На рафовима храна без важеће декларације

Уз дозволу Управе за ветерину Србије са старим етикетама могу да се провуку и неисправне намирнице. Детаљније информације на новим декларацијама.

Република Српска 20.10.2015 | 21:27
На рафовима храна без важеће декларације

ГОТОВО ниједна намирница на нашем тржишту нема важећу декларацију. Тако ће и остати, судећи према интерним одлукама Управе за ветерину Министарства пољопривреде Србије, да роба са неисправним декларацијама може да се продаје, уколико је здравствено исправна, све до краја године.

Иначе, од 1. априла 2015. примењује се одредба о употреби амбалаже са оригиналним паковањима, с тим што је роба са старим декларацијама могла на рафове до истека рока. Пре него што је одлука ступила на снагу, произвођачи су имали рок од 18 месеци да се припреме.

- Велики број субјеката у пословању са храном, а првенствено произвођачи, упутио је допис са молбом да им се омогући утрошак већ припремљених декларација - наводи се у "обавештењу" Дејана Бугарског, директора Управе за ветерину, шефовима одсека ресорне инспекције. - Обавештавамо вас да се одобрава да се до краја године искористе декларације, али је неопходно да се надлежном инспектору достави списак амбалаже и декларације које су на залихама.

Уз то, ветеринарске инспекторе "подсећају" да поступају у складу са налогом директора Управе за ветерину. Како се наводи у њиховој преписци - да им се дозволи промет хране која није декларисана у складу са важећим прописима, али уз обавештење на расхладним витринама, ако се ради о заблуди потрошача.

- Директор Управе за ветерину "издигао" се изнад Правилника и постао је "јачи" од њега - сматра Маријан Ристичевић, председник скупштинског Одбора за пољопривреду. - Неприхватљиво је да се неисправне декларације не повлаче. Директор можда има добру намеру, али ту може и нешто лоше да се провуче. Једноставно, државни чиновник не сме да оспори Правилник.

У Управи за ветерину су нам рекли да је контрола ветеринарске инспекције уочила низ неправилно декларисаних производа и, да би се избегла штета кроз повлачење готове робе, а која је здравствено безбедна, одобрено да се постојећа паковања искористе у овој години. Како кажу, после тога више неће бити толеранције.

- У току је измена и допуна Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране и Правилника о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса, што ће изазвати још једну измену декларације. Сматрамо да може да се одобри употреба декларација које тренутно нису усаглашене - истичу у Управи за ветерину Министарства пољопривреде.

Правилник се, како каже Вера Вида, председник Центра потрошача Србије, не односи на робу која се налази на залихама, као и на ону до истека рока важења. Према њеним речима, односи се на робу произведену после 1. априла 2015. године.

- Посебан проблем представља то што већина потрошача не чита декларације, а чак неких 65 одсто и оних који читају декларацију не разуме шта је на њима написано - сматра Вида. Нажалост, инспекција реагује тек када се нешто догоди и када то пријаве потрошачи.

СТРОЖА ПРАВИЛА

ПРАВИЛНИК, поред садржаја декларације, дефинише и величину слова и место истицања најбитнијих садржаја декларације. Тамо где се налази назив производа, мора да се нађу и најбитније информације намењене потрошачу.

На новој амбалажи, потрошачи би требало да добију и прецизан списак састојака, табелу са опадајућим вредностима, уз обавезно навођење хемијског извора витамина и минерала, као и јасно означене алергене. Прописан је и велики број упозорења, која морају стајати на производу који садрже кофеин или сличне састојке.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кум

21.10.2015 11:01

Ми 60 Година прицамо ми цемо и мицемо унапредити ТУРИЗАМ и на селу али циме сатим СРАЊЕМ не ХВАЛА.

ОДГОВОРИТЕ