Бајка: Партизан позвао у заједничку борбу за европско прољеће!

Фудбалски клуб Партизан на посебан начин је најавио долазак Атлетик Билбаоа у Хумску. Са разлогом се гаје наде у презимљавање у Европи, црно-бели су први на табели после две утакмице са максималним учинком у групи Л, а сада ће са новим тренером Љубинком Друловићем покушати да нападну нокаут фазу такмичења.

Фудбал 20.10.2015 | 23:15
Бајка: Партизан позвао у заједничку борбу за европско прољеће!

Чудна је ситуација била у Хумској, игре на европском фронту биле су дијаметрално супротне партијама у Суперлиги, а цех је платио тренер Зоран Милинковић. Друловић је стартну победу забележио са 3:2 против Јавора, његов тим муче повреде, али ће се храбро одиграти против Шпанаца. У име тог меча, направљена је посебна најава на сајту црно-белих.

"Захваљујући нашим редовним текстовима на тему УЕФА-коефицијента и УЕФА клупске ранг листе, знате већ да је наш клуб, када је у питању наредна сезона 2016/17, већ надмашио свој клупски коефицијент којег је имао у жребовима ове сезоне – у овој сезони је тај коефицијент износио 14,775, а наш тренутни коефицијент за сезону 2016/17 износи већ 14,825 бодова

Црно-бели су тренутно на 111. месту клупске ранг листе УЕФА за наредну сезону 2016/17). Буде ли Партизан у преостала четири кола групне фазе Лиге Европе 2015/16 освојио још неки бод, чему се сви поклоници црно-беле боје надају и у то верују, наш клуб би имао лепу прилику да најпре, макар тренутно, постигне свој најбољи пласман на листи у последњих пар година (да надмаши 104. позицију, коју је заузимао за 2013. годину), а затим да можда поново уђе и у „ТОП 100“ европских клубова (тамо где се последњи пут нашао 2009. године). А ко зна, остваре ли наши фудбалери до краја такмичења у групи Лиге Европе сензационално „зимовање у Европи“, односно пласман међу 32 најуспешнија куба у овом реномираном европском такмичењу, онда би можда било могуће надмашити и неке раније сезоне и године (2005-2009) када је Партизан, истина у једном доста другачијем систему рачунања бодова за коефицијент (као уосталом и што се систем такмичења у Европи битно разликовао од данашњег), био „дубоко“ унутар „ТОП 100“ европских клубова.

Та чаробна формулација „зимовање у Европи“… заиста је чаробна, јер звучи готово нестварно у данашње време када је у питању српски клупски фудбал, па и кад је у питању Партизан као убедљиво најуспешнији представник тог фудбала у Европи, макар кад је у питању овај 21. век…

ФК Партизан је у својој досадашњој историји само 5 пута „презимио“ у Европи – у сезонама 1955/56, 1963/64, 1965/66, 1989/90 и 2004/05.

Шта ли ће нам донети ова сезона 2015/16? Има ли Партизан знања, снаге и умећа да направи прави правцати подвиг (судећи по данашњим релацијама у европском клупском фудбалу) и да након 11 година чекања поново презими у Европи? Да бисте лакше разумели какав би то подвиг био, а с обзиром на то да често волимо себе да поредимо, кад је Европа у питању, и са клубовима из региона (тј. некадашњом великом и жестоком националном конкуренцијом, у оквиру државе која не постоји већ 20 и више година), презентујемо вам следеће чињенице:

Динамо Загреб (Хрватска) је клуб који доминира регионом кад је у питању Европа у овом XXИ веку. Овај клуб је највише пута играо у Лиги шампиона, најбоље је пласиран на ранг листи УЕФА кад је у питању регион, остварује најбоље (највеће) трансфере у оба смера, финансијски је најјачи у региону итд, итд…Е, тај исти Динамо Загреб чека скоро пола века (!), тачније 49 година да напокон још једном „презими у Европи“! То му је успело у давној сезони 1966/67 (када је освојио Куп сајамских градова, претечу Купа УЕФА који је као такмичење под ингеренцијом УЕФА основан шест година касније) и од тада је више пута био буквално на прагу „европског презимљавања“ (једном у Лиги шампиона, а три пута у Лиги Европе), али је сваки пут пао у одлучујућем тренутку! 49 сушних година, то је сигурно већ велика фрустрација за овај клуб и његове присталице…

Црвена звезда је последњи пут презимила у Европи у сезони 1991/92 (последње издање Купа шампиона, у којем су дошли до најуспешнијих 8 клубова,). Од тада су прошле већ 24 године, следеће године се навршава четврт века без „зиме у Европи“ за клуб из нашег комшилука.

Хајдук Сплит (Хрватска) тачно 21 годину не зна шта значи презимити у Европи. Сплићани су то последњи пут успели у сезони 1994/95, када су направили велику ствар, „презимивши“ у Лиги шампиона (где су у четвртфиналу лако елиминисани од холандског Ајакса).

Марибор (Словенија) је за време некадашње заједничке државе био другоразредан клуб, али је он након осамостаљења Словеније заиста „експандирао“ – најпре унутар граница Словеније, а онда и у Европи. Мариборчани су играли 2 пута у Лиги шампиона, исто тако и у Лиги Европе, а претпрошле сезоне 2013/14 су и „презимили“ у Лиги Европе (1/16 финала), чиме су направили подвиг вредан дивљења. Марибор је на тај начин једини клуб из региона који у последњих пар деценија дели са Партизаном искуство звано „европско зимовање“.

И зато, у четвртак 22.10. свако онај ко воли Партизан, а у ситуацији је да дође на Топчидерско брдо и обезбеди себи улазницу, треба да дође и да на трибинама здања у Хумској 1 здушно, гласно и страсно подржи клуб којег воли. Партизан у четвртак не може ништа да изгуби (и ако изгуби од фаворизованих Шпанаца, и даље ће имати реалне шансе да се бори за „зимовање у Европи“), али итекако пуно тога може да добије јер…чак и реми (а камоли победа) против Атлетика из Билбаоа би представљао „стравичан“ корак ка новој „црно-белој зими у Европи“, ка 1/16 финала Лиге Европе, ка подвигу који би се дуго памтио", поручили су шампиони Србије.

Коментари / 0

Оставите коментар