Nikolić: Odluka neće biti dobra po Srbiju!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da očekuje da po Srbiju neće biti dobra odluka Izvršnog saveta Uneska o članstvu Kosova u tu organizaciju.

Srbija 21.10.2015 | 14:38
Nikolić: Odluka neće biti dobra po Srbiju!

"Možda nešto promenimo, ali danas sigurno neće biti dobro", kazao je Nikolić novinarima u Kragujevcu, upitan kakav je njegov stav ukoliko Izvršni odbor pozivitno odluči o članstvu Kosova.

On je kazao da će država Srbija nastaviti da se bori protiv prijema Kosova i da čeka Generalnu skupštinu Uneska u novembru, na kojoj će Srbija probati da ubedi ceo svet da odloži donošenje takve odluke do 2017. godine.

"Želimo da to prebacimo na razgovore u Briselu, da nas Albanci više ne varaju, tako što će ići u svaku organizaiju u kojoj mogu preglasavanjem da postanu članovi, a izbegavaju da se o tome dogovorimo", rekao je predsednik Srbije.

Izvršni savet Uneska glasaće danas popodne u Parizu o predlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale nezavisnost Kosova, a dvadesetak od tih zemalja podržalo je i predlog Albanije za prijem Kosova u Unesko. Odluka se donosi većinom glasova.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je uoči sednice da Srbija nije mogla da promeni taj nepovoljan odnos, ali je izrazio uverenje da će se na sednici pokazati da postoji znatan broj država koje su rezervisane ili se protive prijemu Kosova u Unesko.

Ako na današnjoj sednici Izvršnog saveta predlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra. Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Izvor: Beta

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MMG

21.10.2015 17:42

A neki dan reko gospodin iz SANU sta je Kosovo

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

21.10.2015 20:19

Sto je naumljeno to se i ostvaruje.Politika prema Srbiji i njenog neodvojivog dela KiM se nije promenila od pre sesnaest godina (dvorca u Rambujeu) do sada.Treba li se pitati, zasto je gospodin Slobodan Milosevic morao da se preda bas na Vidov dan?Ko je palio i rusio crkve i manastire po KiM a sad ce kao neko da ih cuva.Pricalo se, da se svasta zidalo od materijala srusenih crkava u tom delu Srbije,posle drugog svetskog rata.

ODGOVORITE