Шта је Младен Босић поручио Скупштини?

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић одбацио је данас тврдње власти у Републици Српској да представници Савеза за промјене у заједничким институцијама БиХ раде против интереса Републике Српске, упућујући им позив на сарадњу како би ојачали Српску и обезбиједили бољу будућност за грађане.

Република Српска 20.10.2015 | 12:37
Шта је Младен Босић поручио Скупштини?

Босић, који је и члан Колегија Представничког вијећа Парламента БиХ, предводи делегацију представника Републике Српске у заједничким органима БиХ на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, посвећеној раду српских представника у заједничким органима БиХ.

У обраћању посланицима на посебном сскупштинском засједању у Бања Луци, Босић је рекао да су представници СДС одлучили да учествују у раду ове сједнице, иако је намјера да се у парламенту направи суђење странкама које су у Републици Српској опозиција а на нивоу БиХ имају власти то по принципу "кадија те тужи, кадија те суди".

Улогу кадије, како је објаснио лидер СДС ,преузела је скупштинска већина, предвођена Савезом независних социјалдемократа.

"Лоше је то по Републику Српску и њену демократију и ја вас морам упозорити на последице оваквог односа власти у Српској према представниицма власти из Републике Српске у заједничким органима БиХ и према опозицији у Републици Српској", казао је Босић.

Нагласио је да није ту у парламенту да се брани од лажних оптужби и подметањима, него да изнесе да су у питању разлике по политичким приоритетима између два блока, СДС с једне и СНСД с друге стране.

"За вас је приоритет наводна одбрана од спољних и унутрашњих непријатељ односно издајника како то ви кажете, а за нас је стабилизација политичке ситуације како би могли да стварамо јачу Републику Српску и боље услове за живот у њој", казао је Босић, упозоравајући да ће политика негирања проблема коју води власт у РС довести до дужничкг ропства и биједе која ће све више тјерати наш народ да бољу будућност тражи на другим мјестима.

Ми различито, каже Босић, видимо и шта је интерес Републике Српске.

" За нас то је просперитетна и богата Република Српска у којој ће нове генерације жељети да остану и граде будућност. Република Српска која има приоритет да омогући свима да раде и живе од свог рада, а не да живе од пензије родитеља и социјалне помоћи, која није довољна за преживљавање", рекао је Босић, наводећи да Српска може пстати лак "плијен" за своје непријатеље ако није економски стабилна и просперитетна.

"Боља и уређена Српска некоме може личити као сан, али ми смо убијеђени да је то могуће и да све власти морају стварати услове да једног дана то и постигнемо", казао је Босић.

Према његовим ријечима, потребно је да влада довољан ниво политичке стабилности у Републици Српској, БиХ и региону да би се могло дугорочно планирати.

Упитао је да ли "имамо времена да се и даље вртимо у круг и да ли ће нас то довести до дна из којег нема излаза".

"Политичка стабилност би требало да буде поштовање демократских правила у којој се политички фактори боре за идеје и програме на изборима. Постоје ли данас такве норме у Српској? Је ли нормално да скупштинска већина и власт буде формирана на основу оних који су добили гласове грађана заговарајући промјене и нападајући власт, а онда се послије избора из личних интереса приклонили власти коју су нападали", казао је Босић.

Политичка корупција је постала норма понашања, а када је то норма понашања, онда је, каже Босић, нормална свака друга врста корупције.

"Унутрашња политичка стабилност свакао не подразумијева једноумље, или једнопартијски систем или диктатуру коју овдје неки сањају и у којој сви подржавају једног вођу, док се они који га не подржавају проглашавају издајницима и прогоне на разне начине", казао је лидер СДС.

Наводећи да је спољна политичка стабилност је мир у Бих и региону, Босић је с жаљењем констатовао да се овдје и даље живи у прошлости и на политичким концептима који су били доминантни у прошлости.

"Нама треба договор око најмањег заједничког садржиоца интереса са свима у БиХ, прије свега са Бошњацима, али и са Хрватима. За сада је то још увијек дејтонска структура БиХ. Да ли ће у будућности бити могуће договорити и неки други облик остаје да се види", казао је Босић, додајући да би све тенденције једностраног напуштања дејтонског концепта опасно прије свега за Републику Српску, али и за регион.

"Зато су за нас неприхватљиви и опасни захтјеви као они из тзв. Прудског споразума за трећим или четвртим ентитетом или захтјеви за у овом тренутку нереалном једностраном сецесијом. Ваљда је свима јасно да у овом ренутку не постоје услови да се самосталност Републике Српске мирним путем или договором и догоди. Сама чињеница да нико не би подржао такву сецесију без договора унутар БиХ, јасно говори да је то концепт опасног авантуризма срачунат на јефтине популистичке политичке поене", рекао је Босић.

Истиче да су референдуми,који неће довести до промјена на боље , само ствар популистичке политике и алат за стварање дугорочне нестабилности која очигледно некима одговара.

"Таква политика доводи до дефинисања РС као проблема не само у БиХ него и у међународним оквирима", упозорава предсједник СДС и наглашава да то неће донијети добро Републици Српској .

"Ово што сада ради власт води Српску у изолацију, а то сигурно није у интересу Републике Српске и њених грађана", казао је Босић.

Он каже да разумије да постоје и политички фактори који сматрају да им конфликт са другима у БиХ, као и наставак политике подгијавања страхова доноси политичку корист, али та игра нас све заједно вуче даље у сиромаштво и пропадање.

"Таква ситуација је добра онима који су вршећи власт у систему безакоња материјално обезбиједили и своје праунуке. Такви се не баве питањима зашто је незапосленост у Републици Српској велика или зашто је једино рјешење које се види трошење кредита који ће бити камен око врата и дужничко ропство генерацијама које долазе", казао је Босић, наводећи да се ти прије свега боре да не одговарају за криминал и корупцију и да сачувају богаство које су стекли на такав начин.

Босић је мишљења да је предуслов за бољу будућност и функционисање правне државе.

"Ми смо свједоци да сада закон важи само за ситне криминалце и лопове, док они који су вршећи власт омогућили себи и другима да остваре милионску материјалну корист крдући државу имају практично статус некажњивости. И док краду милионе и уништавају будућност следећим генерацијама, убише се од бриге за српске националне интересе", рекао је Босић, наглашавајући да је СДС и Савезу за промјене приоритет борба против криминала.

"Наш политички приоритет је борба против корупције. Ако се ту ништа брзо не уради, будућностнам је тамна јер немамо више времена", упозорио је Босић.

Говорећи о потребном јединству политичких партија из Републике Српске у Сарајеву, Босић је рекао да је интересантно да нико не говори о потребном политичком јединству партија у Српској, јер без тога нема ни оног првог.

"Јасно је да је одређен ниво јединства потребан, посебно око онога што се сматра виталним или националним интересом Републике Српске. Он је увијек дјелимично постојао кроз кориштење механизама које је Републици Српској омогућио дејтонски Устав", казао је Босић.

Он је подсјетио на ситуацију од прије нешто више од четири године, када је постојао споразум СДС и СНСД о заједничком наступу у Сарајеву и када је била идеја да се у институцијама БиХ обезбједи јединствен наступ свих политичких партија из Српске и да то постане неписано правило и за будућност.

"И шта се догодило. Догодило се да нас је СНСД у договору са СДП, ХДЗ, СББ избацио из власти без икаквог стварног разлога, осим жеље за политичким обрачуном са СДС-ом", казао је Босић, додајући да су након тога схватили да немамо кредибилног партнера у Милораду Додику око идеје о заједничком дјеловању на нивоу БиХ.

"Замислите да дозволите да вас уједе змија два пута испод истог камена! Али и да вас подсјетим да наш прелазак у опозицију тада није значио бојкот Парламента БиХ, као што је то покушао да уради СНСД недавно. Ми смо и у опозицији гласали у складу са нашом процјеном интереса Републике Српске и омогућавали заштиту ентитетским гласањем за случајеве када је то било неопходно", казао је Босић.

Он је навео да је у периоду од 2006-2010 када је СДС био опозиција, 58 пута кориштено ентитетско гласање за одбијање закона који су углавном долазили из Савјета министара БиХ, када је био Никола Шпирић предсједавајући и у којем су гласали и министри из Републике Српске.

"Међу њима су ентитетским гласањем одбијена и три захтјева за хитну процедуру да се усвоје наметнути закони међу којима су и они из области Суда и Тужилаштва БиХ. То се у периоду од 2010-2014 десило у Представничком дому ПС 32 пута",казао је Босић, додајући да је нормално да се тако понаша у интересу Републике Српске и СНСД сада када је у опозицији на нивоу БиХ.

Осврћући се на бјесомучну кампању која се води против представника власти БиХ из Републике Српске и која је и довела до овог посебног скупштинског засједања, Босић је рекао да је то прешло све границе нормалног и вјероватно је плод страха од промјена које ће прије или касније доћи.

"Свакоме иоле упућеном је јасно да се, за разлику од ранијих времена, у заједничким институцијама Бих сада не ради о преносу надлежности и ја то нећу ни коментарисати", казао је Босић.

Зна се када је почео, каже Босић, пренос надлежностии коју цијену је платио СДС неприхватајући насилне промјене Дејтонског споразума.

"Тада је дошла власт Биљане Плавшић и Милорада Додика и преноси су почели, прекид платног промета са Србијом, таблице, пасоши, арбитража за Брчко и редом..., а уведена су и Бонска овлаштења", казао је Босић, освјежавајући пмћење онима који су заборавили када је поћело с преносом надлежности с Републике Српске на ниво БиХ.

Нагласио је да он никада није гласао за пренос надлежности за разлику од оних који су сада тобоже забринути, а својим гласовима су омогућили чак и легализацију наметнутих закона од стране ОХР-а.

Осврнуо се и на оптужбе владе у вези одбијања ратификације кредита Свјетске банке у Парламенту БиХ у износу од 14,8 милиона евра за Српску и 22,2 милиона за ФБиХ.

"Тачно је да смо одбили споразум у којем није наведено на шта ће се кредит потрошити. И то ћемо радити и убудуће. Свако задуживање РС које није за развој и отварање нових радних мјеста неће добити нашу подршку. Ми сматрамо да је то у интересу Републике Српске", казао је Босић.

За њега издаја је пут који води Републику Српску у дужничко ропство и задуживање за пуњење буџетских рупа и џепова тајкуна који су постали безобразно богати народним парама.

"Други случај који желим да коментаришем је тврдња да смо увели "шеријатску државу" кроз Споразум са Исламском заједницом. Прије свега морам да нагласим да је прво потписам споразум са Српском православном црквом, а послије тога и са Католичком црквом, односно Светом столицом. Не видим ни један разлог зашто Споразум не би био потписан и са Исламском вјерском заједницом", рекао је Босић.

Он је објаснио да су приједлог споразума који је пропуштен у парламентарну процедуру направили преговарачи из Републике Српске који нису постављени од стране Савеза за промјене, него од стране СНСД-а.

"А ја тврдим да никакав споразум неће бити прихваћен уколико буде давао било коме већа права у односу на друге. Дакле, да не буде никакве дилеме, ми подржавамо и споразум и са Исламском заједницом, али он мора бити усклађен са правима која произлазе из претходна два потписана споразума", казао је Босић.

Теза да Савез за промјене уводи "шеријатску државу", према његовим ријечима, је обична лаж из пропагандне кухиње СНСД-а и од њихове стране приватизованог јавног сервиса РТРС-а.

"Споразум није усвојен и још мора проћи три инстанце – Предсједништво, Представнички дом и Дом народа и понављам да ни једна конфесија не може бити привилегована у односу на друге", категоричан је Босић.

Одбацујући тврдње да је пренос надлежности с ентитета на ниво БиХ код усвајања измјена закона о заштит потрошача у БиХ, Босић је подсјетио да је и то законско рјешење усвојено гласовима СНСД у претходном периоду, када су били у институцијама БиХ, да су сада усвојене промјене које штите грађане у оба ентитета.

"Све европске земље имају закон о заштити потрошача и на нивоу државе, без обзира на велики степен децентрализације какав је нпр. у Белгији. Пошто већ постоји, његова сврха је да штити потрошаче, а када је у питању девизна клаузула, да штити кориснике кредита од дужничког ропства у које их је натјерао уговор о везивању дуга за швајцарски франак. И пошто власт у Републици Српској није ништа учинила на заштити својих грађана од дужничког ропства, а умјесто тога у овом случају штити интересе банака, сасвим је логично да ми заштитимо грађане кроз измјене Закона о потрошачима на нивоу БиХ", казао је Босић.

Коментаришући оспоравање легитимитета представника власти из Републике Српске у институцијама на нивоу БиХ, Босић је рекао да му није јасно о каквој сарадњи и јединству неко овдје говори ако предсједник Републике Српске каже да ће умјесто изабраног српског члана Предсједништва БиХ интересе Републике Српске бранити хрватски члан Предсједништва БиХ.

Констатујући да је Младен Иванић као кандидат Савеза за промјене побиједио на изборима за српског члана у Предсјеништву БиХ Жељку Цвијановић, додуше малом разликом гласова, на исти начин као што је Милорад Додик малом разликом гласова побиједио Огњена Тадића на изборима за предсједника Републике Српске.

"Зар то није довољно да се схвати сав цинизам и нетрпељивост која долази од стране највиших вршиоца власти у Српској. Морам да подсјетим да су сви посланици бирани гласовима грађана Републике Српске и имају право да формирају парламентарну већину", рекао је Босић.

Треба ли, каже Босић, да вас подсјетим чијим гласовима и на који начин је Милорад Додик дошао на мјесто предсједника Владе Републике Српске 1998. г.одине, када је имао само два посланика у тадшњем сазиву Народне скупштине Републике Српске Бошњака и Хрвата, које је доводио и тадашњи Сфор.

"Да вас подсјетим да ми посланици у Представничком дому ПС БиХ нисмо делегирани у Сарајево одлуком скупштинске већине у НСРС, него смо директно бирани гласовима грађана Републике Српске. Ни делегати у Дому народа ПС БиХ нису изабрани одлуком скупштинске већине у НСРС, него одражавају укупни састав НСРС. Да то није тако не би Огњен Тадић и Дарко Бабаљ били делегати у Дому народа. Значи ми не одговарамо за свој рад скупштинској већини у НСРС (која је узгред буди речено, као што сви знају формирана на политичкој корупцији), него грађанима Републике Српске и онима који су нас бирали. И у будуће ћемо доносити одлуке за које сматрамо да су у интересу грађана Републике Српске и БиХ, а свакако не у интересу оних који својом политиком, ради личних интереса, угрожавају будућност Републике Српске", поручио је Босић.

Он је рекао да се СДС са својим партнерима из Републике Српске у заједничким органима БиХ залаже за сарадњу на свим нивоима, значи за сарадњу Владе Републике Српске и Савјета минисатара БиХ и представника из Републике Српске у Савјету министара, сарадњу НСРС и Парламента БиХ, односно представника из Републике Српске у ПС БиХ.

"То је нормално и наши представници су спремни на то, али без подцјењивања и увреда и захтјева да испуњавамо туђе жеље за које знамо да нису у интересу Републике Српске. Што се нас тиче за то су увјек била отворена врата, али за тако нешто треба и спремност друге стране. За институционалну сарадњу није битно ко је из које странке и нису потребни никакви састанци страначких лидера. Наша понуда је јасна, а од вас зависи да ли ћете наставити путем којим сте до сада ишли", закључио је Босић.

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Лаки

20.10.2015 10:45

Браво ! Доста је Баје и његове криминалне организације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

20.10.2015 12:12

Све им је реко у брк и ништа слагао није! Младене, људино!!!!!

Name

Аа

20.10.2015 12:16

А баја и Вучић постављају камен темељац за нови мост, тако да невјерујем у неку подршку из Србије...

Name

СелманКРИМИ

20.10.2015 12:29

Ако падне Баја могу и код вас мало "по кључу" само пустите да још обезбиједим унучиће (као и Чубриловићу што је омогућила Плавшићка) на изградњи нове зграде Уставног суда РС... Себе и кћерке сам већ обезбиједио продајући помиловања и узимајући провизију од куповине зграде Привредног суда БЛ и бесправног неукњиженог простора полицијске агенције у Инцелу...

Name

Оглас

20.10.2015 13:57

Ово паламуђење је вријеђање интелигенције. Босићу: Ми смо на Титанику који тоне 300 милиона долара дубље у дуг (и перемо паре за ко зна кога) а ти разгалабаш о сједницама. Твоје колеге из опозиције у Црној Гори су повеле народ против режима. Шта ради СзП? Додуше, послије година ваше безкичмене политике, не могу да замислим тебе, Иванића и Чавића (ОК, можда мало Чавића) да поведе народ. И не могу да замислим себе да демонстрирам са вама и вашим партијским колегама који су (у великом броју) подједнако криминални и корумпирани као и овај режим. Зато дајем оглас: Тражи се права опозиција која ће повести народ и радити у његовом интересу.

Name

јарам

20.10.2015 10:58

Сигурно је да ће наставити путем којим су и даље ишли а који није добар за народ РС, а ви њих и даље мазите и гладите умјесто да тражите њихове редом оставке да се народ избави из њиховог десетогодишњег мрака и претешког јарма којег су набили сваком појединцу који не размишља као они на врат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

20.10.2015 11:07

Комплетну скупстину треба у ћорку да додју млади људи па да се крене напред!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

20.10.2015 15:01

Е браво. Кад су оволико прицали о социјалним проблемима, здравству, економији, запосљавању. Све се претворило у реалитy схоw. Требало бих све затворити у какву бајбукану и снимати као прави реалитy. Не могу вјеровати да се власт мозе оволико отргнути. Па јесу ли они нормални, ко да су у Норвеској. Тески нас дани цекају.

Name

xyз

20.10.2015 11:22

Опозиција се опет правда мафијашима. Млади људи - селите се одавде како знате и умијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

20.10.2015 11:24

Све тацно стопосто. Само нема висе времена, треба преци у акцију Младене Босицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом ако сте Срби

20.10.2015 11:30

Што јес јес најбољи је СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

20.10.2015 11:30

Господине Босицу нисте требали да додете на сједницу која је конципирана и замисљена као суд а не парламентарна расправа и да је само заказивање сједнице са оваквим дневним редом одраз непостивања и вас и функције коју обављате.Молим вас да неко постави питање премијерки да одговори које је поруке добила у Сједињеним Америцким Дрзавама и да питате Снсд и њеног пресједника у ције име и за цији интерес доводи Републику Српску у сукоб са Европском Унијом и САД и да ли је свјестан да директно угрозава Републику Српску до нивоа да не остане ни љустура а не бољи дио БиХ сто одавно није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

20.10.2015 11:35

Коначно да се истина каже пред камерама РТРС-а.Неки никада неће схватити истину јер су задовољни лажима СНСД-а ипак има много оних који су чекали да ово чују из уста Младена Босића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАВОРИКА

20.10.2015 11:44

Данашња скупштина је огледало стања у РС/БиХ, и показује да смо дотакли дно. Непотребно су Босић, Тадић и Пандуревићева у НСРС данас, кад су знали шта их очекује. Зато, Босићу врати се у Сарајево, са министром изабери директора сипе, наставите радити како најбоље знате а народ ће то препознати. Не обраћајте пажњу на глупости од стране власти у БЛ, ништа им друго није остало него да блате и вежу своје фотеље ланцима да не би сами пали у те ланце!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајмо ајде

20.10.2015 11:56

Крените већ једном у процесуирање афера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа од. . .

20.10.2015 12:32

. . .тога. . . Село гори, а баба се чешља. . .

Name

Вук

20.10.2015 12:00

Само ћирилица, то Босићу јаране, свака ти ћаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

20.10.2015 12:06

Браво Младене оцито си лекцију папцима готови су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

20.10.2015 12:36

Госп.Босицу угледајте се на ЦГ опозицију,тако се резим и мафијаска власт обарају а не свакодневним објасњавањем око свега и свацега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.10.2015 14:16

Босицу и Додику дозовите се памети поцните радит за народ који вас је бирао а не за свој џеп и не обрацајте пазњу на саку ових који подрзавају сто горе то за њих је јос боље. Прави Србин само без мозга мозе да се радује овоме и оваквоме стању или да безрезервно подржава политику и једног и другог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

20.10.2015 15:11

Ја цу реци несто сто це највероватније све ове ботове СДС-а барем мало узнемирити (и сам сам цлан СДС-а и за насе услове да каземо образован). Доста је хвалоспева странацким лидерима јер у нормалном демократском резиму њима треба да буде цаст (а не посао) сто су на целу неке велике странке. Младене ја сам први који сам рекао да це се поновити српски октобар у Бања Луци, а васа је највероватнија греска сто се то није делило пре годину или две дана. То само знаци да смокљаве изјаве и водја без муд*а не мозе направити било какве промене. Васа је кривица, не као Бајина, сто ми Бају и даље трпите. Васа је греска (највероватније намерна) сто ниједну криминалну делатност људи из СНСД-а нисте ни поменули пре републицких избора, а да сте их макар мало нацели ја, као и други градјани Републике Српске не би на РТРС-у и АТВ гледали Бају, његовог кума Сумокрадицу Коваца, Радмановица и његову прију Секу КУРзманови, Спририца, Ранку синдикалисту и остала говна која једу и пију толико да их овај народ висе не мозе напојити и нахранити. Ако нисте способни у овој и оваквој економској ситуацији да смените госп. Ронхилла лепо реците да СДС висе не постоји па це народ сам свој проблем ресити како буде знао и могао

ОДГОВОРИТЕ