Bajka: Partizan pozvao u zajedničku borbu za evropsko proljeće!

Fudbalski klub Partizan na poseban način je najavio dolazak Atletik Bilbaoa u Humsku. Sa razlogom se gaje nade u prezimljavanje u Evropi, crno-beli su prvi na tabeli posle dve utakmice sa maksimalnim učinkom u grupi L, a sada će sa novim trenerom Ljubinkom Drulovićem pokušati da napadnu nokaut fazu takmičenja.

Fudbal 20.10.2015 | 23:15
Bajka: Partizan pozvao u zajedničku borbu za evropsko proljeće!

Čudna je situacija bila u Humskoj, igre na evropskom frontu bile su dijametralno suprotne partijama u Superligi, a ceh je platio trener Zoran Milinković. Drulović je startnu pobedu zabeležio sa 3:2 protiv Javora, njegov tim muče povrede, ali će se hrabro odigrati protiv Španaca. U ime tog meča, napravljena je posebna najava na sajtu crno-belih.

"Zahvaljujući našim redovnim tekstovima na temu UEFA-koeficijenta i UEFA klupske rang liste, znate već da je naš klub, kada je u pitanju naredna sezona 2016/17, već nadmašio svoj klupski koeficijent kojeg je imao u žrebovima ove sezone – u ovoj sezoni je taj koeficijent iznosio 14,775, a naš trenutni koeficijent za sezonu 2016/17 iznosi već 14,825 bodova

Crno-beli su trenutno na 111. mestu klupske rang liste UEFA za narednu sezonu 2016/17). Bude li Partizan u preostala četiri kola grupne faze Lige Evrope 2015/16 osvojio još neki bod, čemu se svi poklonici crno-bele boje nadaju i u to veruju, naš klub bi imao lepu priliku da najpre, makar trenutno, postigne svoj najbolji plasman na listi u poslednjih par godina (da nadmaši 104. poziciju, koju je zauzimao za 2013. godinu), a zatim da možda ponovo uđe i u „TOP 100“ evropskih klubova (tamo gde se poslednji put našao 2009. godine). A ko zna, ostvare li naši fudbaleri do kraja takmičenja u grupi Lige Evrope senzacionalno „zimovanje u Evropi“, odnosno plasman među 32 najuspešnija kuba u ovom renomiranom evropskom takmičenju, onda bi možda bilo moguće nadmašiti i neke ranije sezone i godine (2005-2009) kada je Partizan, istina u jednom dosta drugačijem sistemu računanja bodova za koeficijent (kao uostalom i što se sistem takmičenja u Evropi bitno razlikovao od današnjeg), bio „duboko“ unutar „TOP 100“ evropskih klubova.

Ta čarobna formulacija „zimovanje u Evropi“… zaista je čarobna, jer zvuči gotovo nestvarno u današnje vreme kada je u pitanju srpski klupski fudbal, pa i kad je u pitanju Partizan kao ubedljivo najuspešniji predstavnik tog fudbala u Evropi, makar kad je u pitanju ovaj 21. vek…

FK Partizan je u svojoj dosadašnjoj istoriji samo 5 puta „prezimio“ u Evropi – u sezonama 1955/56, 1963/64, 1965/66, 1989/90 i 2004/05.

Šta li će nam doneti ova sezona 2015/16? Ima li Partizan znanja, snage i umeća da napravi pravi pravcati podvig (sudeći po današnjim relacijama u evropskom klupskom fudbalu) i da nakon 11 godina čekanja ponovo prezimi u Evropi? Da biste lakše razumeli kakav bi to podvig bio, a s obzirom na to da često volimo sebe da poredimo, kad je Evropa u pitanju, i sa klubovima iz regiona (tj. nekadašnjom velikom i žestokom nacionalnom konkurencijom, u okviru države koja ne postoji već 20 i više godina), prezentujemo vam sledeće činjenice:

Dinamo Zagreb (Hrvatska) je klub koji dominira regionom kad je u pitanju Evropa u ovom XXI veku. Ovaj klub je najviše puta igrao u Ligi šampiona, najbolje je plasiran na rang listi UEFA kad je u pitanju region, ostvaruje najbolje (najveće) transfere u oba smera, finansijski je najjači u regionu itd, itd…E, taj isti Dinamo Zagreb čeka skoro pola veka (!), tačnije 49 godina da napokon još jednom „prezimi u Evropi“! To mu je uspelo u davnoj sezoni 1966/67 (kada je osvojio Kup sajamskih gradova, preteču Kupa UEFA koji je kao takmičenje pod ingerencijom UEFA osnovan šest godina kasnije) i od tada je više puta bio bukvalno na pragu „evropskog prezimljavanja“ (jednom u Ligi šampiona, a tri puta u Ligi Evrope), ali je svaki put pao u odlučujućem trenutku! 49 sušnih godina, to je sigurno već velika frustracija za ovaj klub i njegove pristalice…

Crvena zvezda je poslednji put prezimila u Evropi u sezoni 1991/92 (poslednje izdanje Kupa šampiona, u kojem su došli do najuspešnijih 8 klubova,). Od tada su prošle već 24 godine, sledeće godine se navršava četvrt veka bez „zime u Evropi“ za klub iz našeg komšiluka.

Hajduk Split (Hrvatska) tačno 21 godinu ne zna šta znači prezimiti u Evropi. Splićani su to poslednji put uspeli u sezoni 1994/95, kada su napravili veliku stvar, „prezimivši“ u Ligi šampiona (gde su u četvrtfinalu lako eliminisani od holandskog Ajaksa).

Maribor (Slovenija) je za vreme nekadašnje zajedničke države bio drugorazredan klub, ali je on nakon osamostaljenja Slovenije zaista „ekspandirao“ – najpre unutar granica Slovenije, a onda i u Evropi. Mariborčani su igrali 2 puta u Ligi šampiona, isto tako i u Ligi Evrope, a pretprošle sezone 2013/14 su i „prezimili“ u Ligi Evrope (1/16 finala), čime su napravili podvig vredan divljenja. Maribor je na taj način jedini klub iz regiona koji u poslednjih par decenija deli sa Partizanom iskustvo zvano „evropsko zimovanje“.

I zato, u četvrtak 22.10. svako onaj ko voli Partizan, a u situaciji je da dođe na Topčidersko brdo i obezbedi sebi ulaznicu, treba da dođe i da na tribinama zdanja u Humskoj 1 zdušno, glasno i strasno podrži klub kojeg voli. Partizan u četvrtak ne može ništa da izgubi (i ako izgubi od favorizovanih Španaca, i dalje će imati realne šanse da se bori za „zimovanje u Evropi“), ali itekako puno toga može da dobije jer…čak i remi (a kamoli pobeda) protiv Atletika iz Bilbaoa bi predstavljao „stravičan“ korak ka novoj „crno-beloj zimi u Evropi“, ka 1/16 finala Lige Evrope, ka podvigu koji bi se dugo pamtio", poručili su šampioni Srbije.

Komentari / 0

Ostavite komentar