Slovenija odobrila vojsku na granici

Slovenački parlament usvojio je rano jutros zakon kojim se vojsci daju veća ovlašćenja da bi pomogla policiji u obezbjeđivanju državne granice, u vrijeme kada hiljade migranata ulaze u zemlju iz Hrvatske, nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu.

Region 21.10.2015 | 08:07
Slovenija odobrila vojsku na granici

Novi zakon opmogućava vojnicima da kontrolišu granicu kada policija nije prisutna. Vojska je počela da pomaže na granici prije dva dana, ali do sada samo u prisustvu policije.

Više od 20.000 migranata stiglo je u Sloveniju od subote, 17. oktobra, u namjeri da nastave put prema Austriji. Najmanje 6.000 ljudi provelo je prošlu noć u Sloveniji, koja im je pružila utočište u izbjegličkim centrima.

Premijer Miro Cerar rekao je u obraćanju poslanicima prije glasanja da će Vlada danas zvanično zatražiti od EU policijsku i finansijsku podršku.

Opozicione stranke smatraju da Vlada treba da prati primjer Mađarske i postavi ogradu na slovenačkoj granici sa Hrvatskom, kako bi spriječila migrante da uđu u zemlju.

Zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova izjavio je da se ne odbacuje mogućnost "zaštite granice fizičkim preprekama" ukoliko priliv migranata eskalira.

Komentari / 0

Ostavite komentar