета предлог препоруке о пријему Косова у Унеско добије већину гласова, коначну одлуку доноси Генерална конференција Унеска која заседа од 3. до 18. новембра. Генералну конференцију чине представници 195 земаља чланица. Свака земља чланица има један глас, а за доношење одлуке потребна је двотрећинска већина.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ММГ

21.10.2015 15:42

А неки дан реко господин из САНУ ста је Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

21.10.2015 18:19

Сто је наумљено то се и остварује.Политика према Србији и њеног неодвојивог дела КиМ се није променила од пре сеснаест година (дворца у Рамбујеу) до сада.Треба ли се питати, засто је господин Слободан Милосевиц морао да се преда бас на Видов дан?Ко је палио и русио цркве и манастире по КиМ а сад це као неко да их цува.Прицало се, да се сваста зидало од материјала срусених цркава у том делу Србије,после другог светског рата.

ОДГОВОРИТЕ