"Ne" Kosovu u Unesko, saradnja sa Srpskom!

Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na danas održanom sastanku u zgradi Predsjedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev "Kosova" i zemalja koje taj zahtjev podržavaju odbiju i odbace, istakli da Srbija neće priznati nezavisnost "Kosova" i da će nastaviti put ka članstvu u EU, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

Srbija 20.10.2015 | 21:15
"Ne" Kosovu u Unesko, saradnja sa Srpskom!

Na danas održanom sastanku, kome su prisustvovali predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa savjetnicima, predsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić i Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, patrijarh srpski gospodin Irinej sa članovima Svetog Sinoda SPC i predsednik i predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladimir Kostić, Maksimovićdoneti su i usaglašeni sledeći zaključci:

Među zaključcima stoji, da se sve institucije i državni organi Republike Srbije oštro se suprotstavljaju prijemu „Kosova“ u članstvo Unesko i pozivaju članice Izvršnog savjeta i Generalne konferencije pomenute međunarodne organizacije da zahtjev „Kosova“ i zemalja koje taj zahtjev podržavaju odbiju i odbace.

Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije, i svako otimanje te baštine značilo bi nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

Između ostalog navodi se da će srpska država nastaviti svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

Takođe, dijalog u Briselu između Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi, a srpska Vlada i njena delegacija imaju punu slobodu, u okviru Ustava Republike Srbije, da donose kompromisna rešenja, kojima bi Srbi i Albanci trasirali bolju saradnju i zajednički život u budućnosti.

Posebno je razmatran položaj Srba u cijelom regionu, potvrđena odgovornost i posvećenost Srbije dobrobiti Srba izvan Srbije, i posebno je istaknuta potreba još veće i značajnije saradnje i konkretizacije specijalnih i paralelnih veza koje Republika Srpska ima sa Srbijom, kako na polju, razvoja ekonomskih odnosa i infrastrukturnih projekata tako i u sferama kulture, umjetnosti i sporta.

Takođe navedeno je da svi organi i institucije Republike Srbije, u jeku migrantske krize i destabilizacije regiona, prepoznaju regionalnu saradnju, stvaranje boljih i viših oblika zajedništva i kooperacije sa drugim zemljama u regionu kao vitalni državni i nacionalni interes.

Srbija će dati aktivan doprinos tome da mir i ekonomski prosperitet u našem regionu postanu glavne teme, umjesto političkih zađevica.

Prisutni nisu davali izjave za medije.

(Agencije)

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Srbin

20.10.2015 19:38

Specijalne veze ne znace da se iz Kuzmina do Race vozimo po najgorim putem u Evropi...Srbijo okreni se sebi

ODGOVORITE
Name

nomen

20.10.2015 20:03

Poznali smo te, srto se lazno predstavljas?

Name

Gradiska

21.10.2015 04:40

Turcine..

Name

Beg

20.10.2015 19:47

Opet pehlivanit u Evropu ali i Rusija nek bude tu braco Srbi Evropa je zeznuta sve vam pamtii ceka da vam zavali prvom prilikom.Civajte se nije Vam.lako.

ODGOVORITE
Name

BEŽE

20.10.2015 20:06

A TEBI BEŽE DRAGO. KO VAMA BOLJE PUNO.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

20.10.2015 20:17

Питате се исто као теле у месари. Сада хоћете да ви шаљете захтјеве кад сте увидјели да сте све дали због "ЕУ интеграција".Шта је слиједеће покушајте томовачом да подмитите Њемце и Енглезе. Шта је сада са Америком када је Обама тапшао Вучића "стуб стабилности Балкана" по раменима и рекао му да ће му помоћи, а чим се Вучић окренуо Обама му га завали.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

20.10.2015 20:22

Kad je aktuelna vlast u Srbiji na celu sa Vučićem trčala pod skute EU, tada nije pitala za mišljenje niti Crkvu niti SANU. Pa za miloga Boga, zar bivši Radikali nisu najpametniji u Srbiji i šta oni imaju koga da pitaju za mišljenje. Oni imaju svoje "zapadne prijatelje" koji su ne tako davno nemilice sipali bombe po Srbiji i ubijali i rušili gdje su god stigli. Rezultat svega toga je Bler kao Vučićev savjetnik. Gorke li ironije i uvrede za sve Srbe. Nedavno sam vas bombardovao i otimao dio teritorije, ali eto sad ću da vas savjetujem. Imenovanjem Blera za svog savjetnika Vučić je ponizio sve žrtve NATO bombardovanja...Sad kad su došli trenutci otrežnjenja i na naplatu sve ono potpisano u Briselu, gospodin Vučić se odjednom sjetio da u Srbiji postoji i predsjednik Srbije, Crkva i SANU. Pokazalo se da ti "zapadni prijatelji" nisu srpski nego albanski prijatelji. Sada treba pronaći zaklon iza koga će se sakriti potpisnici sramne predaje u Briselu. Za takvu priliku Crkva uvijek dobro dođe, kao i SANU. A predsjednik, ma kome je on uopšte bitan ali ponekad može da posluži i za druge stvari a ne samo za pečenje rakije. Biće vrlo zanimljivo narednih dana i mjeseci u Srbiji, dok čekamo koga će aktuelna vlast optužiti za ono što su Vučić i ekipa potpisali u Briselu. Tačnije za veleizdaju...

ODGOVORITE
Name

SRBIN REPUBLIKE NEZAVSNE SRPSKE.

20.10.2015 20:38

Podrska Drzavnom I Crkvenom Vrhu Stotjesnije Vezesa Republikom Srpskom Iocuvanje SPC I Srpske Bastine Na Kosovui Metohiji Srpskoj Kolevci,Veliki Pozdrav Svimakojise Bore Zaocuvanje Tekovine Crkvene Bastine Kojusu Srbi Vekovima Gradili I Branili Odonakvih Kojipale I Lome Krstove Na Manastirima Asada Tobozebi Preuzeli U Nasledje Nema Nipedlja Srpske Teritorije Srpske Kulture I Bastine Nedajese Nepürijatelju Onostoje Svaki Pedalj Srpskesvete Zemlje Krvlju Natopljen I Ocuvan Od Okupatora Kojidanas Hocenasilu Da Otmu ,Nemoze Dostaje Bilo Ucena Kosovoje Srbija Uvekove Bilo I Bice SRPSKO!!!

ODGOVORITE
Name

KUZICKI SRBIN PRORUS,

20.10.2015 21:54

Bolje Specijalne Veze Iujedinenje Republike Srpske I Srbija Iu Savez Rusija Kina I Indija Netrebanam Unija kojaotima Tekovine Srbije Kosovai Metohije Kolevke Srpstva,Srbijai Rusija Netrebanam Unija Onisesvakako Ograduju Grade Ponovo Zidove Bodljikavom Zicom Akazudasu Familija Idemokrate kojise Boreza Ljutska Prava Goneciciih Sasvoji Vekovni Ognjista Sa Bombama Kojeisporucuju Isdrzavi Teroristima Prekokojihse Bogate Naracun Jadnog Naroda Kojesulicno Demokrate I Amerika Unistila Irak Libiju Avgenistan I Pokusali Sa Unijom I Zapadom I Bratsku Siriju Kojasedonedavno Samaborila Protiv Dva Zla Amerike I Zapada I Fantomske Najezde Islamista Koji Fanaticki Sanaju Nekakvu Islamsku Drzavu Uz Pomoc Amerike I Zapada,Alisu Vec bitku Izgubili.samorusijase Bori Protiv ID Sa Asadovom Vojskom Ostalisu Svi Naprijatelji Sirije,Alisu Gotovi Propalisu I Ameri Inatozlikovci I Zapadne Sile Koji proizvode Ratove Zavadaju Narode I Bogatese Uprodaji Naoruzanja Teroristima I Alkaidi Selafista,Sveusvemu Gotovisu,

ODGOVORITE
Name

Re

20.10.2015 22:29

Kosovo nezavisno a Srpska entitetska prazna ljustura od koje svi dizu ruke al to jos ne priznaju.

Name

re.

21.10.2015 04:53

Prorus idi malo ali bar malo u školu da se naučiš pisati i izrazavati,neznam dali iko tebe razumije sta pišeš.A tvoji snovi su samo tvoji i sanjaj i dalje nemoras ih dijeliti sa drugim.Idi brate u Kinu i Indiju široko ti ispod neba ali zemlju nemozes nositi jer tom zemljom imaju i drugi pravo kao i ti,jer to nije samo tvoja zemlja.

Name

Miki

20.10.2015 23:46

Zar stvarno ovi sto su zasjedali misle da ce njih ko pitati ili uvazavati njihovo misljenje u ovom pitanju? Ovo je samo bacanje magle narodu u oci. Pitanje je davno vec rijeseno u korist Kosova i to oni znaju. Pa dokle vise?

ODGOVORITE