Идеални градови за празнична викенд-путовања

Колико год да нам се чини да су празници далеко, сада је право време за планирање кратких викенд-путовања. Остаје вечито питање - куда путовати?

Путовања 21.10.2015 | 09:48
Идеални градови за празнична викенд-путовања

Грац, Аустрија

Сва празнична дешавања четири недеље пред почетак Божића организована су на неколико градских тргова. Тако Глокеншпилплац, Шлосберг, Мелплац, Кармелитерплац, Тумелплац, Ферберплац и Хауптплац тих дана постају средишта свих догађања.

Сваког дана посетиоце ће увесељавати вожња возићем који ће саобраћати од 12:00 до 19:00 сати. Вожња ће одрасле коштати 2 евра док ће малишани морати да плате 1 евро за вожњу до свих божићних сајмова у старом делу града. Радно време сајмова је од 11:00 до 19:00 сати сваки дан, док штандови с храном и пићем раде до 22:00 сата.

А када сте већ у Грацу, онда никако немојте пропустити прилику и мало се засладите у познатој фабрици чоколаде Цотер (Зоттер) која се налази у оближњем месту Ригерсбургу. Ова фабрика позната је првенствено по својим феноменалним чоколадама, али исто тако и по спољашњем изгледу самог објекта. Наиме, цела фабрика изгледа као кућица из бајке Ивица и Марица, пуна шарених мурала и црепова који изгледају као да су израђени од слаткиша. Одрасли ће за улазницу морати да плате 15 евра, док ће млађи (од 6 – 17 година) за улазницу морати да издвоје 8,5 до 12 евра.

Венеција, Италија

Венеција, драгуљ Јадранске обале, и ове године посебно се припрема за време празника. Иако је Венеција најпознатија по карневалу, и она се као Грац, полако, али сигурно истиче као идеална дестинација за празнично путовање. Најснажнији утисак на туристе остављају Пјаца Бра и Арена, које су посебно украшене за време празника.

Још једна популарна атракција је село које је изграђено пре 17 година. Иалијани су одлучили да направе божићно село Бусоленга по узору на немачки град Ротенбург. Италијанска комбинација Деда Мраза, јаслица у природној величини и светла и украса овде чине посебну атмосферу. Још када томе додате и хектолитре куваног вина и вруће чоколаде - добијете савршен одмор. А када сте већ у Венецији, свакако искористите прилику да купите божићне украсе у светски познатој фабрици стакла Мурано. Вечерња шетња по Тргу Св. Марка, посета Дуждевој палати и мосту Ријалто само су тачка на “и” која употпуњује ово путовање.

Беч, Аустрија


Када је у питању празнично путовање, посета Бечу намеће се као избор сам по себи – у питању је први град у Европи који је пригрлио време адвента и искористио га за обогаћивање своје туристичке понуде. Тако у ово време Беч постаје пун туриста и посетилаца на један дан, који су дошли само да би попили шољицу куваног вина испред Градске већнице или Црне катедрале. Божићни украсни, који су дословно на сваком кораку, савршено се уклапају у архитектуру царског града. Имате утисак као да цео град живи само за ове дане.

“Божићна чаролија у Бечу” ове године слави свој 30. рођендан, па је за ту прилику припремљен посебан програм. Концерти, радионице, приредбе, представе чекаће вас на сваком тргу, а ваше је само да одлучите којем догађају ћете се придружити. Сваке године последње четири недеље пред Божић отвара се “Пошта у облацима” из које можете да пошаљете разгледнице с посебно дизајнираним поштанским маркицама. Пазите само да разгледнице не стигну пре вас кући. Сајам ће свакодневно радити од 10:00 до 22 сата. Сваког петка, суботе и недеље од 15:30 до 19:00 сати у Градској већници моћи ћете да слушате концерте на које је улазак бесплатан.

Братислава, Словачка

Када сте већ једном у Бечу, онда се запутите и до Братиславе, која је само сат вожње удаљена од аустријске престонице. Братислава је зачаран град, који ће вас очарати својом лепотом, приступачним људима и феноменалним пивом. Али неколико недеља пред Божич, понуда се ипак заснива више на куваном вину.

Оно што морате да знате јеест чињеница да је Братислава мањи град од Беча, па је тако и сајамска понуда много мања. Али нека вас то не обесхрабри, још ћете имати довољно 'материјала’ за истраживање и трошење новца. Усред града, у самом строгом центру, наићи ћете на малено клизалиште на којем се можете изузетно забавити.

Када сте у Братислави, немојте се превише заустављати на штандовима на којима се послужују куване кобасице - иако су фине и исплати се пробати их, издвојите мало времена и пар евра више и запутите се на вечеру у један од многих традиционалних пабова у којима послужују традиционалну храну. Супа од белог лука која се служи у хлебу право је освежење за промрзло тело. Исто тако, имајте на уму да је Братислава доста јефтинија од Беча, па се немојте превише истрошити у Аустрији, јер ћете за исте ствари издвојити далеко мање новца у Братислави него у Бечу.

Б 92

 

Коментари / 0

Оставите коментар