"Високи представник више није потребан"

Амбасадор Русије у Босни и Херцеговини Петар Иванцов каже да би требало укинути високог представника међународне заједнице и поручује да би нови мандат Еуфора требало да буде без евроатлантске перспективе.

Босна и Херцеговина 21.10.2015 | 22:52
"Високи представник више није потребан"

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", упитао "зашто би требало БиХ, која је суверена држава, да има 'лорд протектора'".

"Не сматрам да једна земља може постати чланица ЕУ ако није управљана изабраним институцијама, већ од неког споља. Због тога смо мишљења да би ту функцију требало укинути. Много тога што високи представник ових дана чини је микро-менаџмент. Добро је да нису употријебљена Бонска овлашћења од 2011... Због тога не постоји никакав разлог да остане", истакао је Иванцов.

Он је подсјетио да је Управни одбор Савјета за имплементацију мировног споразума (ПИЦ) још 2006. донио одлуку да се канцеларија високог представника затвори 2007, али су се потом појавили додатни услови.

Руски дипломата указује да је укидање високог представника могуће једнставном одлуком ПИЦ-а, додајући да за то не постоји консензус.

"Технички то није могуће, али би био добар начин за прославу двије деценије од Дејтонског споразума", истиче Иванцов.

Када је ријеч о међународног мисији ЕУФОР, он је казао да Русија и даље сматра да она има битну улогу и да нема ништа против продужења мандата.

"Ако се погледа извршни дио резолуције, он се састоји само од три параграфа. Остатак се бави евроатланстком перспективном БиХ и функцијом високог представника. То су питања која, према нашем мишљењу, нису релевантна за мандат ЕУФОР-а. Исти текст је 11 година на столу, али су се услови променили. Ми имамо другачији однос према НАТО и у одређеном смислу према ЕУ", објаснио је Иванцов.

Он је нагласио да Москва сматра да БиХ има ширу перспективу од ЕУ и НАТО, указујући да Русија предлаже да се мандат ЕУФОР-а продужи без евроатлантске перспективе.

"Ми ћемо рећи да би требало да буде кратка резолуција, можда са указом на Дејтонски споразум, пошто ове године обиљежавамо 20 година од потписивања", најавио је Иванцов.

Упитан за могуће посљедице референдума у Републици Српској о правосуђу БиХ он је рекао да се Република Српска обратила најважнијим градовима писмом у којем наводи да је током конфликта убијено око 7.500 српских цивила, а да је само у десет случаја изречена пресуда, тако да постоји разлог за незадовољство и забринутост.

Иванцов је оцијенио да постоји, у неком смислу, дио одговорности и код високог представника, јер је одлука о предаји надлежности централном правосуђу и тужилаштву била његова.

На констатацију да се говори да је тај референдум генерална проба за референдум о независности Републике Српске Иванцов је указао да треба правити разлику од званичних ставова државних институција и партија и да то не важи само за СНСД Милорада Додика, већ и СДА, која тражи промену Устава ради укидања ентитета.

Извор: Агенције

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

дабар

21.10.2015 11:14

Није проблем што у БиХ постоји високи представник него што он ништа не ради осим што понекад прича неке около-наоколо политикантске приче а понекад се гозби на Угру. Уопште не постији његов бар јавни притисак на правосудне органе да удју у бескомпромисну борбу против организованог криминала и корупције у БиХ то јест оба њена ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

21.10.2015 13:37

Руска посла,паметују а људи им умиру од глади и зрачења по цијелој држави.Чисти ти прво своју Русију а нама странци као ти немају више шта да говоре.

Name

ДА РАЗЈАСНИМО

22.10.2015 08:16

Питање за Нулу (Зеро): Јеси ли мислио да нам не требају ни британске и америчке курве и пси рата или си мислио само на браћу Русе?

Name

ее

21.10.2015 11:45

П.ИВАНЦОВ и тебе накн извјесног времена подплати Додик,да га покусас спасити од криминала и корупције,па изговарас бајине бљувотине које су јасне и птицам на грани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

21.10.2015 11:48

Ми као и црногорци нецемо са КГБ и нацистима.Ко је за то нека иде у Сибир у супртоном бице градјнски рат и поцјепаце се РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рерс

21.10.2015 13:21

Попиј терапију, очито си је прескочио.

Name

Поздрав из Ровиња Ронхил

21.10.2015 19:45

Твоја терапија је да пусис Ронхилу и папи неизмјеницно.Ми из Херцеговине идемо сигурно са црногорцима а ти сад крајисник пуску у руку па да видимо како ти ратујес против НАТО.

Name

због таквих

21.10.2015 11:58

А ста се ти петљас у другу дрзаву,иди из Босне посрбице ето због таквих треба ЕУ и УН у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗБОГ ТЕБЕЕЕ...

21.10.2015 12:46

А због тебе и таквих као што си ти, не треба нам ЕУ, а поготово НАТО-убице. Стока нас бомбардовала са бомбама обогаћеним осиромашеним урањумом. Чуј обогаћен осиромашеним... Које лицемерје и цинизам. Пас матер тзв. међународну! Дакле, доста нам је и тебе и твојих коментара и наравно доста нам је тзв. ниских представника и пустите нас да живимо на миру!

Name

ре.због тебе

21.10.2015 12:57

И нама је доста и Руса и русића као сто си ти,зато сто мрзите све сто није васе а вољели би да је све васе а ја нисам као ви ја не мрзим никога.

Name

ВРС РВИ

21.10.2015 13:14

Када толико волиш ЕУ остави их у Ф БиХ. Ми смо добро осјетили "љубав" НАТО бомби и наравно да их мрзимо. Да смо начисто "Босна" како си написао постоји само на папиру. Уосталом ако може бити присутна ЕУ зашто не би могла и Русија. Они не убијају и не продају људе за уговоре и новац како је рекао Путин. Запад би ти попио крв на сламку само ако може извући који долар или еу. Зато не се...

Name

ОВОМ ШТО МРЗИ РУСЕ И ''РУСИЋЕ''

21.10.2015 13:17

Ко је поменуо мржњу бизгове и ко је рекао да сам русофил? Мада бих се радије и тако изјаснио него као русофоб. Паћениче јесу ли нас Србе, а и вас несрбе Руси бомбардовали, а нас Србе јесу светски хохштаплери и протуве кад већ полмишеш на ту тему и ја их искрен не подносим иако бих имао милион ралога да их страсно мрзим, И ти изгледа више волиш америчко говно него руску торту. Која заблуда! Парафразираћу Мому Капора, који у својим ''Исповестима'' пише отприлике овако: ''Националиста је патриота и он воли своју отаџбину и свој народ''. Шта је у томе лоше? Даље Момо пише: ''Шовиниста (термин, тј. реч потиче од имена француског војника Шовена), дакле шовинста не само да глорификује своју нацију, већ мрзи друге''. И ово ја лично не подржавам, јер не мрзим друге нације, јер сам тако одгојен. Дакле, ја се поносим што сам Србин. Волим свој народ и отаџбину Србију и српске обичаје, а то не значи да мрзим друге. И разлика између ''њих'' и нас је у томе што ми Срби не волимо поједине душмане, а они нас мрзе иако би можда требало бити обрнуто, ако ни због чега другог, а оно због четрдесет прве. Морао сам још једаредда парафразирам великог Мому Капора. Надам се дас си схватио разлике, мада нисам баш сигуран.

Name

ре.

21.10.2015 13:38

Ниста ја тебе не разумим, не цитам књиге и ко је тај Капор. На Палама није нико цуо за њега.

Name

СРПСКИ ПАТРИОТА

21.10.2015 13:56

Тзв. ре-плико, рекох ли ја да нисам баш сигуран да ћеш разумети. Уопште ме не чуди. Можда си ти и покушао да разумеш, али очигледно немаш чиме ра размишљаш. А кад помињеш Пале, реци нам какво је време у Матузићима, пошто ми нешто говори да си из тих крајева и да немаш баш никаквог додира са Палама. И на крају, не вреди да ти објашњавам ко је велики Момо Капор и успут, верујем ти да не читаш књиге. То је барем јасно из твог шкртог и ограниченог фонда речи. Ај'збогом!

Name

Соколац

21.10.2015 12:13

Читам коментаре проевропских срба и само да им кажем да ће прије отићи у гу.ицу него у ЕУ . Нема вам следеће године ЕУ то сви виде нормални . Волили не волили Руси ће се питати овде и неће бити Фашиста да уцјењују санкцијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.г

21.10.2015 13:16

Какав цинизам и гурање РС у изолацију и Српски народ у јос тезу ситуацију него сто је и сад у РС ако мозе и бити горе и спасавања војника Рајана Доде а на устрб лицемјерног противљења Западу а унистава све у Рс.Питател се брацо Срби кад вам недао бог санкције уведу хоцел вам Русија авионима бацати храну и паре уразумимо се све једном близи ми је сваки комсија Србин од било ког Турцина или Арапа јел ми је близи био и бице ста год било у прослости на залост невиним зртвама моземо ми заједно уз договор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ ЈА

21.10.2015 14:21

Цам си признао да не читаш књиге, а ја се бојим да не читаш ни остало штиво. Пропао си начисто. Али барем си искрен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниски

21.10.2015 19:13

Треба високи представник, итекако. Видјели смо како нам је било кад није било њега поцетком 90-тих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕМОЈ У НАШЕ ИМЕ

22.10.2015 09:25

Води га кући кад ти треба. Нама (Србима) су тзв. ниски представници само зло наносили. Далеко им лепа кућа.

Name

Кгб

22.10.2015 08:54

Тај цовјек је заиста непотребан ниста неради а убире астрономску плату а правосудје од кад је ОХР никад горе.

ОДГОВОРИТЕ