Bogatstvo i raskoš etnološkog nasljeđa

Izložbe Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske "Zmijanjski vez - svjetsko kulturno nasljeđe" i "Kićenje - simbol i spona između ruralnog i urbanog kostima" biće otvorene u četvrtak, 22. oktobra, u beogradskom Etnografskom muzeju.

Republika Srpska 20.10.2015 | 13:55
Bogatstvo i raskoš etnološkog nasljeđa

Postavke će biti realizovane na osnovu potpisanog protokola o saradnji između dva muzeja, a sačinjava ih skoro 200 eksponata, kao i fotografije iz fotodokumentacije.

Etnolog u Muzeju Republike Srpske Vladimir Đukanović ističe da će Beograđani, ali i drugi posjetioci Etnografskog muzeja imati priliku da izložbu razgledaju do sredine januara.

- Ovo je prvi put da smo ostvarili institucionalnu saradnju sa Etnografskim muzejom i velika nam je čast što su nas pozvali da gostujemo sa svojim postavkama - istakao je Đukanović, podsjećajući da je ovaj muzej najznačajniji koji baštini etnološku građu na Balkanu.

Ove izložbe nisu samo zanimljive običnim posjetiocima već i stručnoj javnosti, jer se prikazani predmeti ne viđaju svakodnevno.

Prema riječima autora izložbi i muzejskog savjetnika etnologa u Muzeju Srpske Danijele Đukanović, postavka "Zmijanjski vez" prezentuje trodimenzionalne eksponate zmijanjskog veza, koji se čuvaju u Muzeju Republike Srpske od tridesetih godina 20. vijeka, kao i radove ovog veza koje vezilje prave danas.

- Ovom izložbom želimo da promovišemo i prezentujemo značaj upisivanja zmijanjskog veza na listu UNESCO-a - naglasila je Đukanovićeva.

Postavka "Kićenje" obuhvata zapravo tri izložbe Đukanovićeve - "Pregače", "Libade" i "Nakit", a predstavlja etnološki nakit s kraja 19. vijeka, seoske pregače i libadu, odnosno građanski haljetak.

Kada je u pitanju saradnja Muzeja Republike Srpske sa Etnografskim muzejom u Beogradu, ona ne obuhvata samo izložbe, jer su Danijela i Vladimir pozvani i na tri naučna skupa u Beogradu.

Skupovi o starim zanatima i Jovanu Cvijiću su već održani i na njima je učestvovao Vladimir, dok će treći skup, na kojem će biti riječi o novim načinima postavki, biti održan u novembru i za njega je Danijela pripremila jedan svoj rad.

- I ovaj vid saradnje je vrlo značajan za nas, zbog toga što naučnim skupovima ne prisustvuju samo kolege iz Srbije već i iz regiona i to je prilika da razmijenimo znanja i iskustva - istakao je Vladimir.

Dizajn

Dizajn izložbe "Zmijanjski vez - svjetsko kulturno nasljeđe" uradila je viši muzejski dokumentarista u Muzeju Republike Srpske Ljiljana Korać, a konzervatorski dio posla na predmetima je uradila konzervator za tekstil Dragana Radoja.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar