Video analiza: Preživjeli smo Partizan, bićemo prvaci Evrope!

U susret duelima Partizana i Atletik Bilbaa u Ligi Evrope...

Fudbal 21.10.2015 | 00:00
Video analiza: Preživjeli smo Partizan, bićemo prvaci Evrope!

Partizan - Atletik Bilao i Atletik Bilbao - Partizan, 22. oktobra i 5. novembra. Crno-beli protiv Španaca u osmoj epizodi...

Za sedam decenija svog postojanja FK Partizan je najznačajniji meč odigrao upravo protiv španskog kluba. I to ne bilo kog... Bilo je to u proleće 1966. godine, precizno 11. maja na briselskom Hejselu u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida.

Nažalost, "parni valjak" je, uprkos vođstvu koje mu je u 55. minutu doneo Velibor Vasović, izgubio 1:2 i ostao bez najvrednijeg pehara. Strelci za "kraljevski klub" bili su Amansio Amaro u 70. i Fernando Serena u 76. minutu.

REAL MADRID: Arakuistain, Pačin, Sančis, Piri, De Felipe, Zoko, Serena, Amansio, Groso, Velaskez, Hento.

PARTIZAN: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer.

U 60 godina dugoj istoriji takmičenja u evro kupovima, crno-beli su se često sastajali sa Špancima.

Tačno sedam puta, od čega je čak tri puta morao da odmeri snage sa Realom.

U prvom izdanju Kupa šampiona Partizan se sa Madriđanima borio za polufinale.

"Sada verujem da ćemo biti prvaci Evrope", rekao je legendarni Santjago Bernabeu posle gostovanja u Beogradu 29. januara 1956. godine.

Real je preživeo ledeni pakao stadiona JNA. Preživeo je Miloša Milutinovića, Tomu Kaloperovića, Bruna Belina, Čedu Lazarevića, Božu Pajevića, Branka Zebeca, Stjepana Bobeka, Bobu Mihajlovića, Antuna Hercega, Marka Valoka... Partizan je porazio slavni klub, ali mu ni pobeda od 3:0 nije bila dovoljna da se plasira u polufinale.

Real je prošao i kasnije, kao što je tvrdio Bernabeu, postao prvi šampion Starog kontinenta.

Meč u Madridu, odigran na katolički Božić 1955, završen je ubedljivom pobedom domaće ekipe - 4:0. Kastanjo dva puta, Francisko Pako Hento i Alfredo di Stefano pogađali su mrežu jugoslovenskog šampiona. Odbrana Partizana je čak tri puta kapitulirala u prvom poluvremenu.

Uopšte, do susreta Partizana i Reala došlo je posle mnogo peripetija. Frankova Španija i Titova Jugoslavija nisu imali diplomatske odnose, a jedan od najzaslužnijih za odigravanje dvomeča bio je Rajmundo Saporta.

Revanš je usledio više od mesec dana kasnije. Golman Reala Huanito Alonso govorio je posle beogradskog duela da su fubdaleri Partizana pogodili okvir njegovog gola osam puta. Preterao je, ali su stative Milutinovića i Tome Kaloperovića u prvih nekoliko minuta susreta bile uvod u veliki meč crno-belih.

Teren je bio prekiriven snegom i ledom, a takvi uslovi i ambijent više su odgovarali Beograđanima. Navodno su, tvrdili su Španci kasnije, domaćini znali za štos, pa su natopili cipele benzinom što im je omogućilo da se led ne hvata između krampona. Dok su se Realovi fudbaleri klizali kao lane na ledu, Partizanovi su plesali.

Milutinović je "probio led" i doveo "parni valjak" u vođstvo u 23. minutu. Dok je Hoze Hektor Rial iz penala šutnuo visoko preko gola, Boba Mihajlović je na drugoj strani pogodio mrežu sa 11 metara za prednost 2:0. Na stadionu je zavladala euforija koja je još više podgrejana pošto je Milutinović, najbolji strelac prvog izdanja KEŠ-a, u 86. minutu povisio na 3:0.

Usledilo je paklenih nekoliko minuta, još žešćih nego onih prethodnih sat i po u kojima je Partizan svim silama pritiskao Real. Panična odbrana Madriđana je, ipak, uspela da se odbrani...

Prvi meč:

REAL MADRID: Alonso, Lesmes, Markitos, Meseril, Zaraga, Rial, Olsen, Munjoz, Hento, Di Stefano, Kastanjo.

PARTIZAN: Stojanović, Herceg, Čolić, Belin, Zebec, Pajević, Kaloperović, Valok, Milutinović, Mihajlović, Bobek.

Drugi meč:

PARTIZAN: Šoškić, B.Belin, Zebec, Lazarević, Pajević, Kaloperović, Bobek, Mihajlović, Herceg, Valok, Milutinović.

REAL MADRID: Alonso - Beseril, Lesemes, Munjoz, Markitos - Zaraga, Kastanjo, Olsen, Di Stefano - Rial, Hento.

Posle poraza u Briselu, žreb je ponovo spojio Partizan i Real u Ligi šampiona u sezoni 2003/2004. Bila su to još dva velika duela. Ovaj put Madriđani kao devetostruki prvaci Evrope i crno-beli kao debitanti u novom formatu elitnog takmičenja.

Prvi meč odigran je 22. oktobra 2003. godine u Madridu. Domaćin, sastavljen od "galaktikosa" Roberta Karlosa, Zinedina Zidana, Raula Gonzalesa, Ronalda, Dejvida Bekama, Luisa Figa i golmana Ikera Kasiljasa, je pobedio 1:0. Raul je presudio Partizanu u 38. minutu. Napadao je "kraljevski klub", ali je i Partizan imao svoje šanse.

Mnogo manje nego dve nedelje kasnije u Beogradu, 4. novembra 2003.

Đorđe Pantić bio je nerešiv problem za vanserijske napadače slavnog kluba, sa druge strane Kasiljas je uspevao da ostane nesavladan posle mnogobrojnih pokušaja fudbalera Partizana.Najzreliju priliku za pobedu crno-belih propustio je Saša Ilić pred sam kraj meča, kada je sa nekoliko metara promašio prazan gol.

Prvi meč:

REAL: Kasiljas, Salgado, Roberto Karlos, Pavon (od 46. Guti), Bravo, Elgera, Zidan (od 79. Solari), Raul, Bekam, Figo, Ronaldo (od 79. Portiljo).

PARTIZAN: Pantić, Žonsa (od 46. Stojanoski), Ognjanović, Duljaj, Nađ (od 90. Čakar), Đorđević (od 90. Brnović), Malbaša, Drulović, Savić, Iliev, Ilić.

Drugi meč:

PARTIZAN: Pantić, Savić, Malbaša (od 19. Žonsa), Vest, Bajić, Duljaj, Nađ (od 65. Drulović), Ilić, Đorđević, Iliev, Delibašić (od 46. Stojanoski).

REAL: Kasiljas, Salgado, Roberto Karlos (od 11. Guti), Elgera, Pavon, Bekam, Zidan, Figo, Raul Bravo, Ronaldo, Raul.

U sezoni Kupa UEFA 1990/1991 Partizan je eliminisan od Intera, a prethodno je izbacio Real Sosijedad. U San Sebastijanu su Španci pobedili pogotkom Laranjage u 90. minutu. U Beogradu je Goran Stevanović u 48. minutu anulirao prednost protivnika iz prvog meča, tako da je učesnika 3. kola odredio penal-rulet.

Goran Pandurović je odbranio udarac Džona Oldridža, a Milan Đurđević "skinuo paučinu" za megdan sa Interom.

Prvi meč:

REAL SOSIJEDAD: Vaskez, Bengoečea, Lasa, Laranjaga, Goric, Vidriales, Acpiroc, Oldridž, Ljorente, Lumbreras (od 46. Fernandez), Ričardson (od 75. Guruzeta).

PARTIZAN: Pandurović, Stanojković, Milanič, Jokanović, Petrić, Vujačić, Bogdanović, Mijatović, Šćepović, Višnjić, Ješić.

Drugi meč:

PARTIZAN: Pandurović, Stanojković, Milanič, Jokanović, Stevanović, Vujačić, Bogdanović, Mijatović (od 46. Petrić), Đurđević, Višnjić, Ješić (od 118. Ješić).

REAL SOSIJEDAD: Vaskez, Bengoečea, Lasa, Laranjaga, Goric, Vidriales, Acpiroc, Oldridž, Ljorente, Lumbreras (od 38. Fernandez), Ričardson.

Već sledeće sezone Partizan se opet namerio na Špance. I ponovo penali...

Sporting Hihon je bio bolji. U španiji je pobedio 2:0, dok je u revanšu, koji je zbog sankcija Ujedinjenih nacija prema Jugoslaviji odigran na čuvenom Inonu stadionu u Istanbulu, Partizan golovima Predraga Mijatovića u 85. i Slobodana Krčmarevića u 88. minutu stigao do takođe 2:0.

U penalima su više sreće imali Španci...

Prvi meč:

SPORTING: Isierte, Alkazar, Diaz, Abelardo, Luis Siera, Martinez, R.S. Del Vale, Kortengera (od 60' Kastanjo), Luhovi, Nilson, Riopedre (od 45. Oskar Luis).

PARTIZAN: Omerović, Stanojković, Milanič, Novak, Mijalkovič, Vujačić, Bogdanović, Mijatović, Vorkapić, Brnović, Jokanović.

Drugi meč:

PARTIZAN: Omerović, Stanojković, Gudelj, Novak, Mijalkovič, Vujačić, Bogdanović (od 75' Zahović), Mijatović, Vorkapić (od 46. Krčmarević), Brnović, Jokanović.

SPORTING: Isierte, Alkazar, Diaz, Abelardo, Luis Siera, Oskar Luis, R.S. Del Vale (od 63. Nilson), Alonso, Luhovi, Martinez, H.M. Del Vale (od 82. Riopedre).

U grupnim fazama Lige Evrope Partizan se sastajao sa Viljarealom i Seviljom. "Žuta podmornica" nije potopljena u Beogradu, bilo je 1:1 i to u sezoni posle koje je "valjak" prezimio u Evropi. Ivan Tomić je izjednačio sa "bele tačke" u 65. minutu, pošto je prethodno Santi Kazorla doveo Viljareal do prednosti u 17.

PARTIZAN: Kralj, Rnić, Đorđević, Mirković, Emeghara, Tomić, N. Brnović, Vukčević, Ćirić (od 46. Grubješić), Ilić (od 62. Nađ), Boja.

VILJAREAL: Reina, Araubarena, Pena, Alvarez, Koreia, Kazola (od 85. Rodrigez), Moreno, Bentakor, Font, Arzo, Nadal (od 83. Markos).

Poslednji duel sa Špancima zabeležen je u sezoni 2008/2009. Sevilja je kao domaćin bila prejaka za crno-bele i pobedila 3:0, golovima Fabijana, iz penala u 32. i u 73. i Renata u 46. minutu.

SEVILJA: Palop, Dragutinović, Eskude, Prieto, Konko, Navas (od 80. Navaro), Dušer, Mareska (od 78. Romarik), Renato, Kapel (od 69. De Mul), Fabijano.

PARTIZAN: Božović, Stevanović, Knežević, Fejsa, Jovanović, Obradović, Tošić, Ljajić, Moreira (od 4. Lazić, od 74. Paunović), Petrović, Diara (od 88. Bogunović).

Komentari / 0

Ostavite komentar