"Visoki predstavnik više nije potreban"

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov kaže da bi trebalo ukinuti visokog predstavnika međunarodne zajednice i poručuje da bi novi mandat Eufora trebalo da bude bez evroatlantske perspektive.

Bosna i Hercegovina 21.10.2015 | 22:52
"Visoki predstavnik više nije potreban"

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitao "zašto bi trebalo BiH, koja je suverena država, da ima 'lord protektora'".

"Ne smatram da jedna zemlja može postati članica EU ako nije upravljana izabranim institucijama, već od nekog spolja. Zbog toga smo mišljenja da bi tu funkciju trebalo ukinuti. Mnogo toga što visoki predstavnik ovih dana čini je mikro-menadžment. Dobro je da nisu upotrijebljena Bonska ovlašćenja od 2011... Zbog toga ne postoji nikakav razlog da ostane", istakao je Ivancov.

On je podsjetio da je Upravni odbor Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma (PIC) još 2006. donio odluku da se kancelarija visokog predstavnika zatvori 2007, ali su se potom pojavili dodatni uslovi.

Ruski diplomata ukazuje da je ukidanje visokog predstavnika moguće jednstavnom odlukom PIC-a, dodajući da za to ne postoji konsenzus.

"Tehnički to nije moguće, ali bi bio dobar način za proslavu dvije decenije od Dejtonskog sporazuma", ističe Ivancov.

Kada je riječ o međunarodnog misiji EUFOR, on je kazao da Rusija i dalje smatra da ona ima bitnu ulogu i da nema ništa protiv produženja mandata.

"Ako se pogleda izvršni dio rezolucije, on se sastoji samo od tri paragrafa. Ostatak se bavi evroatlanstkom perspektivnom BiH i funkcijom visokog predstavnika. To su pitanja koja, prema našem mišljenju, nisu relevantna za mandat EUFOR-a. Isti tekst je 11 godina na stolu, ali su se uslovi promenili. Mi imamo drugačiji odnos prema NATO i u određenom smislu prema EU", objasnio je Ivancov.

On je naglasio da Moskva smatra da BiH ima širu perspektivu od EU i NATO, ukazujući da Rusija predlaže da se mandat EUFOR-a produži bez evroatlantske perspektive.

"Mi ćemo reći da bi trebalo da bude kratka rezolucija, možda sa ukazom na Dejtonski sporazum, pošto ove godine obilježavamo 20 godina od potpisivanja", najavio je Ivancov.

Upitan za moguće posljedice referenduma u Republici Srpskoj o pravosuđu BiH on je rekao da se Republika Srpska obratila najvažnijim gradovima pismom u kojem navodi da je tokom konflikta ubijeno oko 7.500 srpskih civila, a da je samo u deset slučaja izrečena presuda, tako da postoji razlog za nezadovoljstvo i zabrinutost.

Ivancov je ocijenio da postoji, u nekom smislu, dio odgovornosti i kod visokog predstavnika, jer je odluka o predaji nadležnosti centralnom pravosuđu i tužilaštvu bila njegova.

Na konstataciju da se govori da je taj referendum generalna proba za referendum o nezavisnosti Republike Srpske Ivancov je ukazao da treba praviti razliku od zvaničnih stavova državnih institucija i partija i da to ne važi samo za SNSD Milorada Dodika, već i SDA, koja traži promenu Ustava radi ukidanja entiteta.

Izvor: Agencije

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

dabar

21.10.2015 11:14

Nije problem što u BiH postoji visoki predstavnik nego što on ništa ne radi osim što ponekad priča neke okolo-naokolo politikantske priče a ponekad se gozbi na Ugru. Uopšte ne postiji njegov bar javni pritisak na pravosudne organe da udju u beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH to jest oba njena entiteta.

ODGOVORITE
Name

Zero

21.10.2015 13:37

Ruska posla,pametuju a ljudi im umiru od gladi i zračenja po cijeloj državi.Čisti ti prvo svoju Rusiju a nama stranci kao ti nemaju više šta da govore.

Name

ДА РАЗЈАСНИМО

22.10.2015 08:16

Питање за Нулу (Зеро): Јеси ли мислио да нам не требају ни британске и америчке курве и пси рата или си мислио само на браћу Русе?

Name

ee

21.10.2015 11:45

P.IVANCOV i tebe nakn izvjesnog vremena podplati Dodik,da ga pokusas spasiti od kriminala i korupcije,pa izgovaras bajine bljuvotine koje su jasne i pticam na grani.

ODGOVORITE
Name

rs

21.10.2015 11:48

Mi kao i crnogorci necemo sa KGB i nacistima.Ko je za to neka ide u Sibir u suprtonom bice gradjnski rat i pocjepace se RS.

ODGOVORITE
Name

rers

21.10.2015 13:21

Popij terapiju, očito si je preskočio.

Name

Pozdrav iz Rovinja Ronhil

21.10.2015 19:45

Tvoja terapija je da pusis Ronhilu i papi neizmjenicno.Mi iz Hercegovine idemo sigurno sa crnogorcima a ti sad krajisnik pusku u ruku pa da vidimo kako ti ratujes protiv NATO.

Name

zbog takvih

21.10.2015 11:58

A sta se ti petljas u drugu drzavu,idi iz Bosne posrbice eto zbog takvih treba EU i UN u Bosni.

ODGOVORITE
Name

ЗБОГ ТЕБЕЕЕ...

21.10.2015 12:46

А због тебе и таквих као што си ти, не треба нам ЕУ, а поготово НАТО-убице. Стока нас бомбардовала са бомбама обогаћеним осиромашеним уранјумом. Чуј обогаћен осиромашеним... Које лицемерје и цинизам. Пас матер тзв. међународну! Дакле, доста нам је и тебе и твојих коментара и наравно доста нам је тзв. ниских представника и пустите нас да живимо на миру!

Name

re.zbog tebe

21.10.2015 12:57

I nama je dosta i Rusa i rusića kao sto si ti,zato sto mrzite sve sto nije vase a voljeli bi da je sve vase a ja nisam kao vi ja ne mrzim nikoga.

Name

VRS RVI

21.10.2015 13:14

Kada toliko voliš EU ostavi ih u F BiH. Mi smo dobro osjetili "ljubav" NATO bombi i naravno da ih mrzimo. Da smo načisto "Bosna" kako si napisao postoji samo na papiru. Uostalom ako može biti prisutna EU zašto ne bi mogla i Rusija. Oni ne ubijaju i ne prodaju ljude za ugovore i novac kako je rekao Putin. Zapad bi ti popio krv na slamku samo ako može izvući koji dolar ili eu. Zato ne se...

Name

ОВОМ ШТО МРЗИ РУСЕ И ''РУСИЋЕ''

21.10.2015 13:17

Ко је поменуо мржњу бизгове и ко је рекао да сам русофил? Мада бих се радије и тако изјаснио него као русофоб. Паћениче јесу ли нас Србе, а и вас несрбе Руси бомбардовали, а нас Србе јесу светски хохштаплери и протуве кад већ полмишеш на ту тему и ја их искрен не подносим иако бих имао милион ралога да их страсно мрзим, И ти изгледа више волиш америчко говно него руску торту. Која заблуда! Парафразираћу Мому Капора, који у својим ''Исповестима'' пише отприлике овако: ''Националиста је патриота и он воли своју отаџбину и свој народ''. Шта је у томе лоше? Даље Момо пише: ''Шовиниста (термин, тј. реч потиче од имена француског војника Шовена), дакле шовинста не само да глорификује своју нацију, већ мрзи друге''. И ово ја лично не подржавам, јер не мрзим друге нације, јер сам тако одгојен. Дакле, ја се поносим што сам Србин. Волим свој народ и отаџбину Србију и српске обичаје, а то не значи да мрзим друге. И разлика између ''њих'' и нас је у томе што ми Срби не волимо поједине душмане, а они нас мрзе иако би можда требало бити обрнуто, ако ни због чега другог, а оно због четрдесет прве. Морао сам још једаредда парафразирам великог Мому Капора. Надам се дас си схватио разлике, мада нисам баш сигуран.

Name

re.

21.10.2015 13:38

Nista ja tebe ne razumim, ne citam knjige i ko je taj Kapor. Na Palama nije niko cuo za njega.

Name

СРПСКИ ПАТРИОТА

21.10.2015 13:56

Тзв. ре-плико, рекох ли ја да нисам баш сигуран да ћеш разумети. Уопште ме не чуди. Можда си ти и покушао да разумеш, али очигледно немаш чиме ра размишљаш. А кад помињеш Пале, реци нам какво је време у Матузићима, пошто ми нешто говори да си из тих крајева и да немаш баш никаквог додира са Палама. И на крају, не вреди да ти објашњавам ко је велики Момо Капор и успут, верујем ти да не читаш књиге. То је барем јасно из твог шкртог и ограниченог фонда речи. Ај'збогом!

Name

Sokolac

21.10.2015 12:13

Čitam komentare proevropskih srba i samo da im kažem da će prije otići u gu.icu nego u EU . Nema vam sledeće godine EU to svi vide normalni . Volili ne volili Rusi će se pitati ovde i neće biti Fašista da ucjenjuju sankcijama

ODGOVORITE
Name

B.g

21.10.2015 13:16

Kakav cinizam i guranje RS u izolaciju i Srpski narod u jos tezu situaciju nego sto je i sad u RS ako moze i biti gore i spasavanja vojnika Rajana Dode a na ustrb licemjernog protivljenja Zapadu a unistava sve u Rs.Pitatel se braco Srbi kad vam nedao bog sankcije uvedu hocel vam Rusija avionima bacati hranu i pare urazumimo se sve jednom blizi mi je svaki komsija Srbin od bilo kog Turcina ili Arapa jel mi je blizi bio i bice sta god bilo u proslosti na zalost nevinim zrtvama mozemo mi zajedno uz dogovor.

ODGOVORITE
Name

ОПЕТ ЈА

21.10.2015 14:21

Cам си признао да не читаш књиге, а ја се бојим да не читаш ни остало штиво. Пропао си начисто. Али барем си искрен.

ODGOVORITE
Name

Niski

21.10.2015 19:13

Treba visoki predstavnik, itekako. Vidjeli smo kako nam je bilo kad nije bilo njega pocetkom 90-tih.

ODGOVORITE
Name

НЕМОЈ У НАШЕ ИМЕ

22.10.2015 09:25

Води га кући кад ти треба. Нама (Србима) су тзв. ниски представници само зло наносили. Далеко им лепа кућа.

Name

Kgb

22.10.2015 08:54

Taj covjek je zaista nepotreban nista neradi a ubire astronomsku platu a pravosudje od kad je OHR nikad gore.

ODGOVORITE