Pomoć najugroženijim penzionerima u Srpcu

Od 2360 srbačkih penzionera, 70 odsto njih prima penziju u visini od 200 do 300 konvertibilnih maraka, a 340 prima minimalnu penziju od svega 174,44 KM! Za najugroženije penzionere u budžetu opštine Srbac ove godine planirano je 17.000 maraka.

Republika Srpska 21.10.2015 | 13:41
Pomoć najugroženijim penzionerima u Srpcu

Udruženje penzionera počelo je isplatu jednokratne pomoći od po 50 konvertibilnih maraka.

Penzioneri iz Srpca, Sela Srpca, Rasavca, Kaoca i Malih Sitneša pomoć mogu podići u Domu penzionera, dok će u ostalim selima ovu pomoć dijeliti predsjednici mjesnih organizacija penzionera.

Mada se radi o simboličnoj pomoći, ona će ipak dobro doći penzionerima sa najnižim primanjima u obezbjeđenju zimnice – kažu u srbačkom Udruženju penzionera.

Predsjednik ove organizacije, Ostoja Romić, žali se da veliki broj penzionera živi u teškim socijalnim prilikama, pa se često dogadja da se sredstva solidarnosti od članarine koriste za jednokratnu pomoć i liječenje.

-Ponekad dođemo u situaciju da, nažalost, nemamo para za organizaciju sahrane umrlim članovima, što nas dovodi u veoma  neprijatnu situaciju – kaže Romić. On dodaje da je opština ranijih godina izdvajala više sredstava za poboljšanje materijalnog položaja najugroženijih penzionera, ali teška ekonomska situacija uticala je na smanjenje pomoći i za ovu kategoriju stanovništva.

Načelnik opštine Drago Ćirić kaže da razumije težak položaj penzionera i da lokalna uprava pomaže onoliko koliko objektivno može, pa i više od toga. Ali podsjeća da je opštinska kasa ograničena mnogim obavezama prema korisnicima javnih sredstava i otplaćivanja dugoročnih i kratkoročnih kredita. 

S. K.

Komentari / 0

Ostavite komentar