Помоћ најугроженијим пензионерима у Српцу

Од 2360 србачких пензионера, 70 одсто њих прима пензију у висини од 200 до 300 конвертибилних марака, а 340 прима минималну пензију од свега 174,44 КМ! За најугроженије пензионере у буџету општине Србац ове године планирано је 17.000 марака.

Република Српска 21.10.2015 | 13:41
Помоћ најугроженијим пензионерима у Српцу

Удружење пензионера почело је исплату једнократне помоћи од по 50 конвертибилних марака.

Пензионери из Српца, Села Српца, Расавца, Каоца и Малих Ситнеша помоћ могу подићи у Дому пензионера, док ће у осталим селима ову помоћ дијелити предсједници мјесних организација пензионера.

Мада се ради о симболичној помоћи, она ће ипак добро доћи пензионерима са најнижим примањима у обезбјеђењу зимнице – кажу у србачком Удружењу пензионера.

Предсједник ове организације, Остоја Ромић, жали се да велики број пензионера живи у тешким социјалним приликама, па се често догадја да се средства солидарности од чланарине користе за једнократну помоћ и лијечење.

-Понекад дођемо у ситуацију да, нажалост, немамо пара за организацију сахране умрлим члановима, што нас доводи у веома  непријатну ситуацију – каже Ромић. Он додаје да је општина ранијих година издвајала више средстава за побољшање материјалног положаја најугроженијих пензионера, али тешка економска ситуација утицала је на смањење помоћи и за ову категорију становништва.

Начелник општине Драго Ћирић каже да разумије тежак положај пензионера и да локална управа помаже онолико колико објективно може, па и више од тога. Али подсјећа да је општинска каса ограничена многим обавезама према корисницима јавних средстава и отплаћивања дугорочних и краткорочних кредита. 

С. К.

Коментари / 0

Оставите коментар