САД и Русија потписале меморандум

Русија и САД потписале су меморандум који регулише ваздушне операције двије државе у Сирији, како би се спријечили инциденти и олакшало извођење мисија те да би се пружила узајамна помоћ у критичним ситуацијама, преноси “Раша тудеј”.

Свијет 20.10.2015 | 18:18
САД и Русија потписале меморандум

Руско Министарство одбране саопштило је да је Меморандум “позитиван корак”.

“Документ има важну практичну вриједност. Њиме се регулишу акције летјелица са посадом и без посаде у ваздушном простору изнад Сирије. Меморандум садржи сет правила и ограничења чији је циљ спречавање инцидената између ваздухопловних снага Русије и САД”, наводи се у саопштењу.

Чим споразум ступи на снагу, биће отворени стални канали за комуникацију између руских и америчких војних команданата.

САД ће пренијети детаље споразума својим партнерима из коалиције против “Исламске државе”, како би и они могли да проводе договорена правила.

Потписивање Меморандума “указује на велики потенцијал сарадње Русије и САД, укључујући борбу против тероризма”, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

Министарство напомиње да је овај документ искључиво војне и техничке природе и да не мијења принципијелни став Русије да је њена акција у Сирији легитимна, док је бомбардовање без позива домаће земље или одлуке Савјета безбједности УН противно међународном праву.

Коментари / 0

Оставите коментар