Квалитет техничке робе као мачак у врећи

Тржишни инспектори у Српској имају пуне руке посла због притужби грађана на квалитет производа, а највеће жалбе се односе на техничку робу.

Република Српска 20.10.2015 | 18:39
Квалитет техничке робе као мачак у врећи

Током првих осам мјесеци ове године ова инспекција је обавила 403 ванредне контроле, гдје су у 158 случајева утврђене неправилности. У Републичкој управи за инспекцијске послове истичу да су контроле обављене углавном на основу примједаба за неиздавање рачуна, истицање цијене и вођење пословних књига.

- Од поменутог броја, 60 захтјева потрошача односило се на конкретне рекламације, а најчешће је ријеч о неприхватању рекламације за техничке производе, одјећу, обућу комуналне услуге и слично - рекли су у Инспекторату РС.

Истакли су да су у 40 случајева рекламације биле оправдане.

- У току контроле 36 рекламација је уважено и ријешено на лицу мјеста. У три контроле инспектори су издали рјешења о отклањању неправилности и у једном случају изрекли новчану казну од 1.100 КМ - истакли су у Инспекторату РС.

Подсјетили су да потрошачи своја права могу остварити само ако посједују рачун за купљену робу или извршену услугу.

У Удружењу за заштиту потрошача "Реакција" из Бањалуке кажу да потрошачи треба да се информишу о производу.

- Неопходно је да затраже рачун, прегледају декларацију производа, прочитају шта потписују. У том случају не може доћи до превара од старне компанија или трговаца - рекао је генерални секретар Удружења Славиша Кајкут.

Секретар Удружења потрошача "Звоно" из Бијељине Марко Максимовић сматра да РС има добар Закон о заштити потрошача.

- Када би се овај закон спроводио бар 70 одсто било би сјајно. С друге стране, једнострани уговори стварају велике проблеме потрошачима - казао је Максимовић.

Миладинка П. из Бањалуке недавно је у једној продавници купила микроталасну која је убрзо престала да ради. Она тврди да су продавци уређај прослиједили сервисеру, али нису жељели да га замијене.

- Када сам купила микроталасну рекли су да је квалитетна, што се није показало. Куповина јефтинијих апарата је као "мачак у врећи", никада не знамо шта смо добили за наш новац - каже Миладинка П.

Поједини трговци кажу да повећање притужби купаца није посљедица лошег квалитета робе, већ непажње купаца.

- Многи сматрају да им неки јефтин уређај може трајати годинама, а заборављају да је техничка роба познатих произвођача далеко квалитетнија - поручују трговци.

Контроле у 2014. години

Републичка тржишна инспекција је лани по конкретним рекламацијама потрошача извршила 68 контрола, а најчешће је било ријечи о неприхватању рекламација за техничке производе, одјећу, обућу, комуналне услуге.

- У 49 случајева рекламације су биле оправдане, а 38 је уважено и ријешено на лицу мјеста, док су у 11 контрола инспектори издали рјешења о отклањању неправилности.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

кум

20.10.2015 16:44

Све праве Кинези или Турци а гје су наси Др Наука Магистри, ињзињери и други Струцњаци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту су али им не дају да раде

20.10.2015 21:23

Ја сам био развио и производио одредјене електронске уредјаје али је то све пропало. Били су врхунског квалитета али скупљи од бофл робе из бијелог свијета а и других домаћих надри мајстора те сличне робе из Србије која је такодје била бофл. Овдје нема прије свега државе да успостави стандард квалитета али нема ни довољно купаца који хоће квалитет. Уствари сви би квалитет, али ако може џабе. Е, не може џабе! Влада мора успоставити тијело које ће збиља помоћи пласирати квалитетан производ. Имају они некакво такво тијело, нешто као агенција за развој малих предузећа али ти људи никада били заинтересовани да домаћем производјачу помогну. Можда би нешто и урадили кад би им неко дао силних пара, а тај неко гледа како да успостави икакву производњу. Багрова има на све стране али исправних по владиним агенцијама је врло мало. Ја на такве нисам наишао. Један производ су ми неки људи и копирали и правили га иако су за ту струку потпуно неписмени.

Name

Директ

20.10.2015 16:54

Какво тржиште таква и роба. Правило број 1 сваке паметне куповине код техничке робе лежи у томе да се не купује најјефтинија роба, већ она скупља пошто често она најјефтинија роба нас изађе најскупље, а скупља изађе повољније с обзиром на дуже вријеме експлоатације. Ако видите миксер неке Динг Донг марке који кошта рецимо 50 КМ и миксер неке свјетски познате марке који кошта 70 КМ, купујте овај скупљи јер уштеда новца на техничкој роби је велика грешка коју нажалост многи праве па се касније жале на квалитет техничке робе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преваре ЕЛДА-Станић&цо

20.10.2015 18:25

Купио сам један од тада скупљих ТВ-а у радњи ЕЛДА од добављача Станић и после квара у гарантном року у Сервису КОД ИВИЦЕ су га држали преко 45 дана и нису знали ријешити проблем али нису хтјели ни вратити новац ни дати нови ТВ већ сам покренуо судски поступак и морам њихови превару доказивати на суду... Њихов систем је да вам "увале" смеће рачунајући на спорост правосуђа... Чувајте се превара и узимајте само од коректних продаваца.