Na rafovima hrana bez važeće deklaracije

Uz dozvolu Uprave za veterinu Srbije sa starim etiketama mogu da se provuku i neispravne namirnice. Detaljnije informacije na novim deklaracijama.

Republika Srpska 20.10.2015 | 21:27
Na rafovima hrana bez važeće deklaracije

GOTOVO nijedna namirnica na našem tržištu nema važeću deklaraciju. Tako će i ostati, sudeći prema internim odlukama Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije, da roba sa neispravnim deklaracijama može da se prodaje, ukoliko je zdravstveno ispravna, sve do kraja godine.

Inače, od 1. aprila 2015. primenjuje se odredba o upotrebi ambalaže sa originalnim pakovanjima, s tim što je roba sa starim deklaracijama mogla na rafove do isteka roka. Pre nego što je odluka stupila na snagu, proizvođači su imali rok od 18 meseci da se pripreme.

- Veliki broj subjekata u poslovanju sa hranom, a prvenstveno proizvođači, uputio je dopis sa molbom da im se omogući utrošak već pripremljenih deklaracija - navodi se u "obaveštenju" Dejana Bugarskog, direktora Uprave za veterinu, šefovima odseka resorne inspekcije. - Obaveštavamo vas da se odobrava da se do kraja godine iskoriste deklaracije, ali je neophodno da se nadležnom inspektoru dostavi spisak ambalaže i deklaracije koje su na zalihama.

Uz to, veterinarske inspektore "podsećaju" da postupaju u skladu sa nalogom direktora Uprave za veterinu. Kako se navodi u njihovoj prepisci - da im se dozvoli promet hrane koja nije deklarisana u skladu sa važećim propisima, ali uz obaveštenje na rashladnim vitrinama, ako se radi o zabludi potrošača.

- Direktor Uprave za veterinu "izdigao" se iznad Pravilnika i postao je "jači" od njega - smatra Marijan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu. - Neprihvatljivo je da se neispravne deklaracije ne povlače. Direktor možda ima dobru nameru, ali tu može i nešto loše da se provuče. Jednostavno, državni činovnik ne sme da ospori Pravilnik.

U Upravi za veterinu su nam rekli da je kontrola veterinarske inspekcije uočila niz nepravilno deklarisanih proizvoda i, da bi se izbegla šteta kroz povlačenje gotove robe, a koja je zdravstveno bezbedna, odobreno da se postojeća pakovanja iskoriste u ovoj godini. Kako kažu, posle toga više neće biti tolerancije.

- U toku je izmena i dopuna Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane i Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, što će izazvati još jednu izmenu deklaracije. Smatramo da može da se odobri upotreba deklaracija koje trenutno nisu usaglašene - ističu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Pravilnik se, kako kaže Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije, ne odnosi na robu koja se nalazi na zalihama, kao i na onu do isteka roka važenja. Prema njenim rečima, odnosi se na robu proizvedenu posle 1. aprila 2015. godine.

- Poseban problem predstavlja to što većina potrošača ne čita deklaracije, a čak nekih 65 odsto i onih koji čitaju deklaraciju ne razume šta je na njima napisano - smatra Vida. Nažalost, inspekcija reaguje tek kada se nešto dogodi i kada to prijave potrošači.

STROŽA PRAVILA

PRAVILNIK, pored sadržaja deklaracije, definiše i veličinu slova i mesto isticanja najbitnijih sadržaja deklaracije. Tamo gde se nalazi naziv proizvoda, mora da se nađu i najbitnije informacije namenjene potrošaču.

Na novoj ambalaži, potrošači bi trebalo da dobiju i precizan spisak sastojaka, tabelu sa opadajućim vrednostima, uz obavezno navođenje hemijskog izvora vitamina i minerala, kao i jasno označene alergene. Propisan je i veliki broj upozorenja, koja moraju stajati na proizvodu koji sadrže kofein ili slične sastojke.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kum

21.10.2015 11:01

Mi 60 Godina pricamo mi cemo i micemo unaprediti TURIZAM i na selu ali cime satim SRANJEM ne HVALA.

ODGOVORITE