"Не" Косову у Унеско, сарадња са Српском!

Државни и црквени врх и представници САНУ, на данас одржаном састанку у згради Предсједништва, позвали су чланице Унеска да захтев "Косова" и земаља које тај захтјев подржавају одбију и одбаце, истакли да Србија неће признати независност "Косова" и да ће наставити пут ка чланству у ЕУ, уз одржавање и унапређење традиционално добрих односа са Русијом, Кином и другим земљама.

Србија 20.10.2015 | 21:15
"Не" Косову у Унеско, сарадња са Српском!

На данас одржаном састанку, коме су присуствовали предсједник Републике Србије Томислав Николић са савјетницима, председник Владе Александар Вучић, предсједница Народне скупштине Маја Гојковић, потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министри Небојша Стефановић, Братислав Гашић и Никола Селаковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић, патријарх српски господин Иринеј са члановима Светог Синода СПЦ и председник и представници Српске академије наука и уметности, Владимир Костић, Максимовићдонети су и усаглашени следећи закључци:

Међу закључцима стоји, да се све институције и државни органи Републике Србије оштро се супротстављају пријему „Косова“ у чланство Унеско и позивају чланице Извршног савјета и Генералне конференције поменуте међународне организације да захтјев „Косова“ и земаља које тај захтјев подржавају одбију и одбаце.

Српске цркве и манастири на Косову и Метохији припадају баштини у власништву Српске православне цркве и Републике Србије, и свако отимање те баштине значило би недвосмислено угрожавање опстанка најзначајнијих религијских, културних и историјских споменика српског народа, али и европског и светског културног наслеђа на Косову и Метохији, али и српског становништва које и даље живи на том подручју.

Између осталог наводи се да ће српска држава наставити свој пут ка чланству у Европској унији, уз одржавање и унапређење традиционално добрих односа са Русијом, Кином и другим земљама.

Такође, дијалог у Бриселу између Београда и Приштине требало би да се настави, а српска Влада и њена делегација имају пуну слободу, у оквиру Устава Републике Србије, да доносе компромисна решења, којима би Срби и Албанци трасирали бољу сарадњу и заједнички живот у будућности.

Посебно је разматран положај Срба у цијелом региону, потврђена одговорност и посвећеност Србије добробити Срба изван Србије, и посебно је истакнута потреба још веће и значајније сарадње и конкретизације специјалних и паралелних веза које Република Српска има са Србијом, како на пољу, развоја економских односа и инфраструктурних пројеката тако и у сферама културе, умјетности и спорта.

Такође наведено је да сви органи и институције Републике Србије, у јеку мигрантске кризе и дестабилизације региона, препознају регионалну сарадњу, стварање бољих и виших облика заједништва и кооперације са другим земљама у региону као витални државни и национални интерес.

Србија ће дати активан допринос томе да мир и економски просперитет у нашем региону постану главне теме, умјесто политичких зађевица.

Присутни нису давали изјаве за медије.

(Агенције)

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Србин

20.10.2015 19:38

Специјалне везе не знаце да се из Кузмина до Раце возимо по најгорим путем у Европи...Србијо окрени се себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

номен

20.10.2015 20:03

Познали смо те, срто се лазно представљас?

Name

Градиска

21.10.2015 04:40

Турцине..

Name

Бег

20.10.2015 19:47

Опет пехливанит у Европу али и Русија нек буде ту брацо Срби Европа је зезнута све вам памтии цека да вам завали првом приликом.Цивајте се није Вам.лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕЖЕ

20.10.2015 20:06

А ТЕБИ БЕЖЕ ДРАГО. КО ВАМА БОЉЕ ПУНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

20.10.2015 20:17

Питате се исто као теле у месари. Сада хоћете да ви шаљете захтјеве кад сте увидјели да сте све дали због "ЕУ интеграција".Шта је слиједеће покушајте томовачом да подмитите Њемце и Енглезе. Шта је сада са Америком када је Обама тапшао Вучића "стуб стабилности Балкана" по раменима и рекао му да ће му помоћи, а чим се Вучић окренуо Обама му га завали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

20.10.2015 20:22

Кад је актуелна власт у Србији на целу са Вучићем трчала под скуте ЕУ, тада није питала за мишљење нити Цркву нити САНУ. Па за милога Бога, зар бивши Радикали нису најпаметнији у Србији и шта они имају кога да питају за мишљење. Они имају своје "западне пријатеље" који су не тако давно немилице сипали бомбе по Србији и убијали и рушили гдје су год стигли. Резултат свега тога је Блер као Вучићев савјетник. Горке ли ироније и увреде за све Србе. Недавно сам вас бомбардовао и отимао дио територије, али ето сад ћу да вас савјетујем. Именовањем Блера за свог савјетника Вучић је понизио све жртве НАТО бомбардовања...Сад кад су дошли тренутци отрежњења и на наплату све оно потписано у Бриселу, господин Вучић се одједном сјетио да у Србији постоји и предсједник Србије, Црква и САНУ. Показало се да ти "западни пријатељи" нису српски него албански пријатељи. Сада треба пронаћи заклон иза кога ће се сакрити потписници срамне предаје у Бриселу. За такву прилику Црква увијек добро дође, као и САНУ. А предсједник, ма коме је он уопште битан али понекад може да послужи и за друге ствари а не само за печење ракије. Биће врло занимљиво наредних дана и мјесеци у Србији, док чекамо кога ће актуелна власт оптужити за оно што су Вучић и екипа потписали у Бриселу. Тачније за велеиздају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН РЕПУБЛИКЕ НЕЗАВСНЕ СРПСКЕ.

20.10.2015 20:38

Подрска Дрзавном И Црквеном Врху Стотјесније Везеса Републиком Српском Иоцување СПЦ И Српске Бастине На Косовуи Метохији Српској Колевци,Велики Поздрав Свимакојисе Боре Заоцување Тековине Црквене Бастине Којусу Срби Вековима Градили И Бранили Одонаквих Којипале И Ломе Крстове На Манастирима Асада Тобозеби Преузели У Наследје Нема Нипедља Српске Територије Српске Културе И Бастине Недајесе Непüријатељу Оностоје Сваки Педаљ Српскесвете Земље Крвљу Натопљен И Оцуван Од Окупатора Којиданас Хоценасилу Да Отму ,Немозе Достаје Било Уцена Косовоје Србија Увекове Било И Бице СРПСКО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУЗИЦКИ СРБИН ПРОРУС,

20.10.2015 21:54

Боље Специјалне Везе Иујединење Републике Српске И Србија Иу Савез Русија Кина И Индија Нетребанам Унија којаотима Тековине Србије Косоваи Метохије Колевке Српства,Србијаи Русија Нетребанам Унија Онисесвакако Оградују Граде Поново Зидове Бодљикавом Зицом Аказудасу Фамилија Идемократе којисе Бореза Љутска Права Гонецициих Сасвоји Вековни Огњиста Са Бомбама Којеиспоруцују Исдрзави Терористима Прекокојихсе Богате Нарацун Јадног Народа Којесулицно Демократе И Америка Унистила Ирак Либију Авгенистан И Покусали Са Унијом И Западом И Братску Сирију Којаседонедавно Самаборила Против Два Зла Америке И Запада И Фантомске Најезде Исламиста Који Фанатицки Санају Некакву Исламску Дрзаву Уз Помоц Америке И Запада,Алису Вец битку Изгубили.саморусијасе Бори Против ИД Са Асадовом Војском Осталису Сви Напријатељи Сирије,Алису Готови Пропалису И Амери Инатозликовци И Западне Силе Који производе Ратове Завадају Народе И Богатесе Упродаји Наорузања Терористима И Алкаиди Селафиста,Свеусвему Готовису,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.10.2015 22:29

Косово независно а Српска ентитетска празна љустура од које сви дизу руке ал то јос не признају.

Name

ре.

21.10.2015 04:53

Прорус иди мало али бар мало у школу да се научиш писати и изразавати,незнам дали ико тебе разумије ста пишеш.А твоји снови су само твоји и сањај и даље неморас их дијелити са другим.Иди брате у Кину и Индију широко ти испод неба али земљу немозес носити јер том земљом имају и други право као и ти,јер то није само твоја земља.

Name

Мики

20.10.2015 23:46

Зар стварно ови сто су засједали мисле да це њих ко питати или увазавати њихово мисљење у овом питању? Ово је само бацање магле народу у оци. Питање је давно вец ријесено у корист Косова и то они знају. Па докле висе?

ОДГОВОРИТЕ