Словенија одобрила војску на граници

Словеначки парламент усвојио је рано јутрос закон којим се војсци дају већа овлашћења да би помогла полицији у обезбјеђивању државне границе, у вријеме када хиљаде миграната улазе у земљу из Хрватске, након што је Мађарска затворила своју границу.

Регион 21.10.2015 | 08:07
Словенија одобрила војску на граници

Нови закон опмогућава војницима да контролишу границу када полиција није присутна. Војска је почела да помаже на граници прије два дана, али до сада само у присуству полиције.

Више од 20.000 миграната стигло је у Словенију од суботе, 17. октобра, у намјери да наставе пут према Аустрији. Најмање 6.000 људи провело је прошлу ноћ у Словенији, која им је пружила уточиште у избјегличким центрима.

Премијер Миро Церар рекао је у обраћању посланицима прије гласања да ће Влада данас званично затражити од ЕУ полицијску и финансијску подршку.

Опозиционе странке сматрају да Влада треба да прати примјер Мађарске и постави ограду на словеначкој граници са Хрватском, како би спријечила мигранте да уђу у земљу.

Званичник Министарства унутрашњих послова изјавио је да се не одбацује могућност "заштите границе физичким препрекама" уколико прилив миграната ескалира.

Коментари / 0

Оставите коментар