Богатство и раскош етнолошког насљеђа

Изложбе Етнолошког одјељења Музеја Републике Српске "Змијањски вез - свјетско културно насљеђе" и "Кићење - симбол и спона између руралног и урбаног костима" биће отворене у четвртак, 22. октобра, у београдском Етнографском музеју.

Република Српска 20.10.2015 | 13:55
Богатство и раскош етнолошког насљеђа

Поставке ће бити реализоване на основу потписаног протокола о сарадњи између два музеја, а сачињава их скоро 200 експоната, као и фотографије из фотодокументације.

Етнолог у Музеју Републике Српске Владимир Ђукановић истиче да ће Београђани, али и други посјетиоци Етнографског музеја имати прилику да изложбу разгледају до средине јануара.

- Ово је први пут да смо остварили институционалну сарадњу са Етнографским музејом и велика нам је част што су нас позвали да гостујемо са својим поставкама - истакао је Ђукановић, подсјећајући да је овај музеј најзначајнији који баштини етнолошку грађу на Балкану.

Ове изложбе нису само занимљиве обичним посјетиоцима већ и стручној јавности, јер се приказани предмети не виђају свакодневно.

Према ријечима аутора изложби и музејског савјетника етнолога у Музеју Српске Данијеле Ђукановић, поставка "Змијањски вез" презентује тродимензионалне експонате змијањског веза, који се чувају у Музеју Републике Српске од тридесетих година 20. вијека, као и радове овог веза које везиље праве данас.

- Овом изложбом желимо да промовишемо и презентујемо значај уписивања змијањског веза на листу УНЕСЦО-а - нагласила је Ђукановићева.

Поставка "Кићење" обухвата заправо три изложбе Ђукановићеве - "Прегаче", "Либаде" и "Накит", а представља етнолошки накит с краја 19. вијека, сеоске прегаче и либаду, односно грађански хаљетак.

Када је у питању сарадња Музеја Републике Српске са Етнографским музејом у Београду, она не обухвата само изложбе, јер су Данијела и Владимир позвани и на три научна скупа у Београду.

Скупови о старим занатима и Јовану Цвијићу су већ одржани и на њима је учествовао Владимир, док ће трећи скуп, на којем ће бити ријечи о новим начинима поставки, бити одржан у новембру и за њега је Данијела припремила један свој рад.

- И овај вид сарадње је врло значајан за нас, због тога што научним скуповима не присуствују само колеге из Србије већ и из региона и то је прилика да размијенимо знања и искуства - истакао је Владимир.

Дизајн

Дизајн изложбе "Змијањски вез - свјетско културно насљеђе" урадила је виши музејски документариста у Музеју Републике Српске Љиљана Кораћ, а конзерваторски дио посла на предметима је урадила конзерватор за текстил Драгана Радоја.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар