Видео анализа: Преживјели смо Партизан, бићемо прваци Европе!

У сусрет дуелима Партизана и Атлетик Билбаа у Лиги Европе...

Фудбал 21.10.2015 | 00:00
Видео анализа: Преживјели смо Партизан, бићемо прваци Европе!

Партизан - Атлетик Билао и Атлетик Билбао - Партизан, 22. октобра и 5. новембра. Црно-бели против Шпанаца у осмој епизоди...

За седам деценија свог постојања ФК Партизан је најзначајнији меч одиграо управо против шпанског клуба. И то не било ког... Било је то у пролеће 1966. године, прецизно 11. маја на бриселском Хејселу у финалу Купа европских шампиона против Реал Мадрида.

Нажалост, "парни ваљак" је, упркос вођству које му је у 55. минуту донео Велибор Васовић, изгубио 1:2 и остао без највреднијег пехара. Стрелци за "краљевски клуб" били су Амансио Амаро у 70. и Фернандо Серена у 76. минуту.

РЕАЛ МАДРИД: Аракуистаин, Пачин, Санчис, Пири, Де Фелипе, Зоко, Серена, Амансио, Гросо, Веласкез, Хенто.

ПАРТИЗАН: Шошкић, Јусуфи, Михајловић, Бечејац, Рашовић, Васовић, Бајић, Ковачевић, Хасанагић, Галић, Пирмајер.

У 60 година дугој историји такмичења у евро куповима, црно-бели су се често састајали са Шпанцима.

Тачно седам пута, од чега је чак три пута морао да одмери снаге са Реалом.

У првом издању Купа шампиона Партизан се са Мадриђанима борио за полуфинале.

"Сада верујем да ћемо бити прваци Европе", рекао је легендарни Сантјаго Бернабеу после гостовања у Београду 29. јануара 1956. године.

Реал је преживео ледени пакао стадиона ЈНА. Преживео је Милоша Милутиновића, Тому Калоперовића, Бруна Белина, Чеду Лазаревића, Божу Пајевића, Бранка Зебеца, Стјепана Бобека, Бобу Михајловића, Антуна Херцега, Марка Валока... Партизан је поразио славни клуб, али му ни победа од 3:0 није била довољна да се пласира у полуфинале.

Реал је прошао и касније, као што је тврдио Бернабеу, постао први шампион Старог континента.

Меч у Мадриду, одигран на католички Божић 1955, завршен је убедљивом победом домаће екипе - 4:0. Кастањо два пута, Франциско Пако Хенто и Алфредо ди Стефано погађали су мрежу југословенског шампиона. Одбрана Партизана је чак три пута капитулирала у првом полувремену.

Уопште, до сусрета Партизана и Реала дошло је после много перипетија. Франкова Шпанија и Титова Југославија нису имали дипломатске односе, а један од најзаслужнијих за одигравање двомеча био је Рајмундо Сапорта.

Реванш је уследио више од месец дана касније. Голман Реала Хуанито Алонсо говорио је после београдског дуела да су фубдалери Партизана погодили оквир његовог гола осам пута. Претерао је, али су стативе Милутиновића и Томе Калоперовића у првих неколико минута сусрета биле увод у велики меч црно-белих.

Терен је био прекиривен снегом и ледом, а такви услови и амбијент више су одговарали Београђанима. Наводно су, тврдили су Шпанци касније, домаћини знали за штос, па су натопили ципеле бензином што им је омогућило да се лед не хвата између крампона. Док су се Реалови фудбалери клизали као лане на леду, Партизанови су плесали.

Милутиновић је "пробио лед" и довео "парни ваљак" у вођство у 23. минуту. Док је Хозе Хектор Риал из пенала шутнуо високо преко гола, Боба Михајловић је на другој страни погодио мрежу са 11 метара за предност 2:0. На стадиону је завладала еуфорија која је још више подгрејана пошто је Милутиновић, најбољи стрелац првог издања КЕШ-а, у 86. минуту повисио на 3:0.

Уследило је паклених неколико минута, још жешћих него оних претходних сат и по у којима је Партизан свим силама притискао Реал. Панична одбрана Мадриђана је, ипак, успела да се одбрани...

Први меч:

РЕАЛ МАДРИД: Алонсо, Лесмес, Маркитос, Месерил, Зарага, Риал, Олсен, Муњоз, Хенто, Ди Стефано, Кастањо.

ПАРТИЗАН: Стојановић, Херцег, Чолић, Белин, Зебец, Пајевић, Калоперовић, Валок, Милутиновић, Михајловић, Бобек.

Други меч:

ПАРТИЗАН: Шошкић, Б.Белин, Зебец, Лазаревић, Пајевић, Калоперовић, Бобек, Михајловић, Херцег, Валок, Милутиновић.

РЕАЛ МАДРИД: Алонсо - Бесерил, Лесемес, Муњоз, Маркитос - Зарага, Кастањо, Олсен, Ди Стефано - Риал, Хенто.

После пораза у Бриселу, жреб је поново спојио Партизан и Реал у Лиги шампиона у сезони 2003/2004. Била су то још два велика дуела. Овај пут Мадриђани као деветоструки прваци Европе и црно-бели као дебитанти у новом формату елитног такмичења.

Први меч одигран је 22. октобра 2003. године у Мадриду. Домаћин, састављен од "галактикоса" Роберта Карлоса, Зинедина Зидана, Раула Гонзалеса, Роналда, Дејвида Бекама, Луиса Фига и голмана Икера Касиљаса, је победио 1:0. Раул је пресудио Партизану у 38. минуту. Нападао је "краљевски клуб", али је и Партизан имао своје шансе.

Много мање него две недеље касније у Београду, 4. новембра 2003.

Ђорђе Пантић био је нерешив проблем за вансеријске нападаче славног клуба, са друге стране Касиљас је успевао да остане несавладан после многобројних покушаја фудбалера Партизана.Најзрелију прилику за победу црно-белих пропустио је Саша Илић пред сам крај меча, када је са неколико метара промашио празан гол.

Први меч:

РЕАЛ: Касиљас, Салгадо, Роберто Карлос, Павон (од 46. Гути), Браво, Елгера, Зидан (од 79. Солари), Раул, Бекам, Фиго, Роналдо (од 79. Портиљо).

ПАРТИЗАН: Пантић, Жонса (од 46. Стојаноски), Огњановић, Дуљај, Нађ (од 90. Чакар), Ђорђевић (од 90. Брновић), Малбаша, Друловић, Савић, Илиев, Илић.

Други меч:

ПАРТИЗАН: Пантић, Савић, Малбаша (од 19. Жонса), Вест, Бајић, Дуљај, Нађ (од 65. Друловић), Илић, Ђорђевић, Илиев, Делибашић (од 46. Стојаноски).

РЕАЛ: Касиљас, Салгадо, Роберто Карлос (од 11. Гути), Елгера, Павон, Бекам, Зидан, Фиго, Раул Браво, Роналдо, Раул.

У сезони Купа УЕФА 1990/1991 Партизан је елиминисан од Интера, а претходно је избацио Реал Сосиједад. У Сан Себастијану су Шпанци победили поготком Ларањаге у 90. минуту. У Београду је Горан Стевановић у 48. минуту анулирао предност противника из првог меча, тако да је учесника 3. кола одредио пенал-рулет.

Горан Пандуровић је одбранио ударац Џона Олдриџа, а Милан Ђурђевић "скинуо паучину" за мегдан са Интером.

Први меч:

РЕАЛ СОСИЈЕДАД: Васкез, Бенгоечеа, Ласа, Ларањага, Гориц, Видриалес, Ацпироц, Олдриџ, Љоренте, Лумбрерас (од 46. Фернандез), Ричардсон (од 75. Гурузета).

ПАРТИЗАН: Пандуровић, Станојковић, Миланич, Јокановић, Петрић, Вујачић, Богдановић, Мијатовић, Шћеповић, Вишњић, Јешић.

Други меч:

ПАРТИЗАН: Пандуровић, Станојковић, Миланич, Јокановић, Стевановић, Вујачић, Богдановић, Мијатовић (од 46. Петрић), Ђурђевић, Вишњић, Јешић (од 118. Јешић).

РЕАЛ СОСИЈЕДАД: Васкез, Бенгоечеа, Ласа, Ларањага, Гориц, Видриалес, Ацпироц, Олдриџ, Љоренте, Лумбрерас (од 38. Фернандез), Ричардсон.

Већ следеће сезоне Партизан се опет намерио на Шпанце. И поново пенали...

Спортинг Хихон је био бољи. У шпанији је победио 2:0, док је у реваншу, који је због санкција Уједињених нација према Југославији одигран на чувеном Инону стадиону у Истанбулу, Партизан головима Предрага Мијатовића у 85. и Слободана Крчмаревића у 88. минуту стигао до такође 2:0.

У пеналима су више среће имали Шпанци...

Први меч:

СПОРТИНГ: Исиерте, Алказар, Диаз, Абелардо, Луис Сиера, Мартинез, Р.С. Дел Вале, Кортенгера (од 60' Кастањо), Лухови, Нилсон, Риопедре (од 45. Оскар Луис).

ПАРТИЗАН: Омеровић, Станојковић, Миланич, Новак, Мијалкович, Вујачић, Богдановић, Мијатовић, Воркапић, Брновић, Јокановић.

Други меч:

ПАРТИЗАН: Омеровић, Станојковић, Гудељ, Новак, Мијалкович, Вујачић, Богдановић (од 75' Заховић), Мијатовић, Воркапић (од 46. Крчмаревић), Брновић, Јокановић.

СПОРТИНГ: Исиерте, Алказар, Диаз, Абелардо, Луис Сиера, Оскар Луис, Р.С. Дел Вале (од 63. Нилсон), Алонсо, Лухови, Мартинез, Х.М. Дел Вале (од 82. Риопедре).

У групним фазама Лиге Европе Партизан се састајао са Виљареалом и Севиљом. "Жута подморница" није потопљена у Београду, било је 1:1 и то у сезони после које је "ваљак" презимио у Европи. Иван Томић је изједначио са "беле тачке" у 65. минуту, пошто је претходно Санти Казорла довео Виљареал до предности у 17.

ПАРТИЗАН: Краљ, Рнић, Ђорђевић, Мирковић, Емегхара, Томић, Н. Брновић, Вукчевић, Ћирић (од 46. Грубјешић), Илић (од 62. Нађ), Боја.

ВИЉАРЕАЛ: Реина, Араубарена, Пена, Алварез, Кореиа, Казола (од 85. Родригез), Морено, Бентакор, Фонт, Арзо, Надал (од 83. Маркос).

Последњи дуел са Шпанцима забележен је у сезони 2008/2009. Севиља је као домаћин била прејака за црно-беле и победила 3:0, головима Фабијана, из пенала у 32. и у 73. и Рената у 46. минуту.

СЕВИЉА: Палоп, Драгутиновић, Ескуде, Прието, Конко, Навас (од 80. Наваро), Душер, Мареска (од 78. Ромарик), Ренато, Капел (од 69. Де Мул), Фабијано.

ПАРТИЗАН: Божовић, Стевановић, Кнежевић, Фејса, Јовановић, Обрадовић, Тошић, Љајић, Мореира (од 4. Лазић, од 74. Пауновић), Петровић, Диара (од 88. Богуновић).

Коментари / 0

Оставите коментар